Balcony stories: Γυναίκες φωτογραφίζονται σε μπαλκόνια της Αθήνας

Mικρές, μεγάλες, διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων, φωτογραφίζονται στα μπαλκόνια τους με στόχο να προβάλουν τη γυνακεία ενδυνάμωση

Balcony stories: Ένα project όπου γυναίκες φωτογραφίζονται στα μπαλκόνια τους με στόχο τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Στον λογαριασμό του Balcony Stories στο Ιnstagram «έπεσα» τυχαία καθώς σκρόλαρα ανάμεσα σε διάφορες αναρτήσεις που σχετίζονται με τη γυναικεία ενδυνάμωση. Στο bio έγραφε πως πρόκειται για ένα προφίλ που «ξεδιπλώνει ιστορίες γυναικών κάτω από τον ελληνικό ουρανό». Και πράγματι, τα posts του φιλοξενούν φωτογραφίες γυναικών, διάφορων ηλικιών και εθνικοτήτων, από επαγγελματίες μέχρι φοιτήτριες, που μας συστήνονται στα μπαλκόνια τους περιγράφοντας κάποιες πτυχές από την ιδιαίτερη καθημερινότητά τους. Οι δημιουργοί του λογαριασμού, Βικτώρια Γιαννάκη και Χριστίνα Νεγρεπόντη, μας εξηγούν πως στοχεύουν να περάσουν το δικό τους μήνυμα όσον αφορά τα στερεότυπα που πολλές φορές προβάλλουν οι φωτογραφίες στα social media, αλλά και τους λόγους που πιστεύουν πως τα μπαλκόνια είναι ιδανικά για να εισακουστούν οι ιστορίες γυναικών που αποτελούν έμπνευση.

«Όλα ξεκίνησαν στο πρώτο ξέσπασμα του κορωνοϊού, σε ένα εντυπωσιακό μπαλκόνι του 11ου ορόφου μιας αγαπημένης φίλης στο Παλαιό Φάληρο. Αρχίσαμε να φωτογραφίζουμε τις φίλες μας σαν μοντέλα χρησιμοποιώντας ρούχα και αξεσουάρ από τα ατελιέ κάποιων φίλων μας. Τις βάφαμε, τις χτενίζαμε, διαλέγαμε από κοινού ρούχα, κάναμε fitting, ακούγαμε δυνατά μουσική, φτιάχναμε κέικ, γελούσαμε, κάναμε αστεία, περνάγαμε όμορφα. Αυτή η δραστηριότητα αποτέλεσε για μας ένα πολύ ιδιαίτερο και δημιουργικό τρόπος έκφρασης μέσα στο lockdown και μάλιστα σε ένα χώρο που ήταν έξω από τους τέσσερις τοίχους των σπιτιών μας. Σε ένα μπαλκόνι που μπορούσαμε να νιώσουμε μια ελευθερία, να αναπνεύσουμε, να κοιτάξουμε τον ουρανό, να δούμε τους απέναντι, να ποτίσουμε τα λουλούδια μας, να χαζέψουμε τον κόσμο στον δρόμο, τα αυτοκίνητα που περνούσαν και να πιάσουμε κουβέντα με τον γείτονα. Τόσα πράγματα σε ένα μπαλκόνι κι ας ήταν τόσο δα μικρό» θα μου πουν η Βικτώρια και η Χριστίνα όταν τις ρωτάω πώς ξεκίνησαν όλα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, κάθε μπαλκόνι έχει τη δική του ιστορία. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από τα Balcony Stories προέκυψε η ιδέα ενός χώρου όπου κάποια γυναίκα θα μπορούσε να εκφράσει και να εξωτερικεύσει την αλήθεια της, σπάζοντας το στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες του Instagram επιτηδευμένες, ενδεχομένως αψεγάδιαστες. Το κάλεσμα γινόταν από στόμα σε στόμα και σύντομα το προφίλ γέμισε από δεκάδες χαμογελαστές γυναίκες να ποζάρουν στα μπαλκόνια τους.

Kάποια από αυτές, η Χριστιάνα Βαρδάκου, σχεδιάστρια χειροποίητων ρούχων, μέσα από την ανάρτησή εξηγεί τους λόγους που ασχολείται με τη βαφή ρούχων από φυτά και φυσικά συστατικά που συλλέγει η ίδια. Η Πολυξένη Ακλίδη, δασκάλα yoga, μιλά για το πώς αντιλαμβάνεται την άνεση μέσα από τα ρούχα που επιλέγει. Η Ελισσάβετ Αρμάου περιγράφει πώς, παρόλο που σπούδασε οικονομικά, την κέρδισε η ζαχαροτεχνία και δημιούργησε το δικό της ζαχαροπλαστείο.

«Με αφορμή τις φωτογραφήσεις μας στα μπαλκόνια γεννήθηκε αυτόματα η περιέργεια για το ποια είναι η εκάστοτε γυναίκα πίσω από τον φακό, πώς τη λένε, με τι ασχολείται, ποιες είναι οι αναζητήσεις και τα όνειρά της και ποια ιστορία από τη ζωή της θα ήθελε να διηγηθεί. Παράλληλα θέλαμε να ακούσουμε πόσο η μόδα επηρεάζει την εμφάνισή της κι αν ακολουθεί τις τάσεις, πώς αισθάνεται που είναι γυναίκα και πόσο έτοιμη είναι να τολμήσει καινούρια πράγματα στη ζωή της. Συναντήσαμε περιπτώσεις γυναικών που ήταν αμήχανες ή ντροπαλές στην αρχή, αλλά μέσα από την παρότρυνση και τη φιλική συμπεριφορά μας, που βασίζεται στον σεβασμό και την υποστήριξη των άλλων γυναικών, έβγαλαν τελικά έναν άλλον εαυτό, που ούτε οι ίδιες δεν περίμεναν. Συναντήσαμε ακόμα και γυναίκες που ήρθαν με τα μωρά τους γιατί δεν είχαν πού να τα αφήσουν και μας εμπιστεύθηκαν!»

Η Βικτώρια και η Χριστίνα μας εξηγούν γι' αυτές πως είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να μπορούν να εκφράζονται και να είναι ο εαυτός τους, ειδικά μέσα στην τρέχουσα κοινωνική περίοδο που διανύουμε. Στόχος τους μάλιστα είναι να επεκταθούν πέρα από τα μπαλκόνια της Αττικής και να ταξιδέψει το project τους σε όλη την Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων, προκειμένου να αναδείξουν τις ιστορίες όσων περισσότερων γυναικών γίνεται, καθώς και να εμπλουτιστεί ο λογαριασμός με τις φωνές γυναικών που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα αποτελώντας παραδείγματα θαυμασμού και θάρρους, όπως η Σοφία Μπεκατώρου και η Κατερίνα Βρανά.

«Αυτό που τελικά πιστεύουμε ότι πετυχαίνουμε είναι να παρουσιάσουμε αληθινές ιστορίες γυναικών, δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις ίδιες. Δίνουμε χώρο στο να εκφραστεί η διαφορετικότητα της κάθε μιας ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, σωματότυπου, σεξουαλικότητας και ηλικίας - από γυναίκες 16 χρόνων έως 80, μαθήτριες σχολείου ή γιαγιάδες, γνωστές ή ανώνυμες γυναίκες της διπλανής πόρτας, νοικοκυρές ή επιχειρηματίες. Τους δίνουμε την ευκαιρία να αισθανθούν άνετα και με ασφάλεια να μιλήσουν για τον εαυτό τους και ίσως να μπορέσουν με μία φράση τους να επηρεάσουν θετικά τις υπόλοιπες.

»Επίσης μέσα από αυτή την πρωτοβουλία μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε απίστευτες γυναίκες, να γίνουμε οι ίδιες καλύτερες και να νιώσουμε πολύ όμορφα που τις γνωρίσαμε. Και για να μην ξεχνάμε, όπως είπε χαρακτηριστικά και μία φίλη σε ένα από τα balcony stories, "ό,τι κι αν κάνουμε πρέπει να περνάμε όμορφα, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε"».

Αν θέλεις κι εσύ να φωτογραφηθείς στο μπαλκόνι σου και να γίνεις κομμάτι του project, δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις με τη σελίδα στο Instagram.