Κοπέλα με μαύρα ρούχα και λευκό σκουφάκι περπατάει στο χιόνι
© Unsplash/ Steven Abraham
Opinion

Κακοκαιρία Ελπίδα: Όταν η Αθήνα έγινε Φάργκο

Σκέψεις και συμβουλές για φοιτήτριες ενώ η χιονοκαταιγίδα μαινόταν

Συμβουλές για συναισθηματικές και πραγματικές χιονοθύελλες.

Να αναπτύξω τις 16 σούπερ συμβουλές που δίνει η συγγραφέας Katie Roiphe στη φοιτήτρια κόρη της. Αυτό ήταν το αρχικό πλάνο.Το απόσταγμα σοφίας μιας γυναίκας η οποία μάζευε και μάζευε συμβουλές και σημείωνε σκέψεις επί έναν χρόνο. Μικρά κομματάκια από δω κι από κει. Οι αστραπές της χιονοκαταιγίδας άφησαν τον 16λογο των συμβουλών στη μέση. Αστραπές και μπουμπουνητά. Χιόνι κρότου λάμψης. Νιφάδες σαν κομφετί και σαν γιγάντια πιτυρίδα. Πρωτοφανής εμπειρία. Η παιδιάστικη προσμονή, η χαρά του χιονιού έφαγαν μεγάλη κατολίσθηση.

Το ρεύμα έπεφτε κι ερχόταν. Τσακ-τσουκ. Το 100άρι Ίντερνετ το έχαψε ο χιονιάς. Χωρίς φως, με το αχαμνό επαναφορτιζόμενο λαμπατέρ, το χιόνι φαινόταν δυστοπικό, τα πεσμένα κλαδιά πάνω και δίπλα στα αυτοκίνητα έκλειναν δρόμους, εισόδους πολυκατοικιών, εξόδους πάρκινγκ. Απόκοσμα κρακ και λευκές κουβέρτες να προσγειώνονται ανώμαλα. Μια ζοφερή λευκή ατμόσφαιρα με souvenirdose μιζέριας. Και με εγκλωβισμένους, ταλαιπωρημένους και παγωμένους ανθρώπους.

Μόλις ανακτήθηκε το Ίντερνετ βρήκαμε προς ώρας το κέφι μας. Έξω όλα έμοιαζαν με το παγωμένο τοπίο του «Φάργκο». Μόνο η Φρανσις Μακ Ντόρμαντ έλειπε να κατέβει από το περιπολικό.

Πολύ πολύ μακριά από τη Μινεσότα, κι ενώ η «ελπίδα» χανόταν στο χιόνι, ήρθε η ώρα των μικρών και χρήσιμων συμβουλών για τις πρωτοετείς φοιτήτριες. Δυο-τρία tips που ξεχώρισα, μια άλλη φορά ο μακροσκελής κατάλογος. Ποιες είναι λοιπόν οι προτεραιότητες της φοιτήτριας; Να μάθει πώς να διαβάζει γρήγορα αναζητώντας και εντοπίζοντας την ουσία. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να φροντίσει να μιλάει με τους καθηγητές του πανεπιστημίου. Οι περισσότεροι προπτυχιακοί φοιτητές είτε επειδή κωλώνουν είτε επειδή έχουν πιο συναρπαστικά πράγματα να κάνουν δεν τολμούν να απευθυνθούν στους καθηγητές τους στις ώρες γραφείου. «Κι όμως οι καθηγητές είναι εκεί έτοιμοι να εκτιμήσουν την προσπάθειά σας να συζητήσετε μαζί τους για τα μαθήματα, για τις σπουδές και ό,τι άλλο αφορά το φοιτητικό σας παρόν και μέλλον». Η συγγραφέας των 16 συμβουλών επιμένει σε αυτό, μιας και η ίδια είναι ακαδημαϊκός. «Πολλές από τις πιο σημαντικές παιδαγωγικές μου συζητήσεις γίνονται στο γραφείο μου ή έξω από το αμφιθέατρο για καφέ».

Ακολουθεί η συμβουλή-συναγερμός. Μην αγνοείς τα αγόρια που είναι καλά. Ξέρω ότι τα ναρκισσιστικά, κατεστραμμένα, χαρισματικά κακά ή εντελώς μη διαθέσιμα αγόρια φαίνονται ελκυστικά. Ξέρω ότι η ταλαιπωρία μπορεί να φαίνεται λαμπερή στην αγάπη, ειδικά στην ηλικία σου, αλλά αυτή η συγκεκριμένη πλάνη, αυτή η ρομαντική άποψη του να νιώθεις απαίσια, θα σου προκαλέσει πολύ αληθινό πόνο και θα σε οδηγήσει σε πολλά άσχημα μονοπάτια που αποσπούν την προσοχή, οπότε προσπάθησε τουλάχιστον να παρατηρείς τα καλά αγόρια όταν μπεις σε έναν χώρο. Μια παράμετρος αυτού: Οι άντρες που μαγειρεύουν έχουν πιθανώς άλλες πολύ καλές ιδιότητες. Και ένα SOS: Τρέξε προς την αντίθετη κατεύθυνση από έναν θυμωμένο άνδρα. Ο θυμός δεν είναι πάθος.

Άσχετο με το προηγούμενο, αλλά πολύ σημαντικό. Μην περιμένεις πολύ για να μάθεις να οδηγείς. Πρέπει να το κάνεις πριν αποκτήσεις την αίσθηση της δικής σου θνητότητας, διαφορετικά δεν θα γίνεις ποτέ καλή οδηγός.  

Και λέω τώρα εγώ, κι αφού με το καλό μάθεις να οδηγείς και δεν αντέχει η τσέπη σου τα χιονολάστιχα,  στο χιόνι να βάζεις πάντα αλυσίδες. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice