Πέντε απλοί τρόποι για να περιποιούμαστε, να φυλάσσουμε και να διατηρούμε τα μάλλινα και πλεκτά ρούχα, σαν καινούργια.
Ο χειμώνας συνεχίζεται και αυτή τη φορά μας έδειξε τα δόντια του. Όπως πάντα, τα μάλλινα και τα πλεκτά είναι ένας από τους καλύτερους και σίγουρους τρόπους να αντιμετωπίσουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ψάξαμε και βρήκαμε τρόπους για να διατηρείτε τα πλεκτά σας σε καλή κατάσταση.
1. Πλένετε τα πλεκτά με τον σωστό τρόπο.
Τα πλεκτά, είτε είναι από μαλλί μερινός, είτε από κασμίρι, είτε από λάμα, πρέπει πάντα να πλένονται σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι περισσότεροι συμβουλεύουν τα μάλλινα να πλένονται στο χέρι και να αποφεύγουμε να τα βάζουμε στο πλυντήριο, ειδικά εκείνα από μαλλί μερινός γιατί μπορεί να τα καταστρέψει εντελώς. Όσο εύκολο κι αν είναι να ρίχνουμε ένα ρούχο στο πλυντήριο, αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει τα μάλλινα να μαζέψουν και να χάσουν εντελώς τη φόρμα τους. Και φυσικά ποτέ δεν τα βάζουμε στο στεγνωτήριο, για τους ίδιους λόγους.
Τα περισσότερα είδη πλεκτών μπορούν να πλένονται στο χέρι με ένα μαλακό απορρυπαντικό και χλιαρό νερό, μέχρι 30° το πολύ. Αφού τα αφήσετε να μουλιάσουν, τυλίξτε τα με μία πετσέτα για να απορροφηθεί η υγρασία και μετά αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα. Προσπαθούμε να μη πλένουμε συχνά τα μάλλινά μας και να τα φοράμε εκ περιτροπής με άλλα, για να μη τα φθείρουμε και τα λερώνουμε συχνά. Αγοράζοντας σαπούνι για τα πλεκτά τσεκάρουμε αν είναι σε ισορροπημένο PH ή αν είναι ειδικό για μάλλινα. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε το μαλακτικό ρούχων όταν πλένουμε μάλλινα.
2. Ποτέ δεν κρεμάμε τα μάλλινα.
Μπορούμε να κρεμάμε πουκάμισα, σακάκια, παντελόνια, αλλά ποτέ ένα κασμίρ πουλόβερ γιατί θα μπορούσε να αλλοιωθεί το σχήμα του, με τους ώμους να παίρνουν το σχήμα της κρεμάστρας. Ο καλύτερος τρόπος φύλαξης για τα πλεκτά και μάλλινα είναι διπλωμένα, μέσα σε ένα συρτάρι. Αν το συρτάρι είναι ξύλινο, καλό θα ήταν να καλύπτουμε με μία κόλλα χαρτί τον πάτο για να μην προκαλέσει φθορές στα μάλλινα.
3. Τα πλεκτά θέλουν ξύρισμα.
Ακούγεται αστείο αλλά είναι απόλυτη αλήθεια. Ένα ξύρισμα στα πλεκτά τα κάνει να φαίνονται φρέσκα και καινούργια. Όταν ένα μάλλινο φορεθεί μερικές φορές σχηματίζονται μικρά γρομπαλάκια μαλλιού, ειδικά στα σημεία που τρίβονται περισσότερο, όπως είναι οι αγκώνες και το στήθος. Στο εμπόριο κυκλοφορούν μικρές, ατομικές ξυριστικές μηχανές ειδικές για μάλλινα που απομακρύνουν τα γρομπαλάκια και τα χνούδια από τα ρούχα.
4. Να τα βουρτσίζετε συχνά.
Υπάρχουν στα καταστήματα ειδικές μαλακές βούρτσες σχεδιασμένες για πλεκτά ρούχα. Αν βουρτσίζετε συχνά τα πλεκτά σας θα απομακρύνουν το χνούδι και τις τρίχες που προσκολλώνται επάνω σε αυτά. Ανάλογη δουλειά κάνουν και οι χτένες από κασμίρι.
5. Κρατήστε μακριά τον σκόρο.
Δεν υπάρχει πιο άσχημο συναίσθημα από το να ετοιμάζεσαι με χαρά να φορέσεις το αγαπημένο σου σουέτερ και ξαφνικά να ανακαλύπτεις μικρές τρύπες επάνω σε αυτό και άλλα ρούχα. Τρύπες από σκόρο, ο οποίος έλκεται από υγρά, σκοτεινά και σκονισμένα μέρη για να αναπτυχθεί. Φροντίζουμε να κρατάμε πάντα καθαρό το εσωτερικό της ντουλάπας, να απορροφάμε τη σκόνη με την ηλεκτρική σκούπα και να το απολυμαίνουμε. Για να αποφύγουμε την υγρασία που προσελκύει τον σκόρο, φροντίζουμε τα μάλλινα να είναι εντελώς στεγνά πριν τα τοποθετήσουμε στο συρτάρι. Για καλύτερη προστασία μπορούμε να βάλουμε ναφθαλίνη ή κάποιο άλλο φυσικό απωθητικό (π.χ. πάνινα σακουλάκια γεμισμένα με λεβάντα). Στο εμπόριο υπάρχουν και ειδικές θήκες από κασμίρι για να φυλάσσονται εκεί τα μάλλινα ρούχα.
Και δεν ξεχνάμε: τα μάλλινα και τα πλεκτά ποτέ, ποτέ, δεν είναι εκτός μόδας. Μπορούμε να τα φοράμε για χρόνια, αν τα διατηρήσουμε σωστά.
Καλό υπόλοιπο χειμώνα!