Lifestyle

Οι pole dancers Les Felines μιλούν για το slut shaming

Οι pole dancers Les Felines από την Θεσσαλονίκη φωτογραφίζονται με συνθήματα κατά του slut shaming
Κατερίνα Καμπόσου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ξέρει ο μπαμπάς σου τι δουλειά κάνεις;» Οι Θεσσαλονικές pole dancers μας μιλούν για το slut shaming που βιώνουν οι γυναίκες

«Θα χορέψεις στον στύλο μου;», «είσαι βασικιά», «φτηνή» ή «ξέρει ο μπαμπάς σου τι δουλειά κάνεις;» Είναι κάποιες μόνο από τις φράσεις που κατά καιρούς έχουν ακούσει οι χορεύτριες της ομάδας exotic pole dance, Les Felines, από την Θεσσαλονίκη. Φράσεις που δεν χρειάζεται να χορεύει κάποια σε στύλο για να ακούσει καθώς το slut-shaming αφορά τις γυναίκες απανταχού, δεδομένου οτι τα στερεότυπα αναπαράγονται καθημερινά σε διάφορους κλάδους, μέσα σε κλειστές κοινωνίες ή όχι. Για το λόγο αυτό οι Les Felines φωτογραφίζονται «στιγματισμένες» με τa σχόλια που έχουν ακούσει κατά καιρούς και μας μιλούν για το ταξίδι του pole dance ως την απενεχοποίηση.

Την ομάδα ίδρυσε η Σωτηρία Φίλη το 2017. Όταν ήρθε από τον Ασπροπυργο στην Θεσσαλονίκη ως φοιτήτρια της σχολής Αρχιτέκτονων μηχανικών του Αριστοτελείου, δεν είχε καμία επαφή με το pole dance, απλά γενικές βάσεις ως χορεύτρια μαζί με μια μεγάλη ανάγκη για έκφραση και δημιουργία. Σήμερα η ομάδα της αποτελείται από 11 άτομα, οι ηλικίες των οποίων κυμαίνονται από 20 ως 32 και το όνομά τους εμπνεύστηκε από την ομορφιά και τον δυναμισμό των αιλουρουειδών.

«Από την παιδική μου ηλικία ως την ενηλικίωση είχα ασχοληθεί με την ρυθμική γυμναστική, το μπαλέτο ακόμα και με το Tae kwon Do. Το pole dance το ξεκίνησα τελείως τυχαία μαζί με την συγκάτοικο μου και μαγεύτηκα. Ήταν κάτι τόσο δύσκολο και απαιτητικό-αρχικά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα στο στύλο, γλιστρούσα, πονούσα και γενικά ήμουν άμπαλη αλλά είχα πείσμα και θέληση. Ήξερα πως μπορώ να τα καταφέρω απλά χρειαζόμουν χρόνο και υπομονή. Δούλεψα σκληρά αρχικά πάνω στο πιο αθλητικό κομμάτι του pole, στην τεχνική και τα κόλπα και αργότερα γνώρισα τον κόσμο του exotic όπου και βρήκα ακριβώς αυτό που ήθελα: Έναν συνδυασμό χορού και δύναμης με κυρία χαρακτηριστικά τον δυναμισμό, την ανεξαρτησία, τη θηλυκότητα και την ελευθερία. Ο στόχος της ομάδας δεν ήταν προκαθορισμένος στην αρχή, με ενδιέφερε περισσότερο να κάνουμε κάποια βίντεο, να συμμετέχουμε σε παραστάσεις και να δούμε πως δουλεύει όλο αυτό σε ομαδικό επίπεδο. Με τον καιρό όμως τα πράγματα άλλαξαν και οι στόχοι μεγάλωσαν.»

Στη φωτογράφιση συμμετείχαν επτά γυναίκες διαφορετικής ηλικίας με διαφορετικά παιδικά βιώματα και συνήθειες, οι οποίες μέσα από τις προτάσεις που γράφουν πάνω στα σώματά τους απαντούν στην ερώτηση «Τί σου έχουν πει και σε έχουν πειράξει;»

«Τι θα πει ο κόσμος, πότε θα σοβαρευτείς, ποιος θα σε πάρει στα σοβαρά; Μοιάζεις με άντρα. Έχεις σπυριά. Είσαι βαριά.» Είναι κάποιες μόνο από τις απαντήσεις που τους έρχονται πρωτίστως στο νου.

«Τα σημάδια που αφήνουν τα λόγια δεν φαίνονται, δεν σημαίνει όμως οτι δεν πονάνε. Αγάπησε τον εαυτό σου και τις επιλογές σου και καμία λέξη δεν θα σε σημαδέψει.» Λέει η 29χρονη Έλενα κάτω από την φωτογραφία της. 

«Το πρόβλημα είναι στα μυαλά τους και όχι στις επιλογές σου. Και για όποιον θέλει να κάνει κριτική ας αρχίσει με την αυτοκριτική.» Προσθέτει η Ιριάννα.

«Οι άνθρωποι δεν χωράμε σε ταμπέλες. Είμαστε οι ιδέες μας, ο φόβος, οι επιθυμίες, οι απολαύσεις μας, η αγάπη που δίνουμε. Γίνε όλα όσα θέλεις εσύ να γίνεις». Λέει η Τζωρτζίνα. Κάθε εικονιζόμενη αφήνει και το δικό της μήνυμα ως λεζάντα κάτω από την φωτογραφία της.

«Αυτό που μας απασχολούσε την ώρα της φωτογράφισης ήταν να βγει το πιο αληθινό και απλό αποτέλεσμα. Το slut shaming είναι μια μάστιγα και δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση να βγει κάτι ψεύτικο από όλο αυτό το concept . Πρόκειται για κάτι που όλες έχουμε ζήσει. Αρχίσαμε λοιπόν να εξιστορούμε γεγονότα που μας έχουν συμβεί και σιγά σιγά το project πήρε μορφή από μόνο του. Ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος-οι φωτογράφοι- ήταν εκεί όλη την ώρα και άκουγαν σοκαρισμένοι τα όσα είχαμε να πούμε. Ίσως αυτό έκανε την φωτογράφιση τόσο αυθεντική. Κανείς δεν προσπάθησε να γίνει κάτι που δεν ήταν και να πάρει κάποιο ρόλο. Κάθε μια διάλεξε το τι θα γραφτεί πάνω της, για παράδειγμα εγώ διάλεξα το «bulky» αλλά και το «Ξέρει ο μπαμπάς σου τι δουλειά κάνεις;» γιατί είναι δυο από τα πράγματα που για πολλά χρόνια άκουγα και με γέμιζαν αμφιβολίες. Ευτυχώς όσο περνούσε ο καιρός αντί να με επηρεάζουν ένιωθα όλο και πιο περήφανη για μένα, για τους μυς μου, για την δουλειά μου και έβαζα προτεραιότητα τα λόγια των δικών μου ανθρώπων και τα καλοπροαίρετα.»

Στην φωτογράφιση των Les Felines παρευρέθηκε και ένας μπαμπάς, ο Γιώργος, 37 ετών που καθ'όλη τη διάρκειά άκουγε συγκινημένος τα νεαρά κορίτσια να μιλούν για τα σεξιστικά σχόλια που λαμβάνουν καθημερινά και σκεπτόμενος πως κάποια στιγμή ίσως βρεθούν και τα παιδιά του σε ανάλογη θέση, αναρωτιέται πραγματικά, γιατί πρέπει να υποβάλλονται σε αυτό οι γυναίκες: «Πόρνη, χοντρή, αδύνατη, τριχωτή, τσούλα, άσχημη... Γιατί οι γυναίκες πρέπει να φοβούνται πως θα ντυθούν, μήπως προκαλούν, μήπως δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα ομορφιάς, μήπως τις παρενοχλήσουν στον δρόμο, μήπως ακόμα ο σύντροφός τους βρεθεί σε μια "κακιά στιγμή"; Που το χάσαμε σαν άνθρωπο;»

«Μετά από όσα συζητήθηκαν και όσα γράφτηκαν στις φωτογραφίες αυτές, κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι κανείς δεν πρέπει να σωπαίνει, να ανέχεται, να καταπιέζεται και να περιορίζει τον εαυτό του, ενώ οφείλει η κοινωνία να σέβεται κάθε έναν μας για αυτό ακριβώς που είναι και υποστηρίζει χωρίς ταμπέλες και εύκολη κριτική. Έχουμε τόσα παραπάνω να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον από αυτό…» Συμπληρώνει η Σωτηρία.

Αν δεν ασχολιόσουν με το pole, θεωρείς πως θα λάμβανες λιγότερα επικριτικά σχόλια; Δεδομένου οτι ακόμα και τώρα στο μυαλό κάποιων ανθρώπων, το συγκεκριμένο άθλημα συσχετίζεται άμεσα με τα strip shows. Ρωτάω την Σωτηρία για να μου απαντήσει:

«Θεωρώ άτοπο να απαρνηθούμε την σχέση του pole dancing με το strip show και τις strippers. Η προέλευση του pole dance και η ιστορία του βρίσκεται ακριβώς εκεί. Οι μεγαλύτερες μάχες και το πιο σκληρό slut shaming ξεκίνησε εκεί χωρίς καμία υποστήριξη . Το pole dance έχει κάνει τεράστιο ταξίδι και έχει κατακτήσει πολλά για την απενοχοποίηση του τα τελευταία 10-15 χρόνια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουμε αθλητές αλλά και χορευτές με διακρίσεις και συνεργασίες σε show του εξωτερικού. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι είναι προτεινόμενο άθλημα στους Ολυμπιακούς αγώνες και πιστεύω πως δεν θα αργήσει να συμβεί και αυτό. Παρόλα αυτά πάντα θα υπάρχουν στενόμυαλοι άνθρωποι που δεν θα μπορούν να επαναπροσδιορίσουν ή να δώσουν παραπάνω από μια προσεγγίσεις για κάτι . Το community του pole στην χώρα μας είναι πολύ δυνατό και υποστηρίζει την ελευθερία να ασχοληθεί κάποιος μαζί του σε οποία μορφή του αρέσει, γι' αυτό και υπάρχουν μαθήματα με διαφορετικό ύφος και στυλ όπως το exotic pole, το pole sport, το pole art, το pole flow και άλλα.»

Με την ιδρύτρια των Les Feline συζητάμε πως τα social media σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για τις στερεοτυπικές αντιλήψεις και τα ανθυγιεινά πρότυπα της αψεγάδιαστης ομορφιάς που οφείλουν να ακολουθούν οι γυναίκες. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει κι ένα δυνατό community που μεγαλώνει όλο και περισσότερο και αναδεικνύει τον σεβασμό στο διαφορετικό καταδικάζοντας τις μορφές της λεκτικής και cyber βίας, όπως και το slut shaming.

«Φαινόμενα slut shaming υπάρχουν παντού, στον δρόμο, στα social media ή στα ριάλιτι και πολλές φορές δεν γίνονται καν αντιληπτά γιατί δυστυχώς «έτσι έχουμε μάθει»... Kάθε μέσο που χρησιμοποιείται κρύβει παγίδες παρόλα αυτά δίνει την δυνατότητα να ακουστούν φωνές και να γνωστοποιηθούν καταστάσεις που μπορεί να μην μαθαίνονταν ποτέ. Όποτε σίγουρα βοηθούν και αποτελούν έναν φιλικό χώρο να ανταλλάξεις κουλτούρα. Μέσω του instagram για παράδειγμα μπορεί κάποιος να δει δουλειές όπως η δική μας για το slut shaming και να ευαισθητοποιηθεί, ενδεχομένως να αντιληφθεί το λάθος του και να αλλάξει στάση ή να ταυτιστεί με κάποια από εμάς, να πάρει δύναμη και να αποκτήσει άλλη αντιμετώπιση απέναντι σε όσα μπορεί να του συμβαίνουν. Αυτό για εμάς είναι πρόοδος.»

Οι Les Felines αυτή την περίοδο έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο Ελλάδα έχεις Ταλέντο ενώ παράλληλα ετοιμάζουν ειδικά shows για το Πρωτάθλημα Pole dance που θα πραγματοποιηθεί μετά από πολλά χρόνια ξανά στην Ελλάδα. Περισσότερα για την δουλειά τους μπορεί να μάθει κανείς από την σελίδα τους στο instagram.