Η Ιόλη Κατσαρού έφτιαξε μια κοινότητα για κεραμίστες στο Παγκράτι
To Pilgrim Maker’s hub λειτουργεί ως κοινότητα για δημιουργούς που αγαπούν να μαθαίνουν, να μοιράζονται και να επικοινωνούν με άλλους δημιουργούς σε ένα ζεστό περιβάλλον.
Pilgrim Maker’s hub: Το εργαστήρι της Ιόλης Κατσαρού λειτουργεί ως μια κοινότητα για δημιουργούς στην καρδιά της Αθήνας
Στην καρδιά της Αθήνας, την περιοχή του Χίλτον, ανακάλυψα πρόσφατα ένα μικρό εργαστήριο κεραμικής. Την προσοχή μου τράβηξαν τα νεαρά σε ηλικία άτομα που είδα από την τζαμαρία να καταπιάνονται όχι μόνο με τον πηλό αλλά και με τον παραδοσιακό αργαλειό... μια παραδοσιακή τέχνη που αναβιώνει και ελκύει το ενδιαφέρον σε όλο και περισσότερους νέους. Δεν γινόταν παρά να μπω μέσα και να γνωρίσω την εμπνεύστρια του Pilgrim Maker’s hub, την 26χρονη Ιόλη Κατσαρού.
Η κεραμική ήταν κατά κάποιο τρόπο στο DNA της, όπως περιγράφει: «Τα πρώτα ερεθίσματα μου, τα πήρα από τη μητέρα μου, ερασιτέχνη κεραμίστρια, που πάντα μου έδινε ένα κομμάτι πηλό να πλάσω. Κοσκίνιζα τις διαφορετικές πούδρες από τα γυαλώματα και ζωγράφιζα τα βάζα της. Στην συνέχεια πέρασα στην Σχολή Καλών Τεχνών και εξελίχθηκα ενώ παράλληλα παρακολούθησα μαθήματα κεραμικής στο Saint Martins του Λονδίνου. Ο πηλός είναι ένα υλικό που με κάνει να σκέφτομαι δημιουργικά , τον χρησιμοποιώ σαν στοιχείο στα έργα μου και παράλληλα θέλω να τον εξελίξω συνδυάζοντας τον με άλλες υφές-υλικά.»
Το εργαστήρι μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής και στήθηκε από την Ιόλη με όραμα να λειτουργεί σαν κοινότητα για δημιουργούς που αγαπούν να μαθαίνουν, να μοιράζονται και να επικοινωνούν με άλλους δημιουργούς σε ένα ζεστό περιβάλλον. Το κλειδί για την επιτυχία και την εξέλιξη βρίσκεται στη συνεργασία, γι' αυτό και φιλοξενεί διαφορετικά workshops δημιουργών, όπως κεραμικής, αργαλειού, δημιουργία χαρτιού ή βαφής υφασμάτων ενώ περιλαμβάνει αργαλειούς, καμίνι και τροχούς.
«Το hub σαν «όρος-λέξη» προσδιορίζει έναν χώρο με την ευρεία έννοια, μέσα στον οποίον αναπτύσσεται μια κοινότητα δημιουργών και χρησιμοποιείται για την εξέλιξη και τη διάδοση της τέχνης τους, αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά. Ο χώρος είναι όλος DIY από εμένα και αγαπημένους μου ανθρώπους και φορτισμένος με άπειρη θετική ενέργεια! Λατρεύω να γνωρίζω κόσμο και να μοιράζομαι ιδέες! Στόχος μου είναι το Pilgrim να αποτελέσει μια πλατφόρμα έκφρασης για δημιουργούς και επισκέπτες. Επέλεξα το Παγκράτι γιατί είναι μια ζωντανή, νεανική και με κινητικότητα γειτονιά, η οποία αναπτύσσεται. Επιπλέον είναι κατά βάσει εικαστική, γειτνιάζει τόσο με την Πινακοθήκη όσο με το μουσείο Γουλανδρή, με ενδιαφέρον κοινωνικό αποτύπωμα και επιπλέον εύκολα προσβάσιμο.» Θα μου πει η Ιόλη και συμπληρώνει:
«Σαν εικαστικός με απασχολεί ο ρόλος της γυναίκας. Στην Ελλάδα ο αργαλειός συμπορεύεται κατά βάση με το γυναικείο φύλλο. Η τέχνη της ύφανσης στην Ελλάδα αποτελεί οικοτεχνία σε αντίθεση με τις χώρες του εξωτερικού. Μέσα από την έρευνά μου συνειδητοποίησα ότι η ύφανση μπορεί να ενταχθεί στις σύγχρονες εικαστικές τέχνες. Σε διεθνές επίπεδο πάρα πολλοί εικαστικοί, όπως η Anni Albers χρησιμοποιούν την ύφανση ως μέσο εικαστικής δημιουργίας. Κάπως έτσι, ξεκίνησα μαθήματα αργαλειού με σκοπό να αποκτήσω ένα επιπλέον εφόδιο για τις δημιουργίες μου.»
Με τη νεαρή δημιουργό συμφωνούμε πως τελευταία περισσότερο από ποτέ ο κόσμος στα αστικά κέντρα στρέφεται προς τις χειρωνακτικές ενασχολήσεις όπως την κεραμική που κάποιοι λένε μάλιστα ότι είναι «η νέα γιογκα» ή το πλέξιμο, κάτι στο οποίο ίσως έπαιξε ρόλο η πανδημία αλλά και τα social media τα οποία μας φέρνουν πιο κοντά με τις τάσεις που επικρατούν στο εξωτερικό. Μέσα από αυτά μπορεί να πάρει ιδέες ώστε να δημιουργήσει ένα αντικείμενο με τα χέρια του που μπορεί να είναι μικρό αλλά είναι ικανό ταυτόχρονα να μεταμορφώσει έναν χώρο αλλά και την διάθεση κάποιου μέσα σε αυτόν.
«Ασφαλώς, μέσα από τα χειρωνακτικά χόμπι, ο κόσμος απολαμβάνει την αίσθηση της δημιουργίας, νιώθει μια εσωτερική ηρεμία και πιστεύω ότι η πανδημία συντέλεσε ώστε να κάνουμε μια δημιουργική και ψυχική ενδοσκόπηση. Είναι κάτι το υπέροχο, σου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσεις πτυχές του εαυτού σου, τα συναισθήματα σου αλλά συγχρόνως αποβάλλεις το άγχος της καθημερινότητας. Το instagram είναι η πληροφόρηση και η επικοινωνία του σήμερα. Τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε είναι άπειρα και για αυτό το λόγο χρειάζεται να έχουμε ένα φίλτρο ώστε να διατηρείται η ταυτότητα μας. Μπαίνοντας στη διαδικασία να δημιουργήσουμε ένα μικρό διακοσμητικό αντικείμενο επιλέγουμε από την μορφή μέχρι και την τελευταία πινελιά του, όταν αυτό έχει ολοκληρωθεί σίγουρα ο χώρος αυτομάτως φωτίζεται, ομορφαίνει, γλυκαίνει...Οι λεπτομέρειες είναι αυτές που έχουν θετική επίδραση πάνω στον ψυχισμό μας.»
Το Pilgrim Maker’s hub (Θέτιδος 8, Αθήνα) εξοπλίστηκε με τη βοήθεια του People's Trust που στηρίζει οικονομικά και συμβουλευτικά νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Περισσότερα μπορεί για το εργαστήρι μπορεί να μάθει κανείς και στη σελίδα του εδώ.
*Φωτογραφίες: Δημήτρης Βασδέκης