BeReal: Το «εναλλακτικό» instagram που ξετρελαίνει την Gen Z

Μια εφαρμογή που σου ζητάει να μοιράζεσαι την ιδιωτική σου ζωή αφιλτράριστα

BeReal: Μια νέα εφαρμογή που αυτοαποκαλείται το αντίστροφο του instagram - Πώς λειτουργεί, ποια η φιλοσοφία της.

Είναι μια εφαρμογή που πλασσάρεται ως το αντίθετο του instagram, έχει tag Your Friends For Real (οι φίλοι σου όπως είναι πραγματικά) και κερδίζει ταχύτατα το ενδιαφέρον της Gen Z. Πώς λειτουργεί: Εκεί που κοιμάσαι, διασκεδάζεις, διαβάζεις, ξαπλώνεις και λοιπά, λαμβάνεις στα καλά καθούμενα (σε απρογραμμάτιστη, τυχαία στιγμή της καθημερινότητάς σου) μια ειδοποίηση στο κινητό που σου λέει πως είναι ώρα για το BeReal. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε δύο λεπτά πρέπει να ανοίξεις την εφαρμογή και να βγάλεις μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας την μπροστινή και την πίσω κάμερα του κινητού (ναι, θέλει σύγχρονο κινητό, όχι μπακατέλα). Στην ουσία βγάζεις δηλαδή δύο φωτογραφίες ταυτόχρονα. Μόλις ανέβουν στην πλατφόρμα οι δικές σου, μπορείς να δεις και τις αντίστοιχες των φίλων σου. Αν ξεπεράσεις κατά πολύ τα δύο λεπτά, που σημαίνει πως προσπάθησες να «μαγειρέψεις» τα αποτελέσματα, η πλατφόρμα το επισημαίνει και σε ξεμπροστιάζει!

Το BeReal είναι όντως το αντίθετο του Instagram και γενικότερα της κουλτούρας των social media, όπου οι φωτογραφίες σηκώνουν επιμέλεια και φίλτρα, παρουσιάζοντας έτσι μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού και της καθημερινότητάς σου. Το BeReal λέει πως θέλει να σε βοηθήσει να ξοδεύεις λιγότερο χρόνο στα social media και ποντάρει στο αίτημα των νέων και την περιέργεια όλων για αυθεντικό, ακατέργαστο περιεχόμενο. Ναι, οι φωτογραφίες μπορεί και να είναι «αντιαισθητικές», αλλά όλα είναι υπό αμφισβήτηση, ειδικά η αισθητική.

BeReal - Just your Friends, for Real.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιούργησαν στους χρήστες την εμμονή να καταγράφουν τις αναμνήσεις τους και κυρίως να τις μοιράζονται. Το ίδιο ακριβώς κάνει και το BeReal: δημιουργεί ένα οπτικό ημερολογίο, απλώς πιο γνήσιο, πιο αυθόρμητο, τελείως αφιλτράριστο.

Το BeReal επικεντρώνεται στην περίσταση κι όχι στα highlights της ζωής μας. Οι άνθρωποι δεν κάνουμε διαρκώς συναρπαστικά πράγματα στην τελική. Κάποτε απλώς καθόμαστε στον καναπέ και βλέπουμε τηλεόραση. Αυτό υπόσχεται να αποτυπώσει η εφαρμογή. Απαθανατίζοντας τα «μικρά» τα οποία βιώνουμε στη ζωή μας, μπορούμε να κατανοήσουμε το μεγαλείο των σπουδαίων, όπως ένα ταξίδι, έναν γάμο, μια πρώτη μέρα στο γραφείο.

BeReal: Το «εναλλακτικό» instagram

Θα εκλείψει ο «ανταγωνισμός» και το «φάτε τη σκόνη μου, εγώ περνάω καλύτερα;», που χαρακτηρίζει τις υπόλοιπες εφαρμογές; Δύσκολα. Τα social media, ανάμεσά τους και το  BeReal, είναι ο ευκολότερος τρόπος να αισθανθούμε άσχημα για τη ζωή, την εμφάνιση, την εργασία, τις ασχολίες μας. Συγκρινόμενοι με κάποιους άλλους είμαστε ένα τίποτα!

Από την άλλη, προκύπτει ένας ακόμα προβληματισμός. Το γεγονός ότι η ειδοποίηση της εφαρμογής έρχεται σε μια τυχαία στιγμή, δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος. Θα πρέπει να είσαι διαρκώς στην τσίτα μήπως και το BeReal απαιτήσει την έκθεση της ιδιωτικής σου ζωής. Οπότε, τι; Θα πρέπει να ξαπλώνεις βαμμένος ή να έχεις πάντα τακτοποιημένο το σπίτι σου;

Θα μακροημερεύσει το BeReal; Μάντες δεν είμαστε, αλλά θα πρέπει να λύσει το θέμα του target group αν θέλει να μαζέψει κόσμο και να βγάλει λεφτά. Πού απευθύνεται τελικά η πλατφόρμα; Οι μεγάλες ηλικίες δεν πρόκειται να κάνουν τον κόπο. Ποιος άνω των 40 τολμά να ανεβάσει αφιλτράριστες φωτογραφίες του; Άσε που δεν αντέχει τους αιφνιδιασμούς, παραμονεύουν τα εμφράγματα. Οι μικρές ηλικίες θα βαρεθούν γρήγορα. Η Gen Z είναι λίγο της φιγούρας, της φαντασίας, της μεταμφίεσης, του πειράματος. Για την ώρα το BeReal είναι το παιχνίδι της, αλλά όλοι ξέρουμε πόσο γρήγορα βαριούνται τα παιδιά τα παιχνίδια τους.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice