Λουλούδια σε παράθυρο.
© Unsplash
Lifestyle

Ποια λουλούδια είναι κατάλληλα για τις ζαρντινιέρες σας;

Φτιάξτε την τέλεια σύνθεση με κατάλληλες γλάστρες και φυτά για να έχετε πάντα μια πολύχρωμη πανδαισία έξω από το παράθυρό σας

Τα ιδανικά άνθη που μπορείτε να επιλέξετε για να φτιάξετε μια τέλεια ζαρντινιέρα μπαλκονιού ή παραθύρου

Την άνοιξη όλα είναι πιο όμορφα, γιατί την άνοιξη όλα ανθίζουν. Περπατάς στον δρόμο, σηκώνεις το βλέμμα ψηλά και βλέπεις από τα παράθυρα πολύχρωμα λουλούδια και φυτά. Και αμέσως νιώθεις μια ευωδία. Μπορείτε πολύ εύκολα να βάλετε χρώμα στο δικό σας παράθυρο, τοποθετώντας μια ζαρντινιέρα και να τη γεμίσετε με λουλούδια και φυτά της επιλογής σας. Σύμφωνα με τον Adam Dooling, επιμελητή υπαίθριων κήπων στον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης, για τους ανθρώπους που ζουν σε διαμερίσματα και σε πόλεις, μπορεί να είναι ο μοναδικός τρόπος να ομορφύνουν το μπαλκόνι τους, καλλιεργώντας φυτά έξω από το παράθυρό τους.  

Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε να φτιάξετε ζαρντινιέρες υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη  πριν επιλέξετε τα λουλούδια. Το μέγεθος του λουλουδιού ή του φυτού και το βάθος των ριζών θα είναι αυτό που θα σας οδηγήσει στο σωστό μέγεθος ζαρντινιέρας. Μπορείτε ακόμα να επιλέξετε αν θα καλλιεργήσετε ένα είδος ή να δημιουργήσετε έναν συνδυασμό. Σημαντικός παράγοντας για την επιλογή σας είναι αν ο ήλιος «χτυπάει» το παράθυρό σας ή αν υπάρχει αρκετός ίσκιος.

Ποια άνθη θα ευδοκιμήσουν στη ζαρντινιέρα σας;

Άνθη που χρειάζονται ήλιο
Αφού λοιπόν γνωρίζετε αν το παράθυρο που επιλέξατε το «βλέπει» ο ήλιος ή υπάρχει πολλή σκιά, θα διαλέξετε και τα ανάλογα άνθη. Για τον ήλιο υπάρχουν περισσότερες χρωματιστές επιλογές, όπως η καλιμπραχόη, ένα φυτό με πλούσιο φύλλωμα και πολύ γρήγορη ανάπτυξη με μικρά σωληνοειδή άνθη σαν πετούνιες σε ζαλιστικά χρώματα με πιο συνήθεις αποχρώσεις τις βιολετί, μπλε, ροζ, κόκκινες, ματζέντα, κίτρινες, μπρονζέ ή λευκές. Επίσης τα περισσότερα είδη πετούνιας, τα ηλιοτρόπια ή ο πέντας είναι κατάλληλα γιατί ευδοκιμούν στον ήλιο και ανθίζουν όλη τη σεζόν.

Καλιμπραχόα.
© Unsplash

Άνθη που αγαπούν τον ίσκιο
Υπάρχουν άνθη και φυτά που είναι ανθεκτικά στην σκιά και δεν «θέλουν» τον ήλιο. Αν έχετε κοντά στο παράθυρό σας, για παράδειγμα, δέντρα που μειώνουν τον ήλιο, μπορείτε να δοκιμάσετε τη φούξια την υβρίδια, το γνωστό μας "σκουλαρικάκι(ανθίζει καλοκαίρι και φθινόπωρο)  που χρειάζεται σκιά και υγρό χώμα για να ανθίσει. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε τροπικά φυτά που συχνά καλλιεργούνται ως φυτά εσωτερικού χώρου, όπως το φιλόδεντρο, το φυτό ίντσας και οι κισσοί, καθώς και οι μπιγκόνιες.

Μπιγκόνια.

Άνθη που είναι ανθεκτικά στην ξηρασία
Τα ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά περιλαμβάνουν το mandevilla splendens, το λαμπερό μαντέβιλα, ένα αναρριχώμενο φυτό από τη Βραζιλία, τις ζίννιες, που διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, καθώς και τη γλυκόριζα.

Ζίννια.
© Unsplash

«Κρεμαστά» φυτά
Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο αειθαλές και σφριγηλό silver falls dischondra, σαν ασημένιο φύλλωμα που κρεμιέται από την ζαρντινιέρα, ή το lotus vine που έρχεται από τα Κανάρια νησιά αλλά και τιςπετούνιες, καλιμπράχοη, μαντέβιλες και βιόλα.

Πετούνια.
© Unsplash

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice