H Itzi Artz
© Φίλιππος Παλληκαράς
Lifestyle

Itzi Artz: H illustrator του «Πάνικ Αττάκ» μιλάει για τις κρίσεις πανικού

Μπορεί μια προσωπική εμπειρία υγείας να σε κάνει να δημιουργήσεις ένα θεματικό κόμικ;

Itzi Artz: Γνωρίζουμε τη δημιουργό του «Πάνικ Αττάκ» και μας μιλάει για την δουλειά της και για την εμπειρία της με τις κρίσεις πανικού

Η Ιtzi Αrtz –που δεν αποκαλύπτει ποτέ το πραγματικό της όνομα- είναι μια κοκκινομάλλα illustrator με την οποία πολύ πιθανόν να έχεις «κολλήσει» κι εσύ μαζί της στο Instagram. Να έχεις γελάσει ή και ταυτιστεί με αυτούσιες ή άλλοτε πειραγμένες ατάκες που θυμίζουν την αισθητική των memes και πρωταγωνιστούν στον λογαριασμό της. Την έμπνευσή της συνήθως αντλεί από διάσημες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, αγαπημένες τηλεπερσόνες, που μας έχουν κάνει να ξεκαρδιστούμε από τα γέλια και να νοσταλγήσουμε τα παιδικά μας χρόνια. Από το πρόσφατο «Έχω πρόβλημα εγώ, διπλά φιλάκια» με την Αγγελική Νικολούλη ως «Το χω δει, το χω πιάσει, δεν το έχω φάει» με την Καίτη Κωλεσίδου που έχει περάσει στην σφαίρα του cult πλέον, αλλά και το μοναδικό «Πτυχίο; Το τέλω, το τέλω πολύ»... Μερικά μόνο από τα must see της. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΙΤΖΙ (@itzi.artz)

Η ίδια, φοιτήτρια και σκυλομαμά, σπουδάζει στο τέταρτο έτος της ΑΣΚΤ Αθήνας και διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά δημοτικού. Πρώτη φορά με το σχέδιο ήρθε σε επαφή κυριολεκτικά από κούνια. Λειτουργεί αυθόρμητα στα σχέδια της, προσπαθεί να ζωγραφίζει αλήθειες όπως λέει η ίδια και ο σκοπός της είναι μέσα από την τέχνη της να μιλάει για την βία, την ομοφοβία και ρατσισμό με όποιο κόστος, την επικαιρότητα αλλά και για τον αυθορμητισμό, το γέλιο και την αγάπη για τον εαυτό μας.  Επηρεασμένη από το studio Ghibli και γενικότερα την ιαπωνική κουλτούρα «Είναι συγκινητικό να βλέπω ανθρώπους να αναζητούν και να βρίσκουν την αλήθεια τους μέσα στην τέχνη μου, όχι γιατί είναι δύσκολο να την διακρίνουν αλλά επειδή θέλουν γιατί ξέρουν ότι κάπου εκεί μέσα θα ταυτιστούν» λέει.

Στα πιο παράξενα πράγματα που της έχουν ζητήσει να σχεδιάσει η Ιtzi θυμάται ότι μια παρέα αγοριών ήθελε να τους ζωγραφίσει τον γνωστό πίνακα του Μυστικού Δείπνου. Αρκετοί είναι επίσης, οι youtubers και γενικά πρόσωπα των social media, για τους οποίους δημιουργεί σκίτσα για κάποιο project τους. Παράλληλα, έχει κάνει αρκετά fan arts επωνύμων χωρίς να της το ζητήσουν και όχι μόνο τους άρεσαν αλλά το διασκέδασαν μάλιστα περισσότερο από εκείνη. Όπως μας λέει θα ήθελε πολύ να δημιουργήσει στον «Freddy Mercury ένα fan art και ας πεθάνω εκείνη την στιγμή και στον Χάρη Ρώμα μια κάτοψη του μπιντέ της «Ειρήνης της Αθηναίας».

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΙΤΖΙ (@itzi.artz)

 

Itzi Artz και «Πάνικ Αττάκ»

Πέρα από τις μπλούζες, τα καπέλα, τις κούπες, τα mouse pad, τις ποδιές μαγειρικής και τα μαξιλάρια των οποίων τα σχέδια έχει ζωγραφίσει και διατίθενται στο ηλεκτρονικό της κατάστημα, η Ιtzi δημιούργησε το δικό της κόμικ «Πάνικ Αττάκ» που ξεχωρίζει από όλα τα έργα της. «Το συγκεκριμένο κόμικ, ήρθε με πολύ κόπο, δάκρυα, σκληρή δουλειά και γενικά ήταν η πιο ουσιώδης έρευνα που έχω κάνει, από επιστημονικής πλευράς καθώς με βοήθησε πολύ και η ψυχολόγος μου ώστε να συνδέσω πολύ βασικές αρχές και όρους της ψυχολογίας με τον εαυτό μου» αναφέρει. Στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει κρίσεις πανικού, καταστάσεις που αντιμετώπισε με την βοήθεια ειδικού αλλά και μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση, μου εκμυστηρεύεται: «Το πραγματικό πάνικ αττάκ για εμένα είναι ένας μακρύς δρόμος γεμάτος καρφιά, νομίζω όσοι πάσχουν από κρίσεις πανικού αυτή την στιγμή καταλαβαίνουν απόλυτα τι εννοώ. Δεν είναι απλά άγχος, είναι ένα μαστίγιο που όσο προσπαθείς να το σταματήσεις, εκείνο σε χτυπάει ακόμα πιο δυνατά, κάθε μέρα, κάθε ώρα και το εννοώ. Είχα φτάσει σε σημείο να μην μπορώ να βγω μια βόλτα, η σκιά της κρίσης με έκανε να μην θέλω να βγω από το σπίτι, κάθε διαδρομή με το μετρό ήταν σαν να περνούσα μέσα από μια κόλαση. Το χειρότερο από όλα είναι ότι σε κοροϊδεύει ο ίδιος σου ο εαυτός, είναι τόσο αυτοκαταστροφικό να νιώθεις ότι σε βάζει σε μια ψευδαίσθηση θανάτου. Σκέψου για μίση ώρα κάθε μέρα να νιώθεις ότι θα σβήσεις, να ζεις χρόνια με τον φόβο ότι απλά θα πάθεις κακό και στην ουσία τίποτα από όλα αυτά δεν είναι υπαρκτό. Είναι μια αυτοκαταστροφή χωρίς λογική, ευτυχώς εγώ έχω θεραπευτεί μετά από ψυχοθεραπεία αλλά πολλές ψυχές έξω παλεύουν με αυτό και η αλήθεια είναι ότι με καίει μέσα μου».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΙΤΖΙ (@itzi.artz)

Κι όπως λέει και η ίδια μέσα στην μαυρίλα ζουν και οι όμορφες στιγμές που είναι καλό να τις θυμάσαι. Για παράδειγμα το feedback που λαμβάνει από τον κόσμο είναι τόσο θετικό που σίγουρα την κάνει να μην κουράζεται που ξύπνησε. Υπάρχουν βέβαια και τα hate σχόλια που δεν τους δίνει καν σημασία το πολύ πολύ αν έχει όρεξη να βρει αστείες ατάκες για να απαντήσει, κάτι που έχει πολύ πλάκα.

Τι να περιμένουμε από σένα μελλοντικά; 
«Ήρθε η ώρα να κάνω ένα μικρό spoil, έκτος από το νέο σενάριο που γράφω για την καινούργια μου αυτοέκδοση, στα σκαριά είναι δυο ενδιαφέροντα πρότζεκτ: Το πρώτο είναι λίγο έξω από τα νερά μου αλλά ταυτόχρονα και μια πολύ καλή πρόκληση καθώς η φίλη και συνεργάτιδα Δανάη Μπασαντή γράφει ένα ιστορικό παραμύθι για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλου και έχω αναλάβει την εικονογράφηση του. Ακόμη, τρέχει ένα επικό "κομιξάκι" σε σενάριο του ταλαντούχου Σταμάτη Πακάκη και πραγματικά είμαι πιο ανυπόμονη από ποτέ. Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε σύντομα».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΙΤΖΙ (@itzi.artz)

Περισσότερα για τις Πάνικ ατάκες και τα σχέδια της Itzi μπορείτε να βρείτε και στη σελίδα της.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice