Παράθυρα με ζαρντινιέρες με λουλούδια
© Unsplash
Lifestyle

6 λουλούδια για ζαρντινιέρες που αγαπούν το καλοκαίρι

Οι ζαρντινιέρες είναι ο καλύτερος φίλος ενός μπαλκονιού.

Συμβουλές για να στολίστε το μπαλκόνι σας με έξι λουλούδια κατάλληλα για ζαρντινιέρες την εποχή του καλοκαιριού.

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι σκληρό, άρα σημαίνει ότι ακόμα και τα πιο ανθεκτικά λουλούδια και φυτά έχουν ανάγκη περιποίησης και ποτίσματος. Αλλά μας ανταμείβουν με τα υπέροχα χρώματά τους που ομορφαίνουν τους κήπους και τα μπαλκόνια μας.

Τα λουλούδια ταιριάζουν παντού αλλά χρειάζονται κατάλληλο χώμα για να αναπτυχθούν. Και οι συνθήκες δεν είναι πάντα οι καλύτερες μέσα στην πόλη. Οι ζαρντινιέρες λοιπόν είναι ο καλύτερος φίλος ενός μπαλκονιού, είτε πρόκειται για μικρούς χώρους, είτε για μεγάλες βεράντες. Σε κρεμαστές γλάστρες ή σε μεγάλες ζαρντινιέρες κάθε διακοσμητικού στιλ, τα λουλούδια, αν έχουν την απαραίτητη προσοχή και χώμα, μπορούν να φτιάξουν εντυπωσιακά τη μέρα μας με την ομορφιά τους.

Εάν κάνετε κηπουρική με ζαρντινιέρες, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου: Πρώτον, η ζωή ενός φυτού σε μια ζαρντινιέρα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που θα είχε στο έδαφος. Τα φυτά σε γλάστρες απαιτούν περισσότερο νερό και θρεπτικά συστατικά, επομένως προσέξτε το πρόγραμμα ποτίσματος σας, χρησιμοποιήστε οργανικό λίπασμα κατά τη φύτευση και συνεχίστε να “ταΐζετε” το φυτό με κάποιο λίπασμα που έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει την ανθοφορία. Επίσης, για να τα βοηθήσετε να ανθίζουν συχνότερα, φροντίστε να κόβετε τα λουλούδια όταν εμφανίζονται. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε όμορφα, ζωντανά φυτά όλο το καλοκαίρι.

Μια άλλη συμβουλή: Ενώ τα φυτά σε γλάστρες μπορούν να αλλάξουν καθώς αλλάζουν οι εποχές, προσπαθήστε να επιλέξετε φυτά που διαρκούν όσο το δυνατόν περισσότερο για να βάλετε στις ζαρντινιέρες σας. Αυτή η πιο βιώσιμη μέθοδος θα σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα.

Δείτε μερικά από τα πιο αγαπημένα μας λουλούδια που μπορούν να είναι ανθισμένα όλο το καλοκαίρι.

impatiens
Έρωτας (Impatiens) © Pexels / Ruben Sukatendel

Έρωτας (Impatiens)

Αν ψάχνετε για λουλούδια που ευδοκιμούν στη σκιά και αποδίδουν πολλά χρώματα, που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση και είναι “αυτοκαθαριζόμενα” (που σημαίνει ότι τα άνθη ρίχνουν τα ξεθωριασμένα πέταλά τους), τα “ερωτάκια” είναι η καλύτερη πρόταση. Το λουλούδι ανθίζει ασταμάτητα από τη στιγμή που το φυτεύετε μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου και ανθίζει σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων, από λευκό έως ροζ έως ματζέντα.

heuchera
Heuchera © Pexels / Brandin-T

Εουχέρα (Heuchera)

Τα εουχέρα είναι αειθαλή, χαμηλής ανάπτυξης και μεγάλης διάρκειας πολυετή φυτά που φυτεύονται όχι τόσο για τη δύναμη των λουλουδιών τους αλλά για το εκπληκτικό φύλλωμά τους. Με μια ποικιλία φανταστικών χρωμάτων και ποικιλιών, αυτά τα φυτά είναι ιδανικά για να προσφέρουν τη “βάση” όταν αναμιγνύονται με ψηλότερα φυτά και είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για ζαρντινιέρες γιατί αγαπούν το καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Καλλιεργήστε το εουχέρα σε σημείο με ήλιο ή εντελώς στη σκιά, ανάλογα με την ποικιλία.

tuberous begonia
Tuberous Begonia © Pexels / Sszer L

Κονδυλώδεις μπιγκόνιες (Tuberous Begonia)

Τρυφερά πολυετή φυτά που συνήθως καλλιεργούνται ως μονοετή, και είναι μία καταπληκτική ιδέα για βεράντες. Τα μεγάλα λουλούδια τους που μοιάζουν με τριαντάφυλλο δίνουν μία εντυπωσιακή εικόνα ακόμα και μόνα τους μέσα σε μια μικρή ζαρντινιέρα αλλά είναι και είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά όταν αναμιγνύονται με άλλα λουλούδια που αγαπούν τη σκιά. Τα φυτεύετε την άνοιξη σε πλούσιο χώμα γλάστρας. Να αφαιρείτε τα κουρασμένα λουλούδια καθώς ξεθωριάζουν και όποια μαραμένα φύλλα εμφανίζονται.

petunias
Πετούνιες © Pexels / Lacey Dday

Πετούνιες (Petunias)

Από τα πιο θεαματικά λουλούδια ενός μπαλκονιού, με χρώμα, μπορντούρες και κομψές ρίγες, είναι οι πετούνιες που δίνουν συνέχεια άνθη, από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου. Ευδοκιμούν στον ήλιο και ανέχονται τη σκιά. Ποτίζετέ τα συχνά και θυμηθείτε να αφαιρείτε τα λουλούδια που ξεθωριάζουν, για να έχετε περισσότερες ανθοφορίες.

geranium
Γεράνι © Pexels / Pixabay

Πελαργόνια ή Γεράνια (Geranium)

Τα περισσότερα Pelargonium, ή γεράνια, καλλιεργούνται ως μονοετή φυτά σε ψυχρά κλίματα ton χειμώνα, αν και είναι στην πραγματικότητα πολυετή. Τα περισσότερα είδη αγαπούν τον ήλιο, αλλά σε ζεστές περιοχές τους αρέσει και η απογευματινή σκιά. Κρατήστε τα σε ξηρό,πλούσιο χώμα γρήγορης αποστράγγισης που παρέχουν ιδανικά οι ζαρντινιέρες. Και ξεκορφίζετε τα ανθισμένα για να τα κρατήσετε όμορφα και με πλούσιο θάμνο.

canna
Κάννα © Pexels / Jeffry Surianto

Κάννα (Canna)

Πρωταγωνιστεί παντού, όπου υπάρχει. Είναι ένα πολυετές φυτό – σταρ που προσφέρει μια τολμηρή τροπική έκρηξη με τα φύλλα που μοιάζουν με μπανάνα και τα ογκώδη και πολύχρωμα λουλούδια του. Τοποθετώντας μια κάννα ως κεντρικό στοιχείο της ζαρντινιέρας, αποκτάτε έντονο χρώμα και πλούσια υφή φύλλων που διαρκεί. Επαναλαμβάνουν την ανθοφορία τους όλο το καλοκαίρι.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice