Johnny Depp και Amber Heard στο 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας
Johnny Depp και Amber Heard στο 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, 4 Σεπτεμβρίου 2015 © Vittorio Zunino Celotto/Getty Images/Ideal Image
Lifestyle

Τζόνι Ντεπ - Άμπερ Χερντ: Η πολιτικοποίηση μίας ιδιωτικής υπόθεσης

Ενώ αναμένεται η ετυμηγορία των ενόρκων, ακροδεξιά και ανώνυμο πλήθος εκφράζουν γνώμη για την τοξική προσωπική σχέση δύο «κακών παιδιών»

Η δίκη Τζόνι Ντεπ - Άμπερ Χερντ, η κάλυψή της από τα ΜΜΕ και οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης στα social media.

Aπό τη δίκη περί συκοφαντίας μεταξύ των δύο πρώην συζύγων Τζόνι Ντεπ και Άμπερ Χερντ προέκυψε ότι απλούστατα οι δυο τους σκοτώνονταν κι ότι είναι αμφότεροι αλκοολικοί. Το πράγμα είναι αδιάφορο για μας τους υπολοίπους, πλην όμως οι θαυμάστριες του Τζόνι Ντεπ παραληρούν δηλώνοντας ότι ξέρουν «πως δεν έχει ασκήσει βία στην Άμπερ» και πως η Άμπερ είναι «ψεύτρα». Την κατάσταση εκμεταλλεύτηκε ακόμα και η αμερικανική δεξιά που δημιούργησε στο Twitter το μισογυνικό hashtag #ΑmberHeardIsAPsychopath. Το θέμα του hashtag δεν περιορίζεται στην ψυχοπάθεια της Χερντ, αλλά επεκτείνεται στην «ψυχοπάθεια» των γυναικών που τολμούν να καταγγείλουν ψυχική και σωματική βία.

Ο Τζόνι Ντεπ έξω από δικαστήριο χαιρετά τον κόσμο
© EPA/MICHAEL REYNOLDS

Η δίκη Τζόνι Ντεπ - Άμπερ Χερντ, που μεταδιδόταν σε streaming, έγινε ευκαιρία να εκδηλωθούν οι χειρότερες παρορμήσεις μας: η λατρεία της δημοσιότητας -ο Τζόνι Ντεπ είναι σαφώς πιο διάσημος και πιο ταλαντούχος από τη Χερντ- η βαρύτητα του ανδρικού λόγου έναντι του γυναικείου, η μεγαλύτερη ανοχή στην ανδρική κακή συμπεριφορά. Αν ήταν γυναίκα ο Τζονι Ντεπ -που έχει συμπεριφερθεί πολλές φορές σαν τον χειρότερο μεθύστακα- δεν θα συγχωρούνταν ποτέ: στις γυναίκες δεν επιτρέπεται να πίνουν και να βρίζουν, ενώ στους άνδρες όχι μόνο επιτρέπεται αλλά μερικές φορές θεωρείται χαριτωμένο.

Η δίκη Τζόνι Ντεπ - Άμπερ Χερντ, η κάλυψη από τα ΜΜΕ και το #MeToo

Η δίκη λειτούργησε σαν δημοψήφισμα για το #MeToo αλλά ταυτοχρόνως έδειξε ότι ακόμα και οι πιο αγαπημένοι σταρ του Χόλιγουντ μπορούν να συρθούν στο δικαστήριο και να μπλέξουν σε ταπεινωτικές δίκες όπου είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν τα άπλυτά τους στη φόρα. Την ίδια στιγμή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά με μια στρατιά από bots να διαδίδουν ρητορική ευνοϊκή για τον Ντεπ και εναντίον των υστερικών γυναικών που κυνηγάνε τα καημένα τα αρσενικά. Οι αναρτήσεις bot υπέρ του Ντεπ κοινοποιούνταν σχεδόν 20.000 φορές και το έργο τους έχει ενισχυθεί περαιτέρω από τους «ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ανδρών»: πρόκειται για ένα κομμάτι της ακροδεξιάς το οποίο αποφάσισε να απαξιώσει την Άμπερ Χερντ για να απαξιώσει κάθε γυναίκα που κατηγορεί άνδρες για κακοποίηση ή ενδοοικογενειακή βία.

Η Άμπερ Χερντ έξω από το δικαστήριο
© EPA/MICHAEL REYNOLDS

Τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης προωθήσει μια μονόπλευρη αφήγηση της υπόθεσης. Το περιοδικό «Vice» ανέφερε πρόσφατα ότι η δημοφιλής συντηρητική πλατφόρμα ειδήσεων του Ben Shapiro, το «Daily Wire», ξόδεψε σχεδόν 50.000 δολάρια για την προώθηση διαφημίσεων σχετικά με τη δίκη στο Instagram και το Facebook, ενώ ταυτοχρόνως κατηγορούσε τη Χερντ για «τρέλα». Το να βγάζεις τις γυναίκες τρελές είναι παλιό κόλπο: mad and bad! To ότι ο Τζόνι Ντεπ και η Άμπερ Χερντ που τσακώθηκαν για συκοφαντική δυσφήμιση 50 εκατομμυρίων δολαρίων είναι άλλο ζήτημα: καβγάς για πολύ χρήμα και για δημόσια εικόνα. Πάντως, σ’ αυτή την τελευταία, η Χερντ βγαίνει χαμένη διότι τα αρνητικά μιμίδια έχουν καταλάβει κάθε γωνιά του Διαδικτύου, από το TikTok έως το Etsy και το Twitch.
Ακόμα και το Saturday Night Live την αποδοκίμασε για τις υπερβολές και τους παραλογισμούς της κατάθεσής της: αλλά βέβαια, εφόσον οι αντίδικοι είναι αμφότεροι ηθοποιοί έπρεπε να περιμένουμε υπερβολές και θεατρινισμούς, όπως το να είναι ντυμένη η Χερντ σαν αρσακειάδα και να ρίχνει κάπου κάπου ένα δάκρυ. Συμπαθητική πάντως δεν είναι.

Πλήθος κόσμου έξω κρατά πλακάτ έξω από τη δίκη Τζόνι Ντεπ - Άμπερ Χερντ
© EPA/MICHAEL REYNOLDS

Όμως, το ζήτημα δεν είναι η Χερντ. Εξάλλου, κάθε λογικός άνθρωπος που έχει δουλειά να κάνει δεν θα έπρεπε να ασχολείται με φρικαλεότητες διασημοτήτων. Αυτό που παραμένει σημαντικό είναι η ανησυχητική κουλτούρα του Διαδικτύου: από τη μια πλευρά ο μισογυνισμός -ο οποίος εκδηλώνεται εξίσου από γυναίκες και άνδρες- κι από την άλλη η εμπλοκή του ανώνυμου πλήθους σε μια τόσο προσωπική, τοξική σχέση. Τα γεγονότα δεν έχουν σημασία για τα social media: σημασία έχει η πρόσληψή τους. Η δολοφονία χαρακτήρων είναι εύκολη, ιδιαίτερα αν δεν έχεις το φύλο και τη φήμη του Τζακ Σπάροου.

Το βίαιο παρελθόν του Τζόνι Ντεπ

Ο Ντεπ έχει πολλές ιστορίες και πολλές φασαρίες. Το 1989 τον συνέλαβαν στο Βανκούβερ γιατί επετέθη σε σεκιουριτά ενώ έκανε θορυβώδες πάρτι σε ξενοδοχείο. Το 1994 συνελήφθη στη Νέα Υόρκη γιατί ρήμαξε το δωμάτιο στο πολυτελές ξενοδοχείο Mark όπου έμενε με την Κέιτ Μος η οποία τώρα δήθεν τον υποστηρίζει: τότε ο δημοφιλής ηθοποιός πλήρωσε 10.000 δολάρια για τις ζημιές και αφέθηκε ελεύθερος. Το 1999, όταν ζούσε με τη Βανέσσα Παραντί, συνεπλάκη με παπαράτσι στο Λονδίνο. Το 2011 οι σωματοφύλακές του κατηγορήθηκαν ότι άσκησαν αδικαιολόγητη βία σε καθηγήτρια ιατρικής στο Λος Άντζελες και στη συνέχεια δύο από αυτούς τον μήνυσαν ως κακοπληρωτή. Το 2018, ο Ντεπ πρόσβαλε και γρονθοκόπησε μέλος του συνεργείου της ταινίας «City of Lies».

Η απόφαση των ενόρκων που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή δεν πρόκειται να αλλάξει το χρονικό των «κακών παιδιών».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice