Φωτογραφία σαλονιού σπιτιού
© Unsplash/ Kara Eads
Lifestyle

5 πράγματα που καλό είναι να καθαρίζεις πριν έρθουν καλεσμένοι στο σπίτι

Οδηγός επιβίωσης πριν από το πάρτι

Καθαριότητα στο σπίτι: Τι πρέπει οπωσδήποτε να καθαρίσεις όταν περιμένεις επισκέπτες.

Οι αγαπημένοι σου φίλοι και η οικογένειά σου σε ξέρουν καλά, και διόλου θα παρεξηγηθούν αν δεν κατέβασες να πλύνεις τις κουρτίνες πριν τους καλοδεχθείς για φαγητό, θα σε αγαπάνε το ίδιο ακόμη κι αν δεν ξεσκόνισες ένα-ένα τα βιβλία στη βιβλιοθήκη. Αυτή είναι η αλήθεια. Όμως, παρά τα δεδομένα τους αισθήματα, εσύ οφείλεις, όταν καλείς κόσμο στο σπίτι σου, αυτό να είναι περιποιημένο και να φαίνεται καθαρό. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να κοπιάσεις ιδιαίτερα, αρκεί να φροντίσεις συγκεκριμένους χώρους και πράγματα που είναι πιο πιθανό να βρεθούν στο κέντρο του ενδιαφέροντος.

Και είναι τα εξής πέντε:

Εσωτερική φωτογραφία σπιτιού
© Unsplash/ Collov Home Design

Η είσοδος
Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο μπαίνοντας σπίτι που «ξεφορτώνεσαι τη μέρα σου». Αφήνεις παπούτσια, πανωφόρια, τσάντα, κλειδιά και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα που ενδεχομένως τα παίρνεις μαζί βγαίνοντας ξανά. Έχεις τη συνήθεια να παρατάς, γενικότερα, διάφορα πράγματα στο «έμπα» του σπιτιού και αυτά είναι που τώρα πρέπει να μαζέψεις-κρύψεις-τακτοποιήσεις. Ξεσκόνισε, κατόπιν, όποιο μικροέπιπλο βρίσκεται εκεί και καθάρισε το πάτωμα από χνούδια σκόνης ή βρωμιά.

Φωτογραφία από μπάνιο σπιτού
© Unsplash/ Collov Home Design

Οι επιφάνειες του μπάνιου
Τη λίγη οδοντόκρεμα που έσταξε και άφησε τα ίχνη της στο νιπτήρα, εσύ μπορεί να μην την προσέξεις ή και να μην σε ενοχλήσει ιδιαίτερα. Oύτε τα καλλυντικά που είναι αραδιασμένα μπροστά στον καθρέφτη σε ενοχλούν και δεν θα ρίξεις δεύτερη ματιά στις σταγόνες του νερού που κάθονται μονίμως στις βρύσες ή στάζουν στα πλακάκια μπροστά στον νιπτήρα. Σήμερα όμως φρόντισε να είναι άδειο το καλαθάκι του μπάνιου, φύλαξε τα σκόρπια καλλυντικά και μέικ απ, φρόντισε να μην ξεχειλίζει το καλάθι με τα άπλυτα (στην ανάγκη κρύψε ό,τι περισσεύει στο πλυντήριο), πέρασε με ένα υγρό πανί τις βρύσες, τα πόμολα και όλες τις επιφάνειες (είδη υγιεινής, ράφια, πλυντήριο κ.λπ.) ώστε να φύγουν σκόνες και στάμπες. Βάλε μια γρήγορη ηλεκτρική σκούπα στο πάτωμα, κυρίως πίσω από τη λεκάνη που συνήθως υπάρχει συσσωρευμένη σκόνη και φρέσκαρε τη λεκάνη με ένα απολυμαντικό-αρωματικό υγρό.

Φωτογραφία σαλονιού από ψηλά
© Unsplash/ jennifer Latuperisa

Ο καναπές
Άλλο ένα σημείο που καταπονείται καθημερινά είναι ο καναπές και εάν μοιράζεσαι το σπίτι σου με κατοικίδια, ακόμη περισσότερο. Αν τα μαξιλάρια του καναπέ και τα κουβερτάκια ή τα ριχτάρια έχουν γίνει ένα κουβάρι, η ιδέα και μόνο να κάτσει κανείς εκεί προκαλεί ανησυχία για το τι μπορεί να κρύβεται από κάτω. Τίναξε και χτύπησε τα μαξιλάρια για να απομακρύνεις τη σκόνη, να «αφρατέψουν» και να επανέλθουν στην πρότερη - προ βαθουλωμάτων - κατάσταση, δίπλωσε κουβέρτες ή ριχτάρια και τοποθέτησέ τα όμορφα στα μπράτσα ή απομάκρυνέ τα τελείως, χρησιμοποίησε την ηλεκτρική σκούπα ή το σκουπάκι χειρός για να απομακρύνεις σκουπιδάκια από την επιφάνεια ή ανάμεσα από τα μαξιλάρια.

Φωτογραφία κουζίνας σπιτιού
© Unsplash/ Edgar Castrejon

Ο πάγκος της κουζίνας
Σε όλους, μάλλον, αρέσει να μαζεύονται στην κουζίνα για λίγο κουτσομπολιό πριν σερβιριστεί το φαγητό, με τη γνωστή πρόφαση «να κάνω κάτι για να βοηθήσω;». Ακόμη κι αν το μενού της βραδιάς βρίσκεται σε εξέλιξη, ένας καθαρός πάγκος και ένας καθαρός νεροχύτης, για τα μάτια των καλεσμένων σου, επιβάλλονται. Εάν είχες πλύνει πιατικά νωρίτερα μέσα στη μέρα και έχουν στραγγίξει, σκούπισέ τα και φύλαξέ τα. Εάν πάλι είσαι της τελευταίας στιγμής και έχεις αφήσει άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη (και θα βγουν κι άλλα), κρύψε τα πρωινά στο πλυντήριο πιάτων. Βάλε καθαρές πετσέτες στα γαντζάκια, πέρασε τους ελεύθερους πάγκους με βρεγμένο σφουγγαράκι και στεγνό πανί. Σκούπισε το τραπέζι και απάλλαξέ το από περιττά αντικείμενα.

Χέρια τσουγκρίζουν ποτήρια
© Unsplash/ Cherrydeck

Τα ποτήρια που θα χρησιμοποιήσεις
Είτε σαμπάνια, είτε κρασί ή νερό, οι καλεσμένοι σου είναι αδύνατον να μην προσέξουν το ποτήρι που θα κρατήσουν. Λίγη ώρα πριν έρθουν, τσέκαρε τα ποτήρια που θα σερβίρεις και βεβαιώσου πως είναι απόλυτα καθαρά, χωρίς σκόνη, στίγματα ή ίχνη και υπολείμματα που δεν κατάφερε να αφαιρέσει το πλυντήριο ή ξέφυγαν στο χέρι. Ένα γρήγορο πέρασμα κάτω από τη βρύση με λίγη σαπουνάδα, θα σε αφήσει ήσυχη πως τα ποτήρια σου λάμπουν. Φρόντισε να τα στεγνώσεις με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδια.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice