Χριστίνα Δήμα, Ευγενία Γκόγκου: Δυο γυναίκες στην εμπόλεμη ζώνη
Βρίσκονται με την αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στον συνοριακό σταθμό του Siret της Ρουμανίας, στα σύνορα με την Ουκρανία
Χριστίνα Δήμα, Ευγενία Γκόγκου: Συνέντευξη με δύο γυναίκες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία.
Δεν θα σταματήσω ποτέ να κοιτώ με θαυμασμό γυναίκες που υπερβαίνουν τα όριά τους και επιλέγουν έναν τρόπο ζωής διαφορετικό, γεμάτο συμβολισμούς, θυσίες, παραχωρήσεις. Γυναίκες που δημιουργούν με τις επιλογές τους μια πληθώρα εικόνων και εμπειριών που σφυρηλατούν μια διαφορετική προσωπικότητα. Γυναίκες που κάνουν τη διαφορά. Δεν είναι τίποτα τυχαίο. Κι η ζωή παίζει παιχνίδια, μιας και είναι και δυο Ηπειρώτισσες. Ήταν αρχές Μαΐου όταν ήρθα σε επαφή μαζί τους, πρώτα με τη Χριστίνα Δήμα και στη συνέχεια με την Ευγενία Γκόγκου. Οφείλω τη γνωριμία μαζί τους στον Νίκο Κοσκινά, οδοντίατρο, εκπαιδευτή Ερυθρού Σταυρού Πατρών.
Δυο γυναίκες στην εμπόλεμη ζώνη. Βρίσκονται στον συνοριακό σταθμό του Siret της πόλης της Ρουμανίας που βρίσκεται δίπλα στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι άνθρωποι φτάνουν εκεί είτε με αυτοκίνητα είτε πεζοί. Έχουν περπατήσει για ώρες σε δύσβατες περιοχές, έχουν μαζί τους παιδιά. Μόλις βγαίνουν από το τελωνείο στα τριάντα μέτρα βρίσκεται η αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) που παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αρκετά είναι τα περιστατικά ασθενών που έφυγαν αναπάντεχα από τα σπίτια τους και που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και δεν έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή τους. Άφησαν την καθημερινότητά τους και βρίσκονται εκεί. Σε έναν πόλεμο που ξεπέρασε τις εκατό μέρες και, όπως δείχνουν τα προγνωστικά, θα συνεχίσει για καιρό. Οι δυο γυναίκες ανήκουν στον Ε.Ε.Σ., τον μεγαλύτερο και ιστορικότερο εθελοντικό οργανισμό της χώρας.
Κα Γκόγκου, η ανθρωπιστική βοήθεια, όταν φτάνει στον προορισμό της, με ποιο τρόπο διανέμεται; Ποια είναι η συνεργασία με τον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό;
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ως μέλος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού κι Ερυθράς Ημισελήνου αποδεικνύει εμπράκτως και συνεχώς τη δέσμευσή του για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αλληλεγγύης προς όλους τους συνανθρώπους μας και θα ήταν αδιανόητο για τις αρχές που πρεσβεύουμε και υπηρετούμε να μη σταθούμε στο πλευρό του ουκρανικού λαού που βιώνει το πραγματικό πρόσωπο του πολέμου. Ο πρόεδρός μας, Dr. Αντώνιος Αυγερινός, από την πρώτη στιγμή, διαβλέποντας τις επιτακτικές ανάγκες ανθρωπιστικής παρέμβασης που θα δημιουργούνταν, οργάνωσε ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο βοήθειας κι αλληλεγγύης στηριζόμενο στο ενιαίο, άμεσο και γόνιμο πλαίσιο συνεργασίας με τον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό. Μια βοήθεια που στηρίζεται στην προσφορά κάθε Έλληνα, από την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη, κι οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε για αυτό.
Όλη αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει κατόπιν συνεννοήσεως στις κεντρικές αποθήκες του Ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού, εντός του ουκρανικού εδάφους. Η διαχείριση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, με βάση τις ανάγκες που έχουν καταγραφεί, γίνεται από τον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό και το σύνολο των εθελοντών του. Αξίζει να σημειωθεί εδώ η εξαίρετη συνεργασία μεταξύ των δυο συλλόγων μας. Ο κοινός και ομοιόμορφος τρόπος λειτουργίας των συλλόγων καθώς και η ενιαία στάση διαχείρισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης καθιστά αποτελεσματικότατη την παρέμβασή μας.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός, ανέφερε ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στηρίζει τον ουκρανικό λαό με κάθε είδος ανθρωπιστικής βοήθειας. Μάλιστα ανέφερε ότι η τρίτη αποστολή, περίπου πενήντα τόνοι, αποτελείται από ποικίλης φύσεως υλικά, τρόφιμα μακράς διάρκειας, εμφιαλωμένα νερά περίπου 5000, είδη προσωπικής υγιεινής, καθώς επίσης και γεννήτριες. Εσείς που βρίσκετε στην πρώτη γραμμή ποιες πιστεύετε ότι είναι οι κυριότερες ανάγκες των προσφύγων;
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί και η 5η κατά σειρά ριψοκίνδυνη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον ουκρανικό λαό. Όπως κι εσείς ήδη αναφέρατε, πάνω από 350 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας έχει διατεθεί στον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό, ενώ παράλληλα λειτουργεί στα σύνορα Ουκρανίας - Ρουμανίας η κινητή μονάδα υγείας που παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους εκτοπιζόμενους και εκτοπισθέντες Ουκρανούς. Δυστυχώς οι ανάγκες αυξάνονται κάθε ημέρα. Τα ήδη διατροφής περιορίζονται, τα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό της χώρας χρειάζεται συνεχή ανατροφοδότηση, προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι υγειονομικές μονάδες, υπάρχουν μεγάλες ανάγκες από νερό, καθώς έχουν υπάρξει σημαντικές ζημιές στα δίκτυα άρδευσης, όπως επίσης και σε γεννήτριες για να υπάρξει ηλεκτροδότηση σε σημεία που οι υποδομές καταστράφηκαν. Πέρα όμως από τις υλικές ανάγκες, μεγάλη βαρύτητα οφείλουμε να δώσουμε στη διατήρηση της υγείας των ατόμων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους και στη διευκόλυνση πρόσβασής τους στις ανάλογες δομές που χρειάζονται ή και στη διευκόλυνση μεταφοράς τους σε ασφαλή σημεία. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι η προσπάθεια που οφείλουμε να καταβάλουμε όλοι μας για συνεχίσει αυτός ο λαός να ελπίζει, να ελπίζει στην ίδια τη ζωή, σε ένα ασφαλές μέλλον, σε μια ζωή με αγάπη, αλληλοεκτίμηση, σεβασμό και κατανόηση.
Πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός;
Ο εθελοντισμός, κατά τη γνώμη μου, είναι στάση ζωής και αποτελεί απόδειξη του πολιτιστικού υπόβαθρου που διαθέτει η κοινωνία μας. Ο εθελοντής παρουσιάζει μια απαράμιλλης αξίας ευσυνειδησία στην ανάληψη των υποχρεώσεων και ευθυνών του και ταυτόχρονα εργάζεται με το πάθος και αγάπη στον τομέα που δραστηριοποιείται. Πιστεύω ακράδαντα στην αξία του εθελοντισμού όχι μόνο για το παρεχόμενο ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο αλλά και γιατί μέσα από τον εθελοντισμό καλλιεργούμε τον εσωτερικό μας κόσμο, τις ευαισθησίες μας και αντιλαμβανόμαστε το βαθύτερο νόημα της ζωής.
Κα Δήμα, ποιοι απαρτίζουν την κινητή ομάδα του Ερυθρού Σταυρού;
Η κινητή μονάδα υγείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) βρίσκεται στα σύνορα Ρουμανίας - Ουκρανίας από την αρχή σχεδόν αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι πλήρως έξω, είναι πλήρως εξοπλισμένη με υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρώτων βοηθειών στον εξωτερικό χώρο. Απαρτίζεται από κλιμάκιο έμπειρων νοσηλευτριώ,ν οι οποίες έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε ανάλογες αποστολές και έχουν εκπαιδευτεί όσον αφορά τα επείγοντα περιστατικά. Μαζί βρίσκεται πάντα ο οδηγός της μονάδας για ό,τι προκύψει σχετικά με την μετακίνησή της.
Πολύτιμο είναι το έργο που προσφέρουν οι άριστοι εκπαιδευμένοι εθελοντές του ΕΕΣ του τμήματος Σαμαρειτών, οι οποίοι με την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους συνδράμουν στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Τα κλιμάκια αλλάζουν ανά χρονικά διαστήματα και πρόθυμο προσωπικό και εθελοντές του ΕΕΣ από διάφορες πόλεις της χώρας μας αντικαθιστούν για να μην υπάρξει υπερβολική κόπωση.
Τι σημαίνει για μια γυναίκα να αφήνει τη γνώριμη καθημερινή ζωή της και να πηγαίνει στην εμπόλεμη ζώνη;
Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα για μια γυναίκα. Ιδιαίτερα όταν είναι και μητέρα. Αφήνει πίσω τις οικογενειακές υποχρεώσεις της, δεν είναι πια η καθημερινότητά της. Πρέπει να διαχειριστεί την αυξημένη ανησυχία της οικογένειας λόγω του βαθμού επικινδυνότητας από την εμπόλεμη ζώνη. Ευτυχώς στη δική μου περίπτωση η οικογένεια συναισθάνεται τη σημαντικότητα και την αξία της αποστολής αυτής καθώς και την αγάπη για τη δουλειά μου στον ΕΕΣ και με στηρίζει. Αυτό με τη σειρά του μου δίνει δύναμη να υπηρετώ απερίσπαστη, όσο γίνεται, το έργο μου.
Τι νιώσατε όταν μπήκατε στο λεωφορείο για την εμπόλεμη ζώνη;
Από την πρώτη στιγμή συνειδητοποίησα ότι ήμουν μπροστά σε μια νέα πρόκληση και αυτό αφενός μου έδινε περισσότερη ενέργεια και δύναμη, μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης. Εάν και ήταν η πρώτη μου αποστολή σε εμπόλεμη ζώνη, παρ’ όλα αυτά είχα τη σιγουριά ότι θα κάνω τα μέγιστα δυνατά λόγω της εκπαίδευσης που έχω λάβει από τον ΕΕΣ. Ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για εμένα το γεγονός ότι θα συμμετείχα στη συγκεκριμένη αποστολή. Νέα αποστολή. Νέα εμπειρία.
Η Ευγενία Γκόγκου είναι Διευθύντρια Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των Περιφερειακών Τμημάτων Ε.Ε.Σ. Έχει αποφοιτήσει από την Ανωτέρα Σχολή Νοσηλευτικής Ε.Ε.Σ., τετραετούς φοιτήσεως, με εξειδίκευση στη διδασκαλία πρώτων βοηθειών, στην εκπαίδευση εθελοντών. Είναι στέλεχος μονάδας υγείας εκτάκτου ανάγκης του Ε.Ε.Σ., υπεύθυνη νοσηλεύτρια του Τμήματος Ηγουμενίτσας με ένα ποικίλο ανθρωπιστικό έργο στην περιοχή και με εμπειρία πολλών χρόνων επί του πεδίου. Ο αριθμός των αποστολών που έχει πάρει μέρος είναι πολύ μεγάλος με σημαντικούς σταθμούς τις αποστολές στην εμπόλεμη ζώνη της Γιουγκοσλαβίας, στην αποστολή Αργοναύτης, στο τσουνάμι στη Σρι-Λανκα, στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, συμμετοχή σε αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές Πύργου Ηλείας, σεισμούς Αττικής, Λευκάδας, υποδοχή και υποστήριξη ναυαγών Norman Atladic) και βέβαια στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Η Χριστίνα Δήμα σπούδασε Νοσηλευτική στο ΤΕΙ Νοσηλευτικής στην Πάτρα. Εργάζεται ως νοσηλεύτρια στο τμήμα πρώτων βοηθειών και κατ’ οίκον νοσηλεία στο Περιφερειακό τμήμα του Ε.Ε.Σ. Πατρών. Για 10 χρόνια ήταν εργαστηριακός συνεργάτης στο Α ΤΕΙ Πάτρας, εκπαιδεύει φοιτητές της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής σχολής Πατρών και των εθελοντών του Ε.Ε.Σ. στον χώρο εργασίας της. Έχει συμμετοχή σε 20 περίπου αποστολές του Ε.Ε.Σ.: Μεταναστευτικό (Χίος, Λέσβος, Σάμος, Σέρρες), εμβολιαστικά κέντρα στην Αθήνα, στήριξη ιατρείου στην κατασκήνωση των παιδιών του συλλόγου Ελπίδα, παροχή βοήθειας, ελληνική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων με Covid19 στα Καλάβρυτα.