Πώς να κρατάς καθαρά τα λευκά αθλητικά σου παπούτσια
Πώς να φαίνονται πάντα σαν καινούργια
Λευκά αθλητικά παπούτσια: Μερικά τρικ για να δείχνουν πάντα καθαρά - Πώς να απομακρύνετε δύσκολους λεκέδες.
Τα λευκά αθλητικά είναι πλέον ένα διαχρονικό κομμάτι κάθε γκαρνταρόμπας μαζί με τα τζιν παντελόνια και το μικρό μαύρο φόρεμα. Ανάλογα με την ποιότητα και την τιμή τους, μας συντροφεύουν για αρκετά χρόνια. Δεν χαλάνε εύκολα, όμως βρομίζουν εύκολα. Το ίδιο ισχύει και για τα ανοιχτόχρωμα γενικώς σνίκερς μας, τα κίτρινα, τα μπεζ, τα γκρι. Κι ενώ τα δερμάτινα καθαρίζονται χωρίς κόπο, τα πάνινα θέλουν ειδική φροντίδα και επιμέλεια.
Ο καμβάς από τον οποίο είναι φτιαγμένα τα «σπορτέξ» μας, όπως τα λέγαμε παλιά, είναι από σφιχτά υφασμένο βαμβάκι, ένα ανθεκτικό υλικό που όμως συγκρατεί βρόμα και λεκέδες. Οπότε απαιτεί ειδική φροντίδα και επιμέλεια.
Ας δούμε πώς μπορούμε να κρατούμε τα αθλητικά μας όσο το δυνατόν πιο καθαρά και μπουζάτα, αυτό που λέμε «σαν καινούργια».
- Το κλειδί είναι η απομάκρυνση των λεκέδων όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Μόλις δούμε ότι έσταξε σάλτσα ή κρασί πάνω τους, παίρνουμε ένα πανάκι, ακόμα και χαρτοπετσέτα, βουτάμε σε νερό και τρίβουμε τον λεκέ, για να τον εξαφανίσουμε ή τουλάχιστον να μειώσουμε το μέγεθός του.
- Η καλύτερη λύση, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, είναι η πρόληψη. Στο εμπόριο κυκλοφορούν κάποια σπρέι που ονομάζονται απωθητικά λεκέδων. Συνήθως χρησιμοποιούνται για την προστασία των καθισμάτων των αυτοκινήτων ή των ταπετσαριών. Τα σπρέι στεγανοποιούν τα υφάσματα και εμποδίζουν την εισχώρηση υγρών στην ύφανση, άρα εμποδίζουν και τη δημιουργία λεκέδων. Πριν φορέσουμε λοιπόν το καινούργιο μας ζευγάρι λευκών παπουτσιών, τα ψεκάζουμε. Και δεν έχουμε άγχη για το αν θα χυθεί χυμός πάνω τους ή αν θα μας πιάσει ξαφνική βροχή στον δρόμο.
- Καλό είναι να έχουμε για τα αθλητικά μας μια βούρτσα με μαλακές τρίχες, ή μια παλιά οδοντόβουρτσα. Κάθε βράδυ που τα βγάζουμε, καλό θα είναι να τα βουρτσίζουμε. Έτσι απομακρύνουμε τη σκόνη της ημέρας και αποτρέπουμε τη συσσώρευση βρομιάς.
- Με την ίδια βούρτσα ή οδοντόβουρτσα προχωράμε και σε ένα «τυπικό» πλύσιμο πού και πού. Βρέχουμε τη βούρτσα με νερό και με ένα καθαριστικό, είτε ειδικό για τα παπούτσια είτε από αυτά που χρησιμοποιούμε στην καθαριότητα του σπιτιού. Τα προϊόντα τύπου cif αλλά και και τα απορρυπαντικά για τα πιάτα δουλεύουν μια χαρά. Η χλωρίνη είναι απαγορευτική, γιατί τα κιτρίνιζει μακροπρόθεσμα. Τρίβουμε την εξωτερική επιφάνεια του παπουτσιού, αφήνουμε για λίγη ώρα να δράσει το καθαριστικό και ξεβγάζουμε με νερό. Αν υπάρχουν λεκέδες δύσκολοι, τους οποίους φροντίζουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα (δες 01), επιμένουμε λίγο παραπάνω στα συγκεκριμένα σημεία.
- Για πολύ δύσκολα σημάδια, πολύ αποτελεσματικό είναι το οξυζενέ.
- Σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθαρίζουμε τα αθλητικά μας όπως περιγράφεται στο Νο4 και στη συνέχεια τα πλένουμε στο πλυντήριο. Η πλύση γίνεται με κρύο νερό και με το απορρυπαντικό της αρεσκείας μας. Αφήνουμε να στεγνώσουν για τουλάχιστον 8 ώρες, ακόμα και ολόκληρη ημέρα. Αν βιαζόμαστε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σεσουάρ στη χαμηλή σκάλα.