Φυτά σε μπαλκόνι.
© Unsplash
Lifestyle

5 τρόποι να βοηθήσεις τα λουλούδια σου να «επιβιώσουν» στον καύσωνα

Εύκολα, οικονομικά και αποτελεσματικά

Οι τρόποι για να προστατέψεις τα λουλούδια σου από την καλοκαιρινή ζέστη.

Οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν «κύμα καύσωνα» και εσύ παίρνεις τα κατάλληλα μέτρα για να προστατευτείς από τις ανυπόφορα υψηλές θερμοκρασίες, θα αναζητήσεις τη δροσιά μιας σκιάς, θα ανοίξεις τη βεντάλια στον δρόμο, θα προμηθευτείς παγωμένο νερό, θα ανάψεις τον ανεμιστήρα ή το air condition όταν μπεις στο σπίτι… για να δεις τα λουλούδια σου στο μπαλκόνι σε ημιθανή κατάσταση. Κι τότε συνειδητοποιείς (γιατί μόνο έτσι σου έρχονται αυτές οι σκέψεις, ξαφνικά) πως από μόνα τους, τα καημένα, δεν έχουν πολλές επιλογές παρά να στέκονται υπομονετικά κάτω από τον ήλιο. Κι όμως, υπάρχουν τρόποι να προστατέψεις τα λουλουδάκια σου από την αδυσώπητη καλοκαιρινή ζέστη και είναι εύκολοι, οικονομικοί και αποτελεσματικοί. Αρκεί να προνοήσεις.   

1. «Χωροταξικές» παρεμβάσεις
Στην καρδιά του καλοκαιριού με τους -αναμενόμενους- επαναλαμβανόμενους καύσωνες, μεταφέρεις τις γλάστρες σου σε σημεία που δεν τα βλέπει όλη την ημέρα ο ήλιος, αλλά απολαμβάνουν και αρκετές ώρες σκιάς. Φροντίζεις επίσης να τις ποτίζεις πιο συχνά, καθώς εκ των πραγμάτων έχουν ανάγκη από περισσότερο νερό το καλοκαίρι. Και εάν έχεις όρεξη, φτιάχνεις και το δικό σου ποτιστικό σύστημα χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι από κρασί (που απλά έχεις ξεπλύνει). Θα το γεμίσεις με νερό και θα το σφραγίσεις με τον φελλό που θα έχεις πιέσει αρκετά μέσα στο στόμιο και αφού του έχεις ανοίξει μια τρύπα που θα διαπερνά ολόκληρο το μήκος του. Αναποδογυρίζεις το μπουκάλι μέσα στη γλάστρα και μένεις ήσυχη πως το λουλούδι σου έχει επαρκή υγρασία για τουλάχιστον 3 μέρες.  

Γλάστρες με λουλούδια σε μπαλκόνι σπιτιού
© Unsplash

2. Μην πετάξεις τίποτα…
Ένας ακόμη τρόπος να προστατέψεις τα λουλούδια από την αφόρητη ζέστη, είναι να καλύψεις την επιφάνεια του χώματος με τα φύλλα που πέφτουν και σαπίζουν… Όχι μόνο προσφέρουν επιπλέον υγρασία και θρεπτικά συστατικά, αλλά εμποδίζουν ζιζάνια και αγριόχορτα να αναπτυχθούν. Εναλλακτικά, μπορείς να προσθέσεις βερμικουλίτη που θα προμηθευτείς από το φυτώριο. Πρόκειται για ένα φυσικό ορυκτό με πληθώρα θρεπτικών συστατικών για τα λουλούδια, όπως κάλλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο και αμμωνία και  το οποίο έχει τη σημαντική ιδιότητα να συγκρατεί το νερό, το οποίο απελευθερώνει σταδιακά στο χώμα. Ο βερμικουλίτης διατηρεί έτσι μια ισορροπία στην υγρασία που απολαμβάνει το φυτό συμβάλλοντας και στον καλύτερο αερισμό του ριζικού του «δικτύου».

3. Όσα αφήνει πίσω το χλοοκοπτικό
Εάν έχεις κήπο, όταν κόβεις το γρασίδι το καλοκαίρι, μην βιάζεσαι να μαζέψεις τα κομμένα χόρτα. Ένας κήπος στρωμένος με ό,τι άφησε πίσω της η μηχανή, όχι μόνο επωφελείται από έξτρα δόσεις θρεπτικών συστατικών και υγρασίας που θα απορροφήσει, αλλά και από τη σκιά που παρέχει αυτό το οργανικό «σεντόνι» στο χώμα ακριβώς από κάτω, δημιουργώντας ιδανικές θερμοκρασίες δροσιάς. Μπορείς επιπλέον να χρησιμοποιήσεις αυτό το κομμένο χορτάρι για να σκεπάσεις την επιφάνεια του χώματος και στις γλάστρες σου. 

4. Τα αγριολούλουδα
Φύτεψε αγριολούλουδα σε σημεία του κήπου που δεν είναι «φροντισμένα» ώστε να δημιουργήσεις ένα «καταφύγιο» πλούσιο σε γύρη και θρεπτικά στοιχεία για τις μελισσούλες, τις πεταλούδες και άλλα μικρά έντομα. Παιώνιες, καμπανούλες, κυκλάμινα, ανεμώνες, μαργαρίτες δίνουν τροφή σε όλα τα μικροσκοπικά πλάσματα που κατοικούν στον κήπο σου. Επιπλέον, τριανταφυλλιές ή αναρριχητικά φυτά με πλούσια φυλλώματα όπως ο κισσός παρέχουν προστασία και δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για πουλάκια διαφόρων ειδών που με τη σειρά τους απαλλάσσουν τον κήπο από ανεπιθύμητους «επισκέπτες» που μπορεί να βλάψουν τα φυτά, ζιζάνια και αγριόχορτα. (Ένα πιατάκι με νερό σε διάφορα σημεία του κήπου σου θα ξεδιψάσει όχι μόνο τις μέλισσες αλλά και τα πουλιά).

Αναρριχώμενο φυτό στην είσοδο του σπιτιού
© Santiago Boada / pexels

5. Πρόγραμμα ποτίσματος
Για να μην βλέπεις τα λουλούδια σου να γέρνουν εξαντλημένα το «κεφάλι» τους κάτω από τον καυτό ήλιο, πρέπει να φροντίσεις ώστε να δροσίζονται επαρκώς και συστηματικά. Και εφόσον τις πολύ ζεστές μέρες έχουν ανάγκη από περισσότερο νερό, τα ποτίζεις καθημερινά. Οι καλύτερες ώρες είναι το απόγευμα που ο ήλιος δύει, ώστε να προλαβαίνει το χώμα να απορροφήσει όλη την ποσότητα και να μην εξατμίζεται το μισό νερό από τον ήλιο. Εάν προτιμάς να ποτίζεις τις πρωινές ώρες, φρόντισε να είναι πολύ νωρίς το πρωί (6-7), πριν ανέβει «ψηλά» ο ήλιος.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice