Γυναίκα περπατάει στον δρόμο
© EVG Kowalievska / pexels
Lifestyle

Γιατί πρέπει να κάνουμε 10.000 βήματα τη μέρα

Ποια τα οφέλη για την υγεία, τη φυσική κατάσταση και τη διάθεσή μας

Ποια τα οφέλη του να κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα

Το περπάτημα είναι μια υποτιμημένη άσκηση, αλλά στην πραγματικότητα έχει απίστευτα οφέλη για την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση, ειδικά αν το ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας. Πλέον με τα smartwatches, λίγο πολύ, όλοι συνειδητοποιούμε αν είμαστε δραστήριοι ή τεμπέληδες μέσα στη μέρα.

Αυτοί που ξέρουν λένε ότι η ιδανική συνιστώμενη «δόση» είναι 10.000 βήματα καθημερινά, περίπου δηλαδή 8 χιλιόμετρα. Λαμβάνοντας υπόψη τις μετακινήσεις, το είδος εργασίας και τον τρόπο ζωής, κάποιοι μπορούν να πετύχουν τον στόχο πολύ εύκολα, ενώ άλλοι θα πρέπει να ξεκουνηθούν από τη θέση τους και να δραστηριοποιηθούν.

Αν μας φαίνεται βουνό το να πάρουμε τους δρόμους, μπορούμε να ζητήσουμε τη συντροφιά κάποιου φίλου μας. Με το μπίρι μπίρι, θα τα πιάσουμε τα βήματα. Αν είμαστε μοναχικοί τύποι, φοράμε τα ακουστικά μας, βάζουμε τη μουσικούλα ή τα podcast που μας αρέσουν και βγαίνουμε ακάθεκτοι στον δρόμο.

Σίγουρα πάντως αξίζει να προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτά τα επιπλέον βήματα μέσα στην ημέρα μας για τους τέσσερις παρακάτω λόγους.

Βελτιώνουμε τη φυσική μας κατάσταση
Αν είμαστε σκουριασμένοι, η καλύτερη αρχή στην εκγύμναση του σώματός μας είναι το περπάτημα. Αρχίζοντας από τα 7.500 βήματα και αυξάνοντάς τα σταδιακά στα 10.000, κάτι όχι ιδιαίτερα επίπονο, θα νιώσουμε το κορμί μας γυμνασμένο και τις αντοχές μας μεγαλύτερες.

Καίμε θερμίδες και χάνουμε βάρος
Το περπάτημα είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος να κάψουμε θερμίδες, άρα να χάσουμε κιλά ή να διατηρήσουμε το βάρος μας στο επιθυμητό επίπεδο, χωρίς να αρχίσουμε τις διαίτες ή να χτυπιόμαστε στους διαδρόμους και τα γυμναστήρια· απλώς περπατώντας και χαζεύοντας βιτρίνες.

Βελτιώνουμε την υγεία μας
Όποιον γιατρό και να ρωτήσουμε θα μας πει τα ίδια: Το περπάτημα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να μειώσει την κακή χοληστερίνη και να αυξήσει την καλή, να κρατήσει την καρδιά μας σε καλή κατάσταση, να μειώσει δηλαδή τον κίνδυνο καρδιαγγεακών προβλημάτων.

Μειώνουμε τα επίπεδα στρες
10 λεπτά περπάτημα στη φύση ή στην αγορά επηρεάζουν τη διάθεσή μας, μας χαλαρώνουν, μειώνουν τα επίπεδα άγχους. Ακόμα και η ελαφριά άσκηση, όπως είναι το βάδισμα, απελευθερώνει ενδορφίνη, άρα είναι ο καλύτερος τρόπος να χαλαρώσουμε, να αδειάσουμε το κεφάλι μας, να ηρεμήσουμε.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice