Κορίτσι στον καθρέφτη
© Johannes Plenio / Pexels
Lifestyle

Mirror fast ή αποχή από τους καθρέφτες: Γιατί να κάνεις το πείραμα;

Τι θα σου συμβεί αν σταματήσεις να κοιτιέσαι στον καθρέφτη

Mirror fast: Η νέα τάση που θέλει να απέχουμε από τους καθρέφτες - Ποια τα υπέρ και τα κατά.

Το τσεκάρισμά μας στον καθρέφτη, είτε χτενιζόμαστε είτε βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας είτε φοράμε τα ρούχα μας, είναι μια συνηθισμένη αυθόρμητη κίνηση. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους η αντανάκλαση του εαυτού τους μπορεί να τους προκαλέσει άγχος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αυτοεκτίμησή μας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον καθρέφτη μας. Επίσης, οι άνθρωποι έχουν την τάση να εστιάζουν σε αυτό που δεν τους αρέσει πάνω τους. Επομένως, αν είμαστε δυσαρεστημένοι με την εικόνα και την εμφάνισή μας και κοιτιόμαστε διαρκώς για να επιβεβαιώσουμε το πρόβλημα, τόσο ενισχύεται η αρνητική μας διάθεση και το στρες.

Τι μπορούμε να κάνουμε αν αντιμετωπίζουμε ανάλογο πρόβλημα; Τη μέθοδο του «mirror fast», δηλαδή «νηστεία από τον καθρέφτη». Σύμφωνα με το Bustle, κάποιοι bloggers έκαναν το εξής απλό πείραμα: Διάλεξαν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα, μία εβδομάδα, και αυτοδεσμεύτηκαν να μην κοιταχτούν στον καθρέφτη. Αν και οι περισσότεροι αρχικά ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου, τελικά ισχυρίζονται ότι υπήρχαν οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης αυτογνωσίας.

Ο Guardian αναφέρει ότι συγκεκριμένοι bloggers βρήκαν την ησυχία τους μετά το πέρας της εμπειρίας, ώστε αποφάσισαν να περάσουν σε μια «νηστεία» διαρκείας. Αν και ακούγεται αντιφατικό, μερικοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έχουν πλέον περισσότερη αυτογνωσία, με την έννοια ότι κατανοούν καλύτερα το σύνολο του «είναι τους» χωρίς να στέκονται σε λεπτομέρειες, όπως το φριζαρισμένο τους μαλλί.

Μια άλλη blogger ανέφερε ότι ενώ έκοψε τη συνήθεια να καθρεφτίζεται στο σπίτι της, βρέθηκε περικυκλωμένη από καθρέφτες στο μάθημα της γιόγκα. Τότε ένιωσε «παγιδευμένη» να δει τον αντικατοπτρισμό της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκεντρωθεί στις ασκήσεις της. Και συνειδητοποίησε πως και πριν πάρει την απόφαση για mirror fasting, δεν απολάμβανε το μάθημα, αλλά είχε ανασφάλειες σχετικά με την εμφάνισή της. Ένα ακόμα πλεονέκτημα που αναφέρουν μερικοί bloggers είναι ότι έπαψαν να ανησυχούν για το πώς τους βλέπουν οι άλλοι. Κάποιοι, τέλος, δηλώνουν αντίθετοι με την πρακτική λέγοντας πως η αποχή από τον καθρέφτη είναι μια μορφή ναρκισσισμού, αφού επιβεβαιώνει την άποψη ότι η εμφάνιση έχει πολύ μεγάλη σημασία. Επίσης υποστηρίζουν πως όσο περισσότερο καθρεφτίζονται τόσο αποκτούν καλύτερη αίσθηση του πώς αντιδρούν απέναντι στην εικόνα τους. Όλοι μα όλοι πάντως συμφώνησαν πως με το πείραμα συνειδητοποίησαν καλύτερα τη φύση, τις δουλείες, τις παγίδες αλλά και τα οφέλη του καθρέφτη.

Συμπερασματικά, ένα διάλειμμα από τον αντικατοπτρισμό μπορεί να ελαττώσει τις επικριτικές σκέψεις και να μας βοηθήσει να δούμε τον εαυτό μας με πιο θετικό πνεύμα. Ωστόσο είναι μάλλον υπερβολή να κόψουμε τελείως τις διπλωματικές σχέσεις με το είδωλό μας. Το σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε τον καθρέφτη με τον σωστό τρόπο και να βρούμε την ισορροπία απέναντι στην αυτοεικόνα μας. Θα πρέπει δηλαδή να αλλάξουμε τον τρόπο που μας βλέπουμε και να μειώσουμε την αρνητικότητά μας. Αντί να εστιάζουμε σε ό,τι δεν μας αρέσει, για παράδειγμα στην ακμή μας, μπορούμε να επικεντρωθούμε στα καλά, στα μαλλιά μας ας πούμε. Επίσης, δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε συζήτηση με εμάς και να μας κάνουμε κακεντρεχή σχόλια, αλλά να μας αγαπήσουμε και να μας κακομάθουμε. Να μην αναρωτιόμαστε «καθρέφτη καθρεφτάκι μου, ποια είναι η πιο όμορφη» αλλά να αποφαινόμαστε «φτου σου, κοπελάρα μου»!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice