Dove ArtPit Collection
Dove ArtPit Collection
Lifestyle

Dove ArtPit Collection: Μια διαφορετική έκθεση μας έδειξε ότι η ομορφιά δεν (πρέπει να) έχει ταμπού

8 καταξιωμένοι Έλληνες φωτογράφοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Dove

The Artpit Collection: Το Dove μας προσκάλεσε σε μια μοναδική έκθεση φωτογραφίας δείχνοντας ότι η ομορφιά κρύβεται παντού.

Είναι δύσκολο να αγαπήσεις το σώμα σου όπως είναι, όταν η καθημερινότητα σε «βομβαρδίζει» με στερεότυπα που σε παροτρύνει να ακολουθήσεις για να γίνεις αποδεκτή. Ένα από τα μεγαλύτερα αφορά τις τρίχες στο γυναικείο σώμα και ειδικά στις μασχάλες. Οι γυναίκες που επιλέγουν να διατηρήσουν τη φυσική εμφάνιση της μασχάλης τους συνήθως σχολιάζονται αρνητικά από τον περίγυρό τους, αφού τα στερεότυπα δεκάδων χρόνων θέλουν τις γυναίκες αποτριχωμένες για να θεωρούνται εμφανίσιμες. 

The ArtPit Collection by Dove
The Artpit Collection1

Η ομορφιά όμως δεν θα έπρεπε να έχει ταμπού και αυτό ακριβώς πιστεύει και το Dove που χρόνια τώρα θίγει θέματα που αφορούν το γυναικείο σώμα και πρέπει να συζητιούνται ανοικτά ώστε να απενοχοποιηθούν. Στα πλαίσια κατάρριψης των ταμπού για την περιοχή της μασχάλης οργάνωσε μια διαφορετική έκθεση φωτογραφίας στον εκθεσιακό χώρο του μετρό Συντάγματος, ώστε να είναι προσβάσιμη σε χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά. Το μήνυμα που περνούσε ήταν πολύ δυνατό: σε μια κοινωνία που η αγάπη για την εικόνα είναι πιο ισχυρή από ποτέ, ας βάλουμε πρώτη την αγάπη για το σώμα μας.

The Artpit Collection - Νίκος Μάστορας
© Νίκος Μάστορας

Επισκέφθηκα την έκθεση την πρώτη ημέρα, στη 1 Ιουλίου, για να δω από κοντά με ποιον τρόπο αναδείκνυε η έκθεση «The Artpit Collection» τη γυναικεία μασχάλη. Στο χώρο κυριαρχούσε το λευκό χρώμα και η μίνιμαλ διακόσμηση, ενώ πρωταγωνιστές ήταν οι φωτογραφίες 8 καταξιωμένων Ελλήνων φωτογράφων που ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Dove. Αυτό το τόσο παρεξηγημένο και παραμελημένο σημείο του σώματος κυριαρχούσε σε κάθε γωνία και διηγιόταν ενδιαφέρουσες ιστορίες. Στο χώρο διέκρινες ακόμη μηνύματα ενδυνάμωσης όπως «αξίζω» που είχαν στόχο να εμπνεύσουν κάθε γυναίκα.

The Artpit Collection - Μαρία Κουτρουμπή
© Μαρία Κουτρουμπή
The Artpit Collection - Μαρία Σιόρμπα
© Μαρία Σιόρμπα

Η Ιωάννα Ανδρεοπούλου, ο Κοσμάς Κουμιανός, η Μαρία Κουτρουμπή, ο Νικόλας Μάστορας, η Αιμιλία Μπαλάσκα, ο Κώστας Πήττας, η Μαρία Σιόρμπα και η Κλεοπάτρα Χαρίτου αποτύπωσαν με το δικό τους τρόπο ο καθένας την ομορφιά της μασχάλης και μετέφεραν ιστορίες συγκίνησης και έμπνευσης σε όποιον παρατηρούσε τα έργα τους. Ουσιαστικά όλοι μαζί «φώναξαν» ότι στο σώμα δεν υπάρχουν όμορφα και άσχημα σημεία, υπάρχουν μόνο εκείνα που λατρεύουμε ήδη και αυτά που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει.

The Artpit Collection - Κοσμάς Κουμιανός
© Κοσμάς Κουμιανός
The Artpit Collection - Κώστας Πήττας
© Κώστας Πήττας

Με την πρωτοβουλία αυτή, το Dove, ως υπέρμαχος της αληθινής ομορφιάς, θέλησε να ανοίξει τον διάλογο και τον δρόμο προς την πραγματική φροντίδα! Εμπνέοντας μέσα από δυνατές εικόνες όλες τις γυναίκες να αποδεχτούν την ευαίσθητη περιοχή της μασχάλης τους, όπως είναι ή όπως επιλέγουν να είναι, το Dove μας καλεί να αφήσουμε πίσω μας ταμπού και περιορισμούς και να αγαπήσουμε αυτό το σημείο!

The Artpit Collection - Κλεοπάτρα Χαρίτου
© Κλεοπάτρα Χαρίτου
The Artpit Collection - Ιωάννα Ανδρεοπούλου
© Ιωάννα Ανδρεοπούλου

Έφυγα από την έκθεση νιώθοντας λίγο πιο... ανάλαφρη. Καθημερινά οι γυναίκες έχουμε να αγωνιστούμε για δεκάδες πράγματα, ας μην πολεμάμε και το ίδιο μας το σώμα. Ήρθε η στιγμή να αγαπήσουμε κάθε σημείο του και να νιώθουμε καλά με τις αποφάσεις μας ακόμα κι αν οι άλλοι δεν τις... εγκρίνουν.

The Artpit Collection - Αιμιλία Μπαλάσκα
© Αιμιλία Μπαλάσκα

Εικαστική Επιμέλεια: M art │Επιμέλεια έκθεσης: Ευγενία Μανωλιουδάκη, Ηλίας Καμπουράκης

#Dove

#TheArtpitCollection

#LetsChangeBeauty

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice