Sheryl Sandberg: «Γιατί έχουμε τόσο λίγες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις;»

Μετά από 14 χρόνια το δεξί χέρι Zuckerberg αποχωρεί από τη Meta

Sheryl Sandberg: Ποια είναι η εμβληματική γυναίκα της τεχνολογίας που ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Meta.

Η Σέριλ Σάντμπεργκ δούλευε στην Google όταν γνώρισε τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε ένα πάρτι. Υπήρξε δεξί του χέρι για 14 χρόνια, συμμετείχε στην ανάπτυξη του facebook και την εξαγορά του instagram, ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Meta.

Υπήρξε το πρότυπο για όλες τις φιλόδοξες γυναίκες, ως εμβληματική ηγετική φιγούρα στον χώρο της τεχνολογίας.  Φέτος τον Ιούνιο ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την εταιρεία, έχοντας δημιουργήσει μια περιουσία της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

«Μου δίδαξε πώς να τρέχω μια εταιρεία» έγραψε ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ κάτω από την ανάρτησή της για το τέλος της συνεργασίας τους. Μητέρα δύο παιδιών, ομολόγησε κάποτε δημοσίως πως έφευγε λίγο νωρίτερα από το γραφείο της προκειμένου να προλάβει τα παιδιά της ξυπνητά, κάνοντας πολλές γυναίκες να ταυτιστούν συναισθηματικά μαζί της.

Η 18 λεπτών ομιλία της στο TED με τίτλο «Γιατί έχουμε τόσο λίγες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις» έγινε viral. Το βιβλίο της «Lean In: Women, Work and the Will to Lead» ώθησε πολλές γυναίκες να διεκδικήσουν «ισότιμη θέση στο τραπέζι» σε ανδροκρατούμενες εταιρείες. Με τις κινήσεις γυναικείας ενδυνάμωσης η Σέριλ δημιούργησε μια online κοινότητα που πίνει νερό στο όνομά της. Είναι οι «φιλόδοξες γυναίκες που δημιουργούν έναν κόσμο ισότητας χωρίς αποκλεισμούς».

Στην προσωπική της ζωή, είχε δύο γάμους στο βιογραφικό της, και πριν από λίγες μέρες έκανε και τον τρίτο. Ο δεύτερος σύζυγός της πέθανε ξαφνικά κατά τη διάρκεια των διακοπών τους το 2015. Η χηρεία, όπως λέει η ίδια, την έκανε να συνειδητοποιήσει ότι είναι «ανθεκτική» στα δεινά, ενώ ταυτόχρονα της στέρησε ένα κομμάτι της αυτοπεποίθησής της. Πλέον μαζί με τον τρίτο της άνδρα μεγαλώνουν πέντε παιδιά, δύο δικά της και τρία δικά του.

Τη θέση της στη Meta θα αναλάβει από τον Οκτώβριο ο Χαβιέ Όλιβαν, ενώ η Σάντμπεργκ θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο. Τι θα κάνει όμως με την επαγγελματική της ζωή; Στην τηλεοπτική σειρά του Netlix «Λουπέν» ακούγεται μια εύστοχη φράση: Οι πλούσιοι ως επάγγελμα δηλώνουν φιλάνθρωποι. Έτσι και η Σέριλ ανακοίνωσε ότι μετά τη λήξη της καριέρας της στη Meta θα επικεντρωθεί στη φιλανθρωπία.

Ωστόσο, από την ώρα που δημοσιοποίησε την απόφασή της να αφήσει τη Meta, οι αρχές άρχισαν να ξεσκονίζουν τα οικονομικά της, να τσεκάρουν τα πραγματικά ποσά που έχει διαθέσει σε φιλανθρωπίες και να την ελέγχουν για κατάχρηση εταιρικών οικονομικών πόρων. Την ίδια στιγμή, δικηγόροι της Meta «ανακρίνουν» τους υπαλλήλους για να διαπιστώσουν κατά πόσο ξόδεψαν εργασιακό χρόνο για προσωπικά πρότζεκτ της Σάντμπεργκ. Και σε μια απόπειρα cancel, αφήνουν να διαρρεύσει η φήμη ότι από τα 320 εκατομμύρια δολάρια που υποτίθεται ότι διατέθηκαν στα φιλανθρωπικά ιδρύματα Lean In και Option B, η Σάντμπεργκ έχει αποδείξεις μόνο για τα 12. Τελικά το διαζύγιο με τη Meta δεν θα είναι βελούδινο όσο φάνηκε αρχικά με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Ζούκερμπεργκ, αλλά ένας «πόλεμος των Ρόουζ».