Gadgets που υπόσχονται την ασφάλεια και την προστασία των γυναικών απέναντι στη βία
© Rene Asmussen / pexels
Lifestyle

Gadgets που υπόσχονται την ασφάλεια και την προστασία των γυναικών απέναντι στη βία

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχιακή εργασία φοιτητών του Λονδίνου υπό την αιγίδα της Tiffany & Co

Σωματική και σεξουαλική κακοποίηση: Μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου παρουσίασε gadgets για την αντιμετώπιση της βίας.

Ένα ποτήρι με έξυπνο αισθητήρα και κόκκινο φωτάκι στη βάση του που θα αρχίσει να αναβοσβήνει σε περίπτωση που ανιχνεύσει το «χάπι του βιασμού»· μια συσκευή σαν στικάκι USB για την αντιμετώπιση του upskirting, που στερεώνεται στο κάτω μέρος της τσάντας και εκπέμποντας υπέρυθρη ακτινοβολία μπλοκάρει τη φωτογράφηση κάτω από τη φούστα ή το φόρεμα· ένα κολιέ που, όταν εντοπίζει κίνδυνο επίθεσης, ενεργοποιεί δύο λυχνίες LED που προκαλούν βέρτιγκο στον επιτιθέμενο· ένας αγχολυτικός καθρέφτης για όσους αντιμετωπίζουν μετατραυματικό στρες· ένα περιδέραιο που αλλάζοντας χρώμα προειδοποιεί τον δράστη σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας ότι ξεπέρασε τα όρια, και στη συνέχεια, αν δεν αλλάξει συμπεριφορά, καταγράφει το αδίκημα. Ακούγονται σαν γκάτζετ επιστημονικής φαντασίας και περίπου είναι. Αυτά είναι μερικά από τα γκάτζετ που δημιούργησε μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου του Μπρούνελ στο Λονδίνο, υπό της αιγίδα της Tiffany & Co, στο πλαίσιο της πτυχιακής τους εργασίας, και παρουσιάστηκαν στο σόου The New Designers του Business Design Centre του Λονδίνου.

Στόχος τους να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους φόβους και την ανασφάλεια των γυναικών και να τις οπλίσουν με συσκευές άμυνας απέναντι στη σωματική βία και τη σεξουαλική παρενόχληση. Τα συγκεκριμένα αμυντικά όπλα βασίζονται σε ολοκαίνουργιες τεχνολογίες και πιστεύεται πως θα είναι διαθέσιμα σστο εμπόριο τα επόμενα 10 με 15 χρόνια. Φοριούνται εύκολα ως αξεσουάρ είτε στις βραδινές εξόδους είτε στη δουλειά και έχουν το χαρακτηριστικό Tiffany Blue χρώμα.

Gadgets που υπόσχονται την ασφάλεια και την προστασία των γυναικών απέναντι στη βία
© dezeen.com

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του πρότζεκτ, η έμπνευσή τους προέκυψε από ένα τραγικό γεγονός: τη δολοφονία, το 2021, δύο γυναικών, της Σάρα Έβεραρντ και της Σαμπίνα Νέσα, που δολοφονήθηκαν ενώ επέστρεφαν στο σπίτι τους. Οι υποθέσεις προκάλεσαν έντονη ανησυχία στη βρετανική κοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή οι στατιστικές για τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας είναι αποθαρρυντικές.

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου Brunel υποστηρίζουν ότι εταιρείες όπως η Tiffany & Co θα πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία να λανσάρουν προϊόντα που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της βίας, καθώς διακηρύσσουν πως προωθούν τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Με πληροφορίες από το www.dezeen.com

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice