Πώς ένα τοξικό TikTok trend μετατράπηκε σε κίνημα κατά του fat shaming

Αγόρια και κορίτσια που αρνήθηκαν να σφίξουν την μπλούζα τους γύρω από το σώμα τους για να αποδείξουν ότι είναι αδύνατα

Η εξέλιξη του TikΤok trend «I bet she's fat under those clothes» σε κίνημα που πολεμά το fat shaming

Τις τελευταίες μέρες στην πλατφόρμα του TikTok κυριάρχησε η φράση «I bet she’s fat under those clothes». Με αυτό το σλόγκαν και με την μουσική υπόκρουση του τραγουδιού «Love Me» του Lil Wayne, μια νέα συνήθως κοπέλα που φορά φαρδιά μπλούζα ή και μια κουκούλα, τραβά τα ρούχα της σφιχτά γύρω από το σώμα της, ώστε να αποδείξει ότι πράγματι διαθέτει λεπτό και καλλίγραμμο σώμα.

Η επιλογή «Προσθήκη ήχου» στην πλατφόρμα του TikTok σου επιτρέπει να συμμετάσχεις σε μια τέτοια δημοφιλή τάση με το βίντεό σου να βρίσκεται ανάμεσα σε χιλιάδες αντίστοιχα βίντεο από όλο τον κόσμο που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο αποτελεί την πιο ελκυστική εκδοχή. Έτσι, δημιουργείται ένα TikTok trend, το οποίο όμως δεν φιλτράρεται από κάποια πολιτική της εφαρμογής για το αν έχει θετικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με το πρόσφατο άρθρο της The Wall Street Journal, έχει διαρρεύσει εσωτερική έρευνα του Facebook που αποδεικνύει ότι το TikTok, μέσω της ανεξέλεγκτης χρήσης του, έχει επιβλαβείς επιπτώσεις για την ψυχική υγεία του 20% περίπου των χρηστών της. Ωστόσο, αυτή τη φορά το TikTok απέδειξε πως μπορεί να επιδράσει θετικά, εκπέμποντας το μήνυμα της αποδοχής και της αγάπης για τον εαυτό και το σώμα μας.

Το trend «I bet she’s fat under those clothes» ανέτρεψε τη αντίληψη του fat shaming με τον εξής τρόπο. Χιλιάδες κορίτσια, αλλά και αγόρια, δημοσίευσαν ένα πανομοιότυπο βίντεο με τον ίδιο ήχο και τα ίδια ρούχα με μια όμως διαφορά: σε αυτήν την περίπτωση στο τέλος του βίντεο οι χρήστες αρνούνταν να συμμετάσχουν στο challenge και τελικά δεν έσφιγγαν τα ρούχα τους γύρω από το σώμα τους. Στις περισσότερες, μάλιστα, περιπτώσεις το βίντεο τελείωνε με κάποιο σχόλιο αυστηρής απόρριψης της  δημοφιλούς τάσης. Άλλοι χρήστες δεν δίστασαν ακόμη και να αποκαλύψουν στο τέλος του βίντεο μέρη του σώματός τους που έχουν λίπος, όπως ακριβώς είναι αυτά.

Τα βίντεο που καταπολεμούν το viral trend άρχισαν να γίνονται εξαιρετικά δημοφιλή, καταμετρώντας εκατομμύρια προβολές και δίνοντας θάρρος σε όλο και περισσότερα άτομα να ανεβάσουν το δικό τους βίντεο απόρριψης της τάσης και προώθησης της αποδοχής του σώματός τους. «Προτιμώ να είμαι χοντρή παρά να ντροπιάζω άλλους ανθρώπους για να τονώσω τον δικό σου εγωισμό», γράφει η χρήστης @soulmori στο βίντεό της, το οποίο έχει προβληθεί πάνω από ένα εκατομμύριο φορές. Διότι, το αρχικό trend, ενώ φαινόταν να προωθεί το να είναι αποδεκτό να ντύνεται κανείς με φαρδιά ρούχα, στην πραγματικότητα ενίσχυε την πρακτική του fat shaming.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το TikTok καταφέρνει να ασκήσει μια θετική επιρροή στους χρήστες του, καθώς και στο παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχα trends, όπως αυτά που αναδείκνυαν τα φυσικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων και την ομορφιά των φωτογραφιών χωρίς φίλτρα. Η δημιουργία τέτοιων κινημάτων είναι πιο σημαντική από ό,τι φαίνεται, καθώς το TikTok είναι μια πλατφόρμα που βασίζεται στη μίμηση μεταξύ των χρηστών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους βρίσκονται στην προεφηβική ηλικία.