Γιάννη Τσελέκα, γιατί όλο και περισσότεροι άντρες κάνουν pole dancing;

Είναι άθλημα ή χορός; Πλησιάζει την πόρτα των Ολυμπιακών αγώνων και συζητάμε με έναν pole dancer γι' αυτό

Ο pole dancer Γιάννης Τσελέκας εξηγεί γιατί το pole dancing είναι για όλους

Φοράει το κολάν του και σκαρφαλώνει στον σιδερένιο στύλο. Οι μύες και τα άκρα του βρίσκονται σε απόλυτα αρμονία καθώς ο Γιάννης Τσελέκας εκτελεί με ακρίβεια τις κινήσεις της χορογραφίας του. Eίναι pole dancer εδώ και 6 χρόνια ή αλλιώς αθλητής ακροβατικού χορού πάνω σε στύλο, όπως τείνει να ονομαστεί επίσημα το συγκεκριμένο είδος που πλησιάζει περισσότερο από ποτέ την ένταξή του στα Ολυμπιακά αθλήματα. Δίνει απάντηση στις στερεοτυπικές αντιλήψεις που μπορεί να έχει κάποιος σχετικά με το σπορ και προκαλεί τους άντρες να το δοκιμάσουν.

Γυναικείο σπορ ή αντρικό;
«Με το pole dancing ξεκίνησα λόγω της Φαίης που είναι αδελφή και δασκάλα μου και έχει την δικιά της σχολη Vertical Divas στο Παγκρατι. Ξεκίνησε σαν πλάκα και χαβαλέ αλλά μετά κατάλαβα την δυσκολία και την αφοσίωση που χρειάζεται το άθλημα αυτό και με κέρδισε. Οταν χορεύω είναι πολύ ιδιαίτερο το συναίσθημα διότι είναι κάτι που δεν μπορείς να παρομοιάσεις με κάποιο άλλο σπορ καθώς η κύρια δυσκολία δεν είναι σαν αυτή που έχουν τα περισσότερα αθλήματα. Το να είσαι άνδρας σε αυτό το είδος, είναι ωραίο αλλά και "κακό". Πρέπει να έχεις γερό στομάχι διότι το μυαλό που κουβαλάνε κάποιοι είναι ακόμα πολύ ...πίσω. Το 2016 που ξεκίνησα τον χορό αυτό ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα και για τους άνδρες αλλά και τις γυναίκες, ευτυχώς όμως για όλους μας έχουν αλλάξει τα δεδομένα και το βλέπουν αλλιώς, με πιο θετικό μάτι φυσικά. Το πολύ ωραίο είναι πως οι γυναίκες που ασχολούνται με αυτό, κάνουν πολύ support στους λίγους ανδρες που είμαστε μέσα στην κοινότητα κι έτσι σιγά σιγά μεγαλώνει. Ένα εξίσου μεγάλο "συν" στην περίπτωσή μου ήταν πως από την αρχή και οι δυο γονείς το είδαν πολύ θετικά και είχα ενθάρρυνση πάνω σε αυτό. Παρόλα αυτά στην αρχή δέχτηκα αρκετό bullying από τους άλλους λόγω του φύλου μου, επειδή θεωρούσαν πως πρέπει να είσαι ομοφυλόφιλος για να ασχοληθείς. Δίνω στους άντρες τεράστιο respect που είχαν και εχουν τα κότσια, κάνουν pole dancing και δέχονται όλο αυτό τον πόλεμο που δέχτηκα κι εγώ στην αρχή.»

Τί φυσική κατάσταση χρειάζεται;
«Η προπόνηση που κάνω είναι συνήθως μαζί με αλλά άτομα από την σχολή μας, ειτε μαθήτριες για να τις βοηθάω κιόλας είτε με άλλους δασκάλους και την αδελφή μου φυσικά μαζί. Μόνος βαριέμαι να κάνω και με βάση την όρεξη πάει και η ανάλογη μουσική. Γενικά μου αρέσει να ψάχνω καινούργιες κινήσεις και να πειραματίζομαι με τις παλιές για νέες πόζες και με σκοπό την τελειοποίησή τους. Πολλές από τις κινήσεις που κάνω δεν γνωρίζω το όνομα τους αλλά θεωρώ ότι έχει περισσότερη πλάκα έτσι. Το pole dancing χωρίζεται σε δυο είδη, σε spinning και σε στατικό που είμαι πιο πολύ φαν γιατι το θεωρώ λιγάκι πιο δύσκολο. Δεν έχω τραυματιστεί ποτέ σοβαρά γιατί κάνω καλό ζέσταμα και καλή αποθεραπεία στο τέλος της προπόνησης. Αντίθετα, στις ακροβατικές κινήσεις που κάνω με ποδήλατο έχω τραυματιστεί πολλές φορές σε μεγάλο βαθμό. Εκτός από τις προπονήσεις συμμετέχω και σε θεατρικές παραστάσεις. Φέτος έλαβα μέρος σε παράσταση στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και πήγε πολύ καλά-το εντυπωσιακό ήταν πως ήρθαν γονείς και φίλοι να προσφέρουν την υποστήριξή τους.»

Άθλημα ή χορός;
«Ακόμα υπάρχει κόσμος που μπερδεύεται αν είναι άθλημα ή απλά χορός. Εγώ θεωρώ ότι είναι και τα δυο μαζί και αυτό είναι που το κάνει τοσο τόσο όμορφο. Πλέον η Ελληνική κοινότητα έχει μεγαλώσει παρά πολύ με απήχηση σε όλες τις ηλικίες, τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο αλλά και ως χόμπι. Έχουμε μεγάλους αθλητές σε παγκόσμιο επίπεδο όπως η Λύδια Κόλια η οποία έχει κερδίσει δύο παγκόσμια και ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και μας έχει κάνει πολύ περήφανους όπως και άλλες αθλήτριες και τις ευχαριστούμε για αυτό. Σε αυτούς που ακόμα έχουν το pole dancing στο μυαλό τους ως σεξουαλικοποιημένη δραστηριότητα απλά τους προκαλώ ανα έρθουν να το δοκιμάσουν και μετά θα καταλάβουν. Αυτό που θα ήθελα να πω στο κάθε αγόρι και κάθε κορίτσι είναι να μη φοβάται να το δοκιμάσει, είναι ένα άθλημα που θέλει το χρόνο του και άμα ξεκινήσει μετά δεν θα θέλει να σταματήσει.»