Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζουμε τα παράθυρα σε μια ηλιόλουστη μέρα;

Χρήσιμες συμβουλές για τη φθινοπωρινή καθαριότητα του σπιτιού

Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να καθαρίσετε το σπίτι σε βάθος. Συμβουλές για μία ιδανική καθαριότητα του σπιτιού τώρα που πλησιάζει το φθινόπωρο.

Εντάξει, στην Ελλάδα το “καλοκαίρι”κρατάει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η θερμοκρασία δεν έχει απότομες αλλαγές και πτώσεις, ούτε ότι θα πρέπει να έρθουν οι πρώτες βροχές και τότε να τρέχουμε να καθαρίσουμε το σπίτι, να κατεβάσουμε τα χειμωνιάτικα ρούχα και να κάνουμε τις ετοιμασίες μας.

Το φθινόπωρο είναι εδώ όπως και να το δει κανείς. Ξερά κίτρινα φύλλα, κολοκύθες στα μανάβικα, μερικές ξαφνικές βροχές, η νύχτα που έρχεται όλο και πιο νωρίς. Μέσα στη γλύκα του φθινοπώρου, οι δουλειές που πρέπει να γίνουν για το σπίτι αποκτούν προτεραιότητα για να είμαστε σίγουροι ότι θα απολαύσουμε (όσο γίνεται) τον χειμώνα που έρχεται.

Αν και μόνο η λέξη “προετοιμασία” σας προκαλεί πανικό, ξεχάστε την και απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Καθαρίστε την αυλή /το αίθριο / το μπαλκόνι

Περάσαμε ωραία στα κηπάκια και στα μπαλκονάκια μας όλο το καλοκαίρι, τώρα ήρθε η ώρα να τα προετοιμάσουμε για τον χειμώνα. Καθαρίστε τα πάντα από φύλλα, ξερόκλαδα, χώμα, σκόνη και κάθε είδους σκουπίδι που έχει μαζευτεί και μπορεί να καταλήξει στα λούκια και στις αποχετεύσεις.

Τρίψτε το δάπεδο και το πλακόστρωτο με μια σκληρή βούρτσα (αλλά όχι με μεταλλικές τρίχες) και ένα καθαριστικό για δάπεδα.

Για επίμονους λεκέδες ή εάν δεν έχετε χρόνο, χρησιμοποιήστε ένα πλυστικό μηχάνημα υψηλής πίεσης.

Καθαρίστε τα έπιπλα βεράντας πριν τα αφήσετε ή τα καλύψετε για το χειμώνα.

Αντιμετωπίστε τις ρωγμές στην πλακόστρωση. Η συστολή και η διαστολή με τις χαμηλές χειμωνιάτικες θερμοκρασίες μπορούν να μετατρέψουν τις μικροσκοπικές ρωγμές σε τεράστες. Εάν δεν μπορείτε να τα διορθώσετε μόνοι σας, καλέστε τους επαγγελματίες.

Καθαρίστε τα εργαλεία κήπου για το χειμώνα

Ιδανικά, θα πρέπει όλοι να καθαρίζουμε τα χλοοκοπτικά μας μετά από κάθε χρήση - ακόμα κι αν δεν το κάνετε όμως, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει τώρα πριν αφήσετε το χλοοκοπτικό να ξεκουραστεί για χειμώνα. Φορώντας γάντια βαρέως τύπου, βουρτσίστε το κομμένο γρασίδι από τους αεραγωγούς με μια μαλακή βούρτσα και χοντρό πανί. Εάν το χλοοκοπτικό δεν συνοδεύεται από εργαλείο για να καθαρίσετε το κάτω μέρος, χρησιμοποιήστε μια πλαστική σπάτουλα. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ νερό ή βερνίκι στο μηχάνημα.

Χρησιμοποιήστε μια συρμάτινη βούρτσα για να αφαιρέσετε τυχόν ξεραμένη λάσπη, βρωμιά ή σκουριά από τα εργαλεία του κήπου και σκουπίστε τα με ένα πανί με λίγο λάδι πριν τα αποθηκεύσετε. Ακονίστε τα αμβλεία εργαλεία με μια ειδική λίμα τόρνου. Αποθηκεύστε τα κρεμώντας τα από τις λαβές για να προστατεύσετε τυχόν αιχμηρές άκρες.

Μαζεύοντας τα καλοκαιρινά ρούχα

Καλού κακού, κρατάμε μερικά ελαφριά ρούχα πρόχειρα γιατί η κλιματική αλλαγή μας επιφυλάσσει εκπλήξεις και, άλλωστε, στην Ελλάδα πάντα έχουμε τις φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες λιακάδες που είναι σαν μικρά καλοκαιράκια.

Αυτά όλα όμως τα ελαφριά ρούχα που είναι πεταμένα δεξιά και αριστερά αυτή τη στιγμή, πρέπει να μαζευτούν και να μη πιάνουν πολύτιμο χώρος στην ντουλάπα και τα συρτάρια μέχρι να έρθει ο καιρός τους ξανά τού χρόνου.

Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι τα καλοκαιρινά σας ρούχα είναι φρεσκοπλυμένα και στεγνά πριν τα μαζέψετε για το χειμώνα. Για να αποτρέψετε τους σκώρους των ρούχων, τοποθετήστε τα ρούχα σας σε σακούλες αποθήκευσης κενού αέρος και ρίξτε μερικά ξύλινα δαχτυλίδια κέδρου για καλή προστασία.

Το φθινόπωρο είναι επίσης μια εξαιρετική εποχή για να αναδιοργανώσετε την γκαρνταρόμπα σας, ώστε να έχετε τον βέλτιστο χώρο για τζάμπερ, παλτό και άλλα πιο ογκώδη αντικείμενα που θα χρειαστείτε τους επόμενους μήνες.

Καθαρίστε σε βάθος τα χαλιά

Στην Ελλάδα τα περισσότερα νοικοκυριά δίνουν τα χαλιά για καθαρισμό και φύλαξη τους καλοκαιρινούς μήνες. Για όσους όμως καθαρίζουν το χαλί στο σπίτι πρέπει να φροντίσουν να το κάνουν καλά καθώς η ενσωματωμένη βρωμιά μπορεί να καταστρέψει τις ίνες και να κάνει το χαλί να φαίνεται πιο γρήγορα φθαρμένο. Μπορείτε να νοικιάσετε ένα μηχάνημα καθαρισμού ή να αντιμετωπίστε τους λεκέδες με ένα επώνυμο καθαριστικό λεκέδων.

Αν αποφασίσετε να δώσετε τα χαλιά σε υπηρεσία καθαρισμού, φροντίστε να βρείτε επαγγελματίες που χρησιμοποιούν βιολογικά προϊόντα και σας τα επιστρέφουν με τα χρώματά τους ζωηρά και με άρωμα φρεσκάδας και καθαριότητας.

Ξεπαγώστε την κατάψυξη

Τέλος τα παγωτάκια, οι αυτοσχέδιες γρανίτες, και τα άπειρα παγάκια. Ήρθε η ώρα να γίνει χώρος για ταπεράκια με φθινοπωρινά φαγάκια και σούπες για τις κρύες νύχτες. Ετοιμάστε την κατάψυξη για να υποδεχθεί τα μαγειρεμένα γεύματα.

Οργανωθείτε σωστά ώστε να ετοιμάσετε, για τις αμέσως επόμενες μέρες, γεύματα με τα περιεχόμενα του καταψύκτη ώστε να είναι άδειος.

Κλείστε την παροχή ρεύματος στην κατάψυξη και αφήστε την πόρτα ανοιχτή μέχρι να αρχίσει να λιώνει ο πάγος.

Έξτρα τιπ: Τοποθετήστε μέσα στην κατάψυξη ένα μπολ με μία πετσέτα βουτηγμένη σε ζεστό νερό για να επιταχύνετε τη διαδικασία απόψυξης. Αλλά μην μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε αιχμηρό για να ξύσετε τον πάγο: υπάρχει ο κίνδυνος να καταστρέψετε τα στοιχεία ψύξης.

Βγάλτε τα συρτάρια της κατάψυξης και αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα καθαρίσετε με ένα υγρό πανί με διαλυμένη λίγη σόδα μέσα σε νερό (αναλογία μια κουραλιά της σούπας σόδα σε ένα λίτρο νερού).

Με τον ίδιο τρόπο καθαρίστε και τα τοιχώματα του καταψύκτη.

Ανάψτε την κατάψυξη και αφήστε την να δράσει για τουλάχιστον μία ώρα πριν την ξαναγεμίσετε με τρόφιμα.

Καθαρές υδρορροές

Οι όλο και πιο δυνατές βροχές των τελευταίων χρόνων κάνουν τον καθαρισμό των υδρορροών και των αποχετεύσεων απαραίτητο, καθώς τα φύλλα και τα ξερά κλαδιά μαζεύονται και φράζουν τις διόδους των νερών. Το καλύτερο είναι να απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες απόφραξης στέγης, υδρορροών, καμινάδων. Υπάρχουν όμως στην αγορά και σετ καθαρισμού υδρορροών και σωλήνων που λειτουργούν αυτόματα με υψηλή πίεση.

Καθαρίστε τα παράθυρα

Ιδανικά κατεβάζετε πρώτα κουρτίνες και περσίδες και μετά καθαρίζετε γύρω από το περβάζι και το πλαίσιο.

Χρησιμοποιήστε ένα επώνυμο καθαριστικό τζαμιών ή δημιουργήστε το δικό σας με διάλυμα ενός μέρους αποσταγμένου λευκού ξιδιού σε εννέα μέρη νερού σε ένα παλιό μπουκάλι ψεκασμού για να καθαρίσετε τα παράθυρά σας. Για αστραφτερό φινίρισμα, χρησιμοποιήστε κάποιο πανί από μικροΐνες.

Ο χρυσός κανόνας είναι ότι ποτέ δεν καθαρίζουμε τα παράθυρα σε μια ηλιόλουστη μέρα, καθώς θα στεγνώσουν πολύ γρήγορα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν "γραμμές" στις επιφάνειες.