5 φυσικοί τρόποι για να καθαρίζετε τον αέρα στο σπίτι

Τον χειμώνα, ζούμε περισσότερες ώρες στο σπίτι. Ας το κρατήσουμε με καθαρή ατμόσφαιρα.

5 φυσικοί τρόποι για να κρατήσουμε καθαρή και φρέσκια την ατμόσφαιρα του σπιτιού, χωρίς οσμές.

Είναι η εποχή που μένουμε στο σπίτι περισσότερες ώρες. Ζώντας και αναπνέοντας μέσα σε αυτό, χρειαζόμαστε έναν φρέσκο αέρα στην ατμόσφαιρα, χωρίς μυρωδιές, που θα μας κρατάει ήρεμους και χαλαρούς.

Όπως και να το κάνουμε το σπίτι αποκτάει τη μυρωδιά των ανθρώπινων σωμάτων, της καθημερινότητας. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν καπνιστές στο σπίτι ή αναμμένα κεριά, ο αέρας αποκτάει κάθε είδους ρύπους από τοξικά καθαριστικά, από κλιματιστικά, από κόλλα επίπλων, από το τζάκι και γενικά ρύποι που μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά επιβλαβείς, προκαλώντας προβλήματα στους πνεύμονες και πονοκεφάλους. Ο αέρας του σπιτιού χρειάζεται καθαρισμό.

Παρακάτω, έχουμε μαζέψει 5 φυσικούς και υγιεινούς τρόπους για να κρατάτε καθαρό τον αέρα στην ατμόσφαιρα του σπιτιού.

© Pexels / Kaboompics

Μαγειρική σόδα

Εκτός από τη χρήση της μαζί με το σαμπουάν για την ενδυνάμωση των μαλλιών, σαν λευκαντικό δοντιών και σαν καθαριστικό του φούρνου, η μαγειρική σόδα έχει και μία ακόμα χρήση: Είναι η ιδανική λύση για να απομακρύνει τις άσχημες μυρωδιές στο σπίτι σας χάρη στις ιδιότητες εξισορρόπησης του pH. Αυτή η αλκαλική ουσία σταθεροποιεί την υψηλή οξύτητα των οσμών, απομακρύνοντας έτσι τη δυσοσμία. Αν το ψυγείο ή το ντουλάπι παπουτσιών σας μυρίζει δυσάρεστα, απλώς τοποθετήστε ένα ανοιχτό κουτί μαγειρικής σόδας κοντά του και ως δια μαγείας θα καθαρίσει τον αέρα.

© Pexels / Sunsetoned

Φέτες εσπεριδοειδών

Αν το είχατε δει σε κάποιο φιλικό σπίτι και αναρωτηθήκατε αλλά δεν ρωτήσατε τι σημαίνει, τώρα μπορείτε να το μάθετε: Οι φέτες λεμονιών και πορτοκαλιών τοποθετημένες σε διάφορα σημεία του σπιτιού εξουδετερώνουν τις δυσάρεστες μυρωδιές ενώ εκπέμπουν και το δικό τους αναζωογονητικό άρωμα.

© Pexels / Vania-K

Λάμπες από ορυκτό αλάτι Ιμαλαΐων

Οι λάμπες από ορυκτό αλάτι Ιμαλαΐων λειτουργούν ως φυσικοί ιονιστές, βελτιώνοντας την ποιότητα της ατμόσφαιρας στους εσωτερικούς χώρους. Όταν θερμαίνονται απορροφούν την υγρασία, κατακαθίζουν τη σκόνη και δημιουργούν αρνητικά φορτισμένα ιόντα. Αρκεί να σκεφτούμε ότι αρνητικά ιόντα υπάρχουν στον θαλασσινό αέρα, στον αέρα του βουνού, στον αέρα που υπάρχει γύρω από καταρράκτες κτλ. για να καταλάβουμε πόσο σημαντικά είναι για την υγεία μας. Οι λάμπες αυτές επίσης μειώνουν τις επιδράσεις της βλαβερής ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τον καπνό των τσιγάρων και εξουδετερώνουν τα βακτήρια και άλλους βλαβερούς οργανισμούς σε αυτήν. Επιπλέον λειτουργούν και κατευναστικά μειώνοντας το άγχος και το στρες, με το απαλό ροζ φως που εκπέμπουν.

© Pexels / Vlada Karpovich

Αντιρρυπαντικά κεριά
Όλοι αγαπούν τα κεριά με το γλυκό τους φως και το άρωμα που εκπέμπουν καθώς καίγονται αλλά λίγοι σκέφτονται ότι οι πνεύμονές μας δέχονται άγρια επίθεση από επιβλαβείς χημικές ουσίες που εκπέμπονται από το φλεγόμενο φυτίλι. Η λύση σε αυτό είναι να επιλέξετε κερί μέλισσας ή κεριά σόγιας. Το μελισσοκέρι εμφανίστηκε σαν πρώτη ύλη για κεριά κατά τον μεσαίωνα. Τα κεριά από μελισσοκέρι ήταν καλύτερα από εκείνα που ήταν φτιαγμένα από λίπος, καθώς δεν κάπνιζαν και δεν ανέδιδαν δυσάρεστη μυρωδιά όταν καίγονταν. Η βιομηχανία κεριών εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα με την εξάπλωση δύο βασικών συστατικών της σύγχρονης κηροπλαστικής, της παραφίνης και της στεατίνης. Η καύση των κεριών μέλισσας είναι ασφαλέστερη εναλλακτική λύση από την καύση του κεριού παραφίνης (υποπροϊόν πετρελαίου), του οποίου η αιθάλη απελευθερώνει τεκμηριωμένα 11 τοξικές ουσίες.
Όσο για το κερί σόγιας, είναι ένα 100% φυσικό κερί και αποτελεί μία φυσική εναλλακτική λύση η οποία είναι φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Το κερί σόγιας παράγεται από το λάδι του καρπού της σόγιας (σογιέλαιο). Πιο συγκεκριμένα αφού γίνει η συγκομιδή των φασολιών σόγιας, καθαρίζονται, ραγίζονται, ξεφλουδίζονται και μετατρέπονται σε νιφάδες.

Pexels / Bud Jenkins

Φυτά που φιλτράρουν τον αέρα

όλοι αγαπούν τα φυτά και τη μαγική δύναμη της φωτοσύνθεσης. Τα φυτά εισπνέοντας διοξείδιο του άνθρακα και εκπνέοντας οξυγόνο, καθαρίζουν φυσικά τον αέρα του σπιτιού αλλά προσθέτουν και ομορφιά, χρώμα και ζωντάνια στο σπίτι. Το Χρυσάνθεμο, που τώρα είναι η εποχή του, και το Κρίνο είναι υπέροχες επιλογές, καθώς υπόσχονται να αφαιρέσουν ορισμένες τοξικές χημικές ουσίες που περνούν στον αέρα, όπως το βενζόλιο και η αμμωνία. Απομακρύνουν τους πονοκεφάλους και τους ερεθισμούς των ματιών που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση σε χρόνο μηδέν.