5 βήματα για να φτιάξεις μια λειτουργική γκαρνταρόμπα

Μια τακτοποιημένη ντουλάπα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη

5 βήματα για να τακτοποιήσεις τα ρούχα σου στην ντουλάπα, ώστε το καθημερινό ντύσιμο να μη μοιάζει με σπαζοκεφαλιά.

Τα τελευταία χρόνια ζούμε σε έναν χαοτικό κόσμο όπου το ένα αναπάντεχο γεγονός διαδέχεται το προηγούμενο. Επομένως, καθώς δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα και είναι αδύνατον να οργανώσουμε τη ζωή μας στο σύνολό της, ας αρχίσουμε από τα μικρά: ας βάλουμε μια τάξη στην ντουλάπα μας.

Αν σκεφτούμε πως είμαστε υποχρεωμένοι να ντυνόμαστε κάθε μέρα, η οργάνωση της γκαρνταρόμπας μας δεν είναι μικρή λεπτομέρεια της ζωής μας. Η ντουλάπα μας είναι από τα πρώτα πράγματα που αντικρίζουμε κάθε πρωί. Αν έχει μια ήρεμη, όμορφη και τακτοποιημένη όψη, ενδεχομένως να μας φτιάξει τη διάθεση για το υπόλοιπο της ημέρας. Αν τα ρούχα μας βρίσκονται στριμωγμένα σε κρεμάστρες και συρτάρια, και δεν τα βρίσκουμε, καθημερινά θα βιώνουμε την ίδια απόγνωση. Ακούγεται μεγαλόστομο, αλλά δεν είναι: Μια τακτοποιημένη γκαρνταρόμπα είναι ένα τακτοποιημένο μυαλό. Αξίζει επομένως τον κόπο να αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας στους αποθηκευτικούς χώρους των ρούχων μας. Πέντε κινήσεις αρκούν.

Διαλέγουμε τι θα κρατήσουμε
Απλώνουμε όλα τα ρούχα μας στο κρεβάτι και αποφασίζουμε χωρίς συναισθηματισμούς: τι θα χαρίσουμε, τι θα κρατήσουμε. 

Χωρίζουμε τα καλοκαιρινά, τα χειμωνιάτικα, τα ανοιξιάτικα-φθινοπωρινά
Χωρίζουμε τα ρούχα με βάση την εποχή που φοριούνται. Επιλέγουμε μια πλευρά για τα καλοκαιρινά, την ακριβώς ανάποδη για τα χειμωνιάτικα, και στη μέση βάζουμε τα ανοιξιάτικα-φθινοπωρινά, που ψιλοταυτίζονται.

Κατηγοριοποιούμε με βάση το χρώμα
Κρεμάμε τα ρούχα μας με βάση το χρώμα τους. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνουμε τη διαδικασία του ντυσίματός μας αλλά και το shopping μας: Διαπιστώνουμε ελλείψεις μας και φροντίζουμε να ψωνίσουμε ό,τι μας λείπει, αποφεύγοντας έτσι τις περιττές παρορμητικές αγορές.

Διπλώνουμε και κάνα ρούχο
Οργάνωση της ντουλάπας δε σημαίνει μόνο κρεμάστρες. Μπορούμε κάποια ρούχα, αυτά που δεν τσαλακώνονται, για παράδειγμα, να τα διπλώνουμε, ώστε να εξοικονομήσουμε χώρο. Διπλώνουμε τα τζιν ή τα πουλόβερ μας, κάνουμε ρολάκια τα τιραντέ μας τοπάκια ή τα σορτσάκια μας και τα φυλάσσουμε σε συρτάρια ή μικρά κουτιά αποθήκευσης. 

Προσοχή στα πλεκτά
Αν θέλουμε τα πλεκτά μας ρούχα να διατηρηθούν για περισσότερο χρόνο, καλό είναι να τα κρατάμε διπλωμένα. Αν ωστόσο μας βολεύει το κρέμασμα, επιλέγουμε κρεμάστρες στρογγυλές ή επενδυμένες με πανί, ώστε να μη δημιουργούνται μυτερά σημάδια στο ύψος των ώμων.