Lifestyle

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να τα προλαβαίνετε όλα

Μερικά «μυστικά» και τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να φτιάξετε τον χρόνο που σας χρειάζεται για να τα προλάβετε όλα

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Στην εποχή μας, οι σύγχρονοι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι υποχρεώσεις είναι τέτοιες που συχνά μας φτάνουν σ’ ένα σημείο που νιώθουμε ότι ο χρόνος μας φεύγει, ότι δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε όλα όσα θέλουμε, και αυτό είναι κάτι που ανεβάζει μέσα μας το στρες, ένα συναίσθημα που αν το διατηρήσουμε μακροχρόνια, θα βλάψει την υγεία μας. Θα μοιραστώ σήμερα λοιπόν κάποια «μυστικά» και τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να φτιάξετε τον χρόνο που σας χρειάζεται για να τα προλάβετε όλα!

1. Θέστε προτεραιότητες χρησιμοποιώντας τα 4 Άλφα
Γράψτε μια λίστα από όλα όσα έχετε να κάνετε μέσα στην ημέρα, και χαρακτηρίστε τα με βάση τα 4 άλφα που σημαίνουν: Ανάβαλέ το: μπορεί να γίνει κάποια άλλη μέρα; Ανάθεσέ το: μπορεί να κάνει κάποιος άλλος; Ακύρωσέ το: μήπως είναι κάτι που δεν θέλετε καθόλου να το κάνετε και που δεν πειράζει ούτε βλάπτει κανέναν άλλον αν δεν το κάνετε; Για παράδειγμα μια πρόσκληση που δεν είναι τόσο σημαντική ούτε για την δουλειά σας, ούτε για την κοινωνική σας ζωή! Αφού έχετε περάσει από αυτά τα 3 Άλφα την λίστα σας, σίγουρα θα είναι μικρότερη, και ότι για ότι μένει θα κάνετε το τέταρτο άλφα που σημαίνει Ασχολήσου Σήμερα! 

2. Μάθετε να λέτε «όχι»
Αν είστε από τους ανθρώπους που λένε πάντα «ναι» για να εξυπηρετήσουν τους άλλους, βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου δίνετε τον χρόνο σας για να κάνετε δουλειές για τους άλλους, και δεν σας μένει χρόνος για να κάνετε αυτά που θέλετε να κάνετε εσείς. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα σας ζητήσει κάποιος κάτι που σας βγάζει έξω από το πρόγραμμά σας, εξετάστε αν θέλετε πραγματικά να το κάνετε, και αν όχι, πείτε την μαγική λέξη «όχι», χωρίς τύψεις, χωρίς ενοχές , χωρίς να φοβόσαστε ότι δεν θα είστε «καλός άνθρωπος» ή ότι δεν θα σας αγαπούν. 

3. Διώξτε τους περισπασμούς
Συχνά μας παίρνει πολύ περισσότερη ώρα να ολοκληρώσουμε μια δουλειά, γιατί διακόπτουμε, και μετά θέλουμε περισσότερο χρόνο να συγκεντρωθούμε πίσω σ’ αυτό που κάναμε. Διακόπτουμε για μηνύματα, τηλέφωνα, για να τσεκάρουμε τα σόσιαλ μας ή τα μέιλ. Γι’ αυτό, αν θέλετε να τελειώνετε τις δουλειές σας σε λιγότερο χρόνο, απομακρύνετε κινητά, ταμπλετ, και απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.

4. Εστιαστείτε μόνο σε αυτό που έχετε να κάνετ
Έχετε ακούσει τον όρο multitasking, που σημαίνει να κάνεις δύο πράγματα ταυτόχρονα, όπως να μιλάς στο τηλέφωνο ενώ μαγειρεύεις, ή να μακιγιάρεσαι στα φανάρια ενώ οδηγείς; Αυτό κάποιες φορές γλιτώνει χρόνο, όμως ο εγκέφαλός μας κουράζεται, δυσκολεύεται να εστιαστεί, και στο τέλος δεν γίνεται καλά ούτε η μία δουλειά, ούτε η άλλη! Εστιαστείτε λοιπόν σε ένα πράγμα τη φορά, γιατί και θα το τελειώσετε γρηγορότερα και καλύτερα, και θα είστε πολύ πιο ήρεμοι.

5. Περικόψτε τον χρόνο του «χαζέματος»
Μέσα στην ημέρα μας όλοι μπορεί να χάνουμε κάποιο χρόνο επειδή απλά «χαζεύουμε» σε άσκοπες κουβέντες, στην τηλεόραση, ή στα σόσιαλ. Αυτός δεν είναι προσωπικός χρόνος για την ξεκούρασή μας, ή για κάτι που μας διασκεδάζει. Είναι απλά χαμένος χρόνος που μπορούμε να εξοικονομήσουμε συνειδητά για να προλαβαίνουμε αυτά που πραγματικά είναι ωφέλιμα για μας. 


Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.

Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω—αγάπη, ευτυχία, ευημερία—δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ