Andi and crew
Lifestyle

Andi Xhuma x G-Star: Τι φοράει ο Andi όταν χορεύει;

Ο κορυφαίος χορευτής και χορογράφος συνδέεται με το κορυφαίο denim brand
marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Andi Xhuma, ο χορογράφος και σκηνοθέτης μιλάει στην ATHENS VOICE για τη συνεργασία του με την G-Star.

Ο σύγχρονος χορός του είναι το παράγωγο μιας μεγάλης ζύμωσης που γίνεται εδώ και χρόνια, προσπαθώντας να συμπεριλάβει όσα ήδη χορού γνωρίζει σε μια σεκάνς που έχει σκοπό να πει κάτι ή να δημιουργήσει μια εικόνα ολική. Ολική στο σύνολο, φως - αρχιτεκτονική - μουσική - χορός - ανθρώπινος παράγοντας και κουστούμι να δένουν αρμονικά χωρίς την προκατάληψη του σωστού ή του περπατημένου. Τον Andi Xhuma τον πετυχαίνεις να χορεύει σε πολυσύχναστα και μη σημεία της Αθήνας, με φόντο το αστικό τοπίο σε πλατείες, γέφυρες, στάσεις λεωφορείων, σούπερ μάρκετ, διαβάσεις πεζών, εξωτερικά γυμναστήρια, στους δρόμους αλλά και στα γήπεδα, πάντοτε με δυναμισμό, ενέργεια και με μία κίνηση που σου φτιάχνει αμέσως τη διάθεση. Σκρολάροντας στο instagram του πέφτω πάνω στο Big Plans Day 298 βίντεο του. Παίζει το Room 149 του Alex Dovo και o χορευτής δημιουργεί μια συχνότητα κινήσεων όπου φορώντας το cool denim Alum Original 2 της G-Star, το Woven Loose Sweater και το legendary hat αποκτά «κίνηση», ακολουθεί τον ρυθμό της μουσικής και σε ταξιδεύει «αλλού» όσο περνούν δίπλα του παίκτριες, θεατές του αγώνα και παιδιά.

Από το 1989 μέχρι σήμερα η G-Star Raw δεν έχει σταματήσει να πειραματίζεται με τις φόρμες, την κατασκευή και τον σχεδιασμό του denim. Συνδυάζει τις tailored γραμμές με το ultra-functionality, εφαρμόζοντας το utility στυλ και την άνεση σε μια high fashion αισθητική. Η κατασκευή, το ύφασμα, η βιωσιμότητα και η ιστορία αποτελούν την βάση πίσω από την φιλοσοφία του brand, μια φιλοσοφία που ωθεί την G-Star στη συνεχή εξέλιξη της δεξιοτεχνίας της. Η δημιουργικότητα αποτελεί πηγή έμπνευσης, έτσι στοχεύει πάντα στην συνεργασία με creatives, δίνοντας νέα πνοή στα denim κομμάτια. Το brand βασίζεται στην καινοτομία, την βιωσιμότητα και την συνεχή ανακάλυψη, το όραμα της G-Star ολοκληρώνεται μέσω της συνεργασίας με χορευτές,  όπως το εθνικό μπαλέτο της Ολλανδίας και το urban tap movement. Έτσι, άλλωστε προέκυψε και η «δημιουργία» φέτος στην Ελλάδα με τον σπουδαίο χορευτή σύγχρονου χορού, χοροθεάτρου, σωματικού θεάτρου και  χορογράφο  Άντι Τζούμα.

Το στυλ του Andi είναι μιξ, πολύ μιξ, «μη σου πω και πολυμίξερ» όπως μου λέει με χαμόγελο. Δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτό παρά του λειτουργικού σε συνάρτηση με το ωραίο κι από εκεί και πέρα λέει σε όλα ναι. Είναι από εκείνους που αποτυπώνονται στο μυαλό σου, έχει μεγάλη περιέργεια για όλα, του αρέσει να μαθαίνει συνεχώς και η λέξη που τον χαρακτηρίζει είναι η ελπίδα. Χρώμα μωβ για την ελπίδα, για εκείνον πορτοκαλί, του αρέσει να πηγαίνει στα μέρη που έχει καλό καφέ και ωραίο κόσμο. Η δουλειά του κυρίως κινείται γύρω από προβληματισμούς που προκύπτουν από κοινωνικά φαινόμενα και καταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων σε επίπεδο προσωπικό αλλά και διαδράσεις μεταξύ ανθρώπων και υπηρεσιών/οργανισμών στην Αθήνα. «Η Αθήνα είναι η πόλη μου μεγάλωσα, η πόλη που άφησα για το εξωτερικό και η πόλη που επέλεξα να μείνω μόνιμα γυρνώντας. Μου αρέσει ο ήλιος και η κοινωνικότητα όταν υπάρχει αλλά και η δυνατότητα να οδηγώ μηχανή. Δεν ξέρω ποιος είναι ο κατάλληλος μουσικός για το σάουντρακ της πόλης, ο αγαπημένος μου ήχος ωστόσο είναι μια συνθήκη. Η συνθήκη στην οποία περνάς της πόρτα του αγαπημένου σου καφέ, ακούς τον ήχο της μηχανής σε συνδυασμό με το ράδιο και βλέπεις οικεία πρόσωπα. Πέραν αυτού, το μέτριο αεράκι να κουνάει τα φύλλα είναι εξίσου καλό. Σημείο δυστυχώς δεν υπάρχει αγαπημένο, όπως δεν υπάρχει αγαπημένο βίντεο. Κάθε φορά αλλάζει, καθώς αλλάζουν οι μέρες και οι εποχές. Έχω μια τάση να μου αρέσουν τα χρώματα στο ηλιοβασίλεμα».

Μοντέλο ποζάρει με ρούχα G-Star Raw
© G-Star Raw

© G-Star Raw

Aπό πού εμπνεύστηκες το συγκεκριμένο βίντεο φορώντας ρούχα G-Star τον ρωτάω; 
«Κυριολεκτικά περνούσα από εκεί λίγες μέρες πριν και σκέφτηκα ότι θα ήταν ένα ωραίο σποτ για τα χρώματα της G-Star. Λευκό βιομηχανικό φως, τσιμέντο, άνθρωποι να τρέχουν. Κάπως με έκανε να συνδέσω την αντοχή των υφασμάτων τους με αυτή τη συνθήκη. Είναι τελείως ενστικτωδώς κάθε φορά το spot. Κρατώ τα μάτια μου ανοιχτά καθώς είμαι στη μηχανή και κοιτώ για πράγματα που θα μου τραβήξουν το ενδιαφέρον. Κάτι που θα συνάδει με την ψυχική μου κατάσταση για την εκάστοτε μέρα. Αν καταφέρω να συνδυάσω όλα τα στοιχεία που με ενδιαφέρουν, τότε είναι μαγικό. Συνήθως τα τοπία εκπέμπουν κάποιου είδους ενέργεια. Και αυτή η ενέργεια, εάν την εκλάβεις σωστά, μπορεί να σου δώσει το τί αίσθηση θέλεις να έχει το βίντεο σου. Έπειτα, ψάχνεις μουσική σε σχέση με αυτή την αίσθηση. Δεν έχω προσθέσει τους παραδοσιακούς χορούς στα βίντεο μου, που σκέφτομαι να πιάσω ίσως μελλοντικά. Ανάλογα με τη συνθήκη επιλέγω ανθρώπους που σίγουρα εμπιστεύομαι, που νιώθω ότι έχω κάτι να μοιραστώ, που πιστεύω ότι αγαπούν αυτό που κάνουν. Στο συγκεκριμένο βίντεο είχαμε 2 παιδάκια θεατές, τον  Αστέρη και την φίλη του που κοιτούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του γυρίσματος με μεγάλο ενθουσιασμό. Τους ακούσαμε να λένε ότι “είναι οι καλύτεροι χορευτές που έχουν δει”. Τραβήξαμε μια φωτογραφία στο τέλος και γίναμε φίλοι».

Στο Big Plans Day 298 το Alum Original 2 που φοράει ο Andi έχει relaxed tapered fit, συνδυάζει την αντοχή του denim, το worker style και την άνεση στην κίνηση μέσω του εργονομικού σχεδιασμού του. Το Alum είναι  κατασκευασμένο από το οργανικό trademark denim ύφασμα της G-Star, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά από το brand το 2018 και συνεχίζει να βελτιώνεται ως προς το βάρος και την όψη του, δίνοντας έναν πιο δυναμικό denim χαρακτήρα και ανθεκτικό σε κάθε πρόκληση. Το legendary hat είναι η επιτομή του στυλ που προσθέτει στο βίντεο του άλλο ένα point θα έλεγε κανείς «Το καπέλο ήταν δώρο από την G-Star. Άρχισα να το φοράω από τις αρχές του πρότζεκτ και είδα ότι μου άρεσε πολύ η ανθεκτικότητα του αλλά και που ταίριαζε με πολλά από τα ρούχα μου. Μέσα από τη συχνότητα που το φορούσα , έχει υπάρξει στα πιο βάιραλ βίντεο που έχω ανεβάσει και σε κάποια αρκετά συναισθηματικά φορτισμένα, δίνοντας του την περιγραφή Legendary».

Bρες τα στα unity.grhotelshops.gr και squareshop.gr αντίστοιχα.

andi-_-crew

Στο συγκεκριμένο βίντεο έχει δίπλα του τον Δημήτρη Καραγεώργο και τον Περικλή Πετράκη performers που συνεργάστηκαν πέρυσι στο show «ΟΙΚΟΔΟΜΗ» και φορούν το iconic μοντέλο της G-Star RAW, Arc 3D, που έχει κατασκευαστεί με γνώμονά αυτόν που το φοράει. Απελευθερώνει την κίνηση μέσω του εσωτερικού και εξωτερικού stitching στην γραμμή του γονάτου, η ιδιαιτερότητα του αυτή το κάνει μοναδικό και στον τομέα του styling, με revert ή χωρίς  κάνει ένα outfit instantly unique. Το Arc 3D είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο και sustainable βαμβάκι, το denim έχει υφανθεί από μεμονωμένες βαμβακερές ίνες, καθιστώντας το extra ανθεκτικό. Το Rovic Zip 3D Straight αντικατοπτρίζει τον σχεδιαστικό κόσμο της G-Star. Βασίζεται στα εργατικά cargo pants που έγιναν ευρέως γνωστά στα ‘90s και προσθέτει unexpected twists που το κάνουν μοναδικό. Ανήκει στην οικογένεια των 3D που επικεντρώνεται στην άνεση και την πολυμορφία. Είναι φτιαγμένο από 100% lightweight βαμβάκι και με το λάστιχο στο τελείωμα ακολουθεί κάθε κίνηση αυτού που το φοράει.

Σίγουρα θα σταμπάρεις και τα all-time classic shirts, το Marine Slim Shirt είναι ένα από τα bestseller πουκαμίσα της G-Star RAW, φτιαγμένο από ultralight denim μιμείται το λινό ύφασμα.  Ένα πουκάμισο που μπορεί να φορεθεί όλες τις εποχές και σε κάθε περίσταση και γίνεται ένα σύγχρονο workwear uniform που ταιριάζει σε urban πειραματισμούς. Ακόμη, το unisex Submarine Regular Shirt που έχει straight fit με exaggerated μπροστινές τσέπες, εμπνευσμένες από τις εργατικές στολές δίνει άλλο style κατά τη διάρκεια του χορού. Συγκεκριμένα, το corduroy ύφασμα γίνεται breathable, είναι super soft στην υφή και έχει κατασκευαστεί σε συνεργασία με την better cotton initiative προάγοντας μια sustainable νοοτροπία.

neo

Η G-Star και ο χορός σου έχουν βαθιά urban ύφος, ποιο είναι το μήνυμα που ήθελες να περάσεις συνδυάζοντάς τα;
Βλέπω στη G-star ότι δίνει μεγάλη έμφαση στην ποιότητα και τις λεπτομέρειες των ρούχων της, στη λειτουργικότητα αλλά και την αντοχή με κερασάκι στην τούρτα την αισθητική και τη γεωμετρία. Αυτοί οι παράγοντες δείχνουν μια εταιρία που νοιάζεται να προσφέρει κάτι παραπάνω από το να σε ντύσει. Θέλει να σε βοηθήσει να μιλήσεις και όπως έχει πει ο αγαπημένος Μπρούς Λι, να εκφραστείς. Δεν ξέρω αν πρόκειται ακριβώς για ένα μήνυμα. Αλλά για μια κοινή κατεύθυνση προς το κάτι παραπάνω.

Βρες τα στο hotelshops.gr και duomo.gr αντίστοιχα.

g-star

Ποια συνεργασία σου θα ξεχώριζες από όσες έχεις κάνει μέχρι σήμερα και ποια θεωρείς την κορυφαία στιγμή της καριέρας σου;
Κορυφαία στιγμή είναι το τώρα. Τουλάχιστον τώρα έτσι νιώθω. Πολλές φορές η κορυφαία στιγμή είναι αυτή που είσαι πιο συγκεντρωμένος και εστιασμένος από ποτέ στη φωνή και το έργο σου. Όταν καταφέρνω να είμαι 100% ειλικρινής και παρών , ζώ τις κορυφαίες μου στιγμές. Ο Lloyd Newson έχει υπάρξει μεγάλη επιρροή και έμπνευση ανά τους καιρούς για μένα. Νομίζω μπορώ με ασφάλεια να πώ ότι είναι η πιο σημαντική συνεργασία της ζωής μου.

g-star

220323_mk_gstar_raw_sh06_studio_032

Andi, θα απαριθμείς τον Ιανουάριο του 2023 τελικά 365 βίντεο, τα οποία θα αποτυπώνουν τις χορευτικές σου περιπέτειες στην Αθήνα μέσα σε ένα χρόνο; Για ποιο λόγο εν τέλει το έκανες αυτό, τι ήθελες να πετύχεις προσωπικά;
Το ξεκίνησα σαν ένα πρότζεκτ για να με βγάλει από την δύσκολη ψυχολογική μου κατάσταση εκείνη την εποχή, αλλά και για να ακονίσω τις ικανότητες μου στους τομείς του κινηματογράφου που ενδιαφέρουν. Όλα έγιναν.

220323_mk_gstar_raw_sh03_studio_251

Τηλεόραση, μπουζούκια ή να ενωθούν ξανά οι DV8; Τι προτιμάς;
Τίποτα, νιώθω πολύ καλά με τον εαυτό μου και τις επιλογές που έχω κάνει καλλιτεχνικά ως εδώ. Δεν θα γύρναγα στο παρελθόν, ούτε θέλω αυτό να έρθει με τη μορφή επανάληψης στη ζωή μου.

220323_mk_gstar_raw_sh03_studio_251

Σήμερα πέρα από τα βίντεο τι άλλο κάνεις; Μελλοντικά όνειρα και στόχοι;
Γενικά έχω αφοσιωθεί πλήρως στο πρότζεκτ και δεν ψάχνω για άλλα πράγματα ενεργά. Έχω διάφορες μεγάλες ιδέες που θέλω να υλοποιήσω στο πλαίσιο του να ειπωθεί κάτι κοινωνικά. Αλλά ένα ένα τη φορά. Είναι πολλά τα καρπούζια.

Δειτε περισσοτερα