Pantone: Viva Magenta, το χρώμα για το 2023

O συμβολισμός του

62224-137655.jpg
Newsroom |

Viva Magenta: Η Pantone ανακοίνωσε το χρώμα του 2023

Η Pantone όπως κάθε χρόνο ανακοίνωσε το χρώμα που θα πρωταγωνιστήσει τη νέα χρονιά. Η κορυφαία απόχρωση είναι φωτεινή αλλά και σκούρα, έχει υποτόνους του μπλε αλλά και του κόκκινου, και σε κάθε περίπτωση είναι άκρως εντυπωσιακή. Ο λόγος για την ανατρεπτική απόχρωση, magenda.

«Επιλέξαμε αυτό το χρώμα γιατί αισθανθήκαμε ότι ήταν μια μη συμβατική απόχρωση για μια μη συμβατική χρονική στιγμή, κάτι το οποίο θα μπορούσε να μας δώσει μια νέα οπτική», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος του Ινστιτούτου, Λεατρίς Άιζμαν. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η δημιουργία ενός νέου χρώματος ήταν συμβολική και εκφράζει τις αλλαγές που συμβαίνουν αυτή την περίοδο σε όλο τον κόσμο μετά από την απομόνωση λόγω της πανδημίας και το γενικότερο αίσθημα της αβεβαιότητας.

Πρόκειται για ένα «γενναίο, ατρόμητο και δονούμενο χρώμα, που η πληθωρικότητά του προάγει μια χαρούμενη και αισιόδοξη γιορτή», επισημαίνει η Pantone στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Μπορεί να είναι 150 ετών, είναι ταυτόχρονα ψηφιακό και αρχέγονο.

Στον 23ο πλέον χρόνο που επιλέγει χρώμα, το Ινστιτούτο της Pantone εμπνεύστηκε από τις προκλήσεις που αντιπετώπισαν οι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια όπως για παράδειγμα η πανδημία του κορωνοϊού. Για την επιλογή του χρώματος του 2023, οι υπεύθυνοι εξέτασαν τις αξίες και συμπεριφορές των ανθρώπων μετά τα όσα βίωσαν. Πέρυσι, η Pantone αποκάλυψε το Very Peri, μια απόχρωση μοβ που «συνδύαζε τη σταθερή ηρεμία του μπλε με μια ενεργητική έγχυση κόκκινου». 

Η Pantone, η εταιρία που κρύβεται πίσω από τις χρωματικές παλέτες που χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι γραφίστες και σχεδιαστές για να επιλέξουν και να δημιουργήσουν χρώματα για εταιρικά σήματα, προϊόντα, ενδύματα και ό,τι άλλο φανταστείτε, είναι η κατ' εξοχήν αυθεντία στο θέμα του χρώματος παγκοσμίως. Από τη γέννησή του, στα μέσα του 20ού αιώνα, το σύστημα αντιστοίχισης χρωμάτων Pantone έχει μετατραπεί από μόνο του σε εικονικό προϊόν που χαίρει λατρείας στον κόσμο του design. Ακόμα όμως κι εκείνοι που ποτέ δεν χρειάστηκε να σχεδιάσουν κάτι στην ζωή τους, κατά πάσα πιθανότητα αναγνωρίζουν με τι μοιάζει ένα δείγμα Pantone. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice