Lifestyle

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να λέτε όχι

Μερικές στρατηγικές και τρόποι για να λέτε όχι όταν το θέλετε, χωρίς να γίνεστε ούτε εγωιστές, ούτε δυσάρεστοι

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Στις ατομικές συνεδρίες, έρχονται συχνά οι άνθρωποι που υποστηρίζω με ένα πρόβλημα που η λύση του είναι η «μαγική λέξη όχι»: ουσιαστικά, αυτό που εκφράζουν είναι ότι δυσκολεύονται να πουν «όχι» σε ότι τους ζητούν οι άλλοι, και να νιώθουν συνεχώς ότι βρίσκονται «από κάτω» στις σχέσεις τους, και οι άλλοι τους εκμεταλλεύονται. Είναι κάτι που σε όλους μας έχει συμβεί και συμβαίνει ακόμα, ειδικά μέσα σε κάποιες σχέσεις κομβικές για την ζωή μας: πρόσφατα σε πανελλαδική έρευνα το 65% των Ελλήνων ομολογούν ότι δυσκολεύονται να πουν όχι στα παιδιά τους! Γιατί όμως δεν μπορούμε να πούμε «όχι» σε κάποιους ανθρώπους ή σε κάποιες περιπτώσεις: η αλήθεια είναι ότι το «όχι» είναι πολύ πιο δύσκολο από το «ναι», γιατί όταν λέμε «ναι» σε ότι μας ζητάνε, αποφεύγουμε τις συγκρούσεις, πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί άνθρωποι, ότι θα μας αγαπάνε, ότι δεν θα μας αφήσουν, και γενικότερα θα έχουν καλή γνώμη για μας. 

Και αυτό είναι μια χαρά, αν το «ναι» που λέμε, το λέμε με την καρδιά μας, και θέλουμε πραγματικά να κάνουμε αυτό που μας ζητάει ο άλλος εκείνη τη στιγμή. Το δύσκολο είναι όταν κάποιος μας ζητάει κάτι και εμείς πρέπει να ξεβολευτούμε και να στριμώξουμε τον εαυτό μας για να το κάνουμε. Τότε είναι που, αν βάλουμε την ανάγκη του άλλου πάνω από την δική μας, θα είμαστε καλοί προς τον άλλον, αλλά δεν θα είμαστε καθόλου καλοί με τον εαυτό μας. Εκεί αρχίζει το πρόβλημα και σήμερα θα σας δώσω κάποιες στρατηγικές και τρόπους για να λέτε όχι όταν το θέλετε, χωρίς να γίνεστε ούτε εγωιστές, ούτε δυσάρεστοι!

  1. Θυμηθείτε ότι κάθε φορά που δεν λέτε «όχι» στους άλλους, ουσιαστικά λέτε «όχι» στον εαυτό σας. Σας προτείνω να τολμήσετε να το πείτε μια φορά αυτό το «όχι» σε κάποιον, και αυτός σας κάνει πέρα, σημαίνει ότι δεν ήταν ποτέ πραγματικός φίλος, ήταν κοντά σας επειδή ήσασταν βολικοί, και του κάνατε τα χατίρια! Αυτόν τον άνθρωπο γιατί να τον θέλετε στην ζωή σας;
  2. Συνειδητοποιείστε πως όταν λέτε «όχι» στους άλλους, λέτε «ναι» στον εαυτό σας, στους στόχους σας, στα όνειρά σας, στις δικές σας επιθυμίες, και έχετε το δικαίωμα στον χρόνο, την ενέργεια και την δυνατότητα να καλύψετε τις δικές σας ανάγκες! Αυτό δεν σημαίνει ότι θα λέτε πάντα «όχι» και δεν θα βοηθάτε κανέναν! Σαφώς και θα πείτε «ναι» όταν κάποιος χρειάζεται την βοήθειά σας και θέλετε και μπορείτε να την δώσετε!
  3. Πείτε «όχι» με εποικοδομητικό τρόπο: παρ’ ότι το «όχι» είναι από μόνο του μια ολοκληρωμένη φράση, θα σας δώσω ένα παράδειγμα πώς μπορείτε να αρνηθείτε την χάρη που σας ζητάνε χωρίς να γίνετε δυσάρεστοι. Στην κόρη που σας ζητάει να της κρατήσετε τα παιδιά το απόγευμα, αλλά εσείς έχετε κανονίσει να πάτε κομμωτήριο ««Σήμερα δεν θα μπορέσω, αλλά αν θέλεις, κάποια άλλη στιγμή και μου το πεις νωρίτερα, θα το κανονίσω». Στο αφεντικό σας που ζητάει να μείνετε δύο ώρες παραπάνω στη δουλειά: «Λυπάμαι, αλλά σήμερα δεν θα μπορέσω, έχω κάποια άλλη υποχρέωση που δεν μπορώ να αναβάλλω. Αν θέλετε αύριο, πολύ ευχαρίστως». Με αυτούς τους τρόπους δεν αρνείσαι την βοήθειά σου, και περνάς το μήνυμα πως έχεις τα όριά σου, τα οποία τα σέβεσαι πρώτα απ’ όλα εσύ.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.

Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ