Το “Luxury Exchange” είναι ανταλλακτήριο που άνοιξε το Ebay στη Νέα Υόρκη όπου οι αγοραστές μπορούν να ανταλλάσσουν κοσμήματα, τσάντες και ρολόγια από διάφορες μάρκες πολυτελείας.
© Pexels / Andrea Piacquadio
Lifestyle

Eίδη πολυτελείας από μεγάλα brands: Το νέο νόμισμα

Το Ebay ανοίγει ανταλλακτήριο πολυτελών ειδών στη Νέα Υόρκη

Luxury Exchange, το ανταλλακτήριο της Ebay στη Νέα Υόρκη: Οι αγοραστές μπορούν να ανταλλάσσουν κοσμήματα, τσάντες και ρολόγια από διάφορες μάρκες πολυτελείας.

Όλοι έχουμε κάτι που το θεωρούμε πολύτιμο, σαν μία μικρή επένδυση στο βάθος του μυαλού μας, ένα αντικείμενο με διαπιστωμένη αξία το οποίο κάποια στιγμή μπορεί να το πουλήσουμε και να εξαργυρώσουμε την αξία του, ίσως και σε μεγαλύτερη τιμή από αυτή που το αποκτήσαμε. Είναι μία αυτοσχέδια επένδυση που, τώρα, έρχεται να αποκτήσει νέο νόημα μια και τα είδη αξίας γίνονται ένα νέο είδος συναλλαγής, ένα νόμισμα που, αν το σκεφτεί κανείς, είναι ακριβώς ό,τι συνέβαινε σε όλα τα χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας.

Η πολυτέλεια ως νόμισμα

Παρά τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις ζοφερές προοπτικές, η αγορά μεταπώλησης ειδών πολυτελείας έχει εξελιχθεί ως επενδυτικό όχημα και γνωρίζει άνθιση όπως αποδεικνύουν μια σειρά από πρόσφατες αναφορές. Σε αυτές τις εκθέσεις φαίνεται ότι οι καταναλωτές δείχνουν μία τάση να αγοράζουν μεταχειρισμένα είδη υπό το φως του αυξανόμενου κόστους και των πιο σκληρών προϋπολογισμών.

Η καταπραϋντική αίσθηση του shopping και πολύ περισσότερο σαν πραγματική εμπειρία και όχι μόνο μία online συνήθεια – να αγοράζεις όμορφα πράγματα φορώντας τις πυτζάμες σου στον καναπέ σου, έκανε το The Business of Fashion (κορυφαίος ιστότοπος με νέα της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας, αναλύσεις και συμβουλές) να συνεργαστεί με το “Βατικανό” της αγοράς και πώλησης μεταχειρισμένων, το Ebay, καταρχάς σε μία έκθεση που αναλύει την “Άνοδο της μεταπώλησης: Η πολυτέλεια ως νόμισμα” και, μετά στη δημιουργία ενός αληθινού ανταλλακτηρίου ειδών πολυτελείας.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι αγοραστές βλέπουν όλο και περισσότερο τα αξεσουάρ πολυτελείας ως πιθανές επενδύσεις, με το 17 τοις εκατό των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι έχουν αγοράσει σε κάποια στιγμή της ζωής τους αντικείμενα, όπως τσάντες και ρολόγια υψηλής ποιότητας, με σκοπό να τα μεταπωλήσουν.

Το “Luxury Exchange” είναι ανταλλακτήριο που άνοιξε το Ebay στη Νέα Υόρκη όπου οι αγοραστές μπορούν να ανταλλάσσουν κοσμήματα, τσάντες και ρολόγια από διάφορες μάρκες πολυτελείας.
© Pexels Jewels & Blings

Τα προϊόντα πολυτελείας ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων

Όπως όλα δείχνουν, η τάση που είχε παλαιότερα το καταναλωτικό κοινό να θεωρεί τα είδη πολυτελείας μία εφάπαξ αγορά που τα καθιέρωνε στη ζωή του ως “κληρονομιά” δείχνει να μην ισχύει πλέον. Αυτός είναι πιθανά και ο λόγος που κινητοποιεί τόσο πολύ τη δραστηριότητα στις μεταπωλήσεις και έχει κάνει το Ebay ένα παγκόσμιο δημοπρατήριο εξαιρετικά δημοφιλές. Η έκθεση αναφέρει ότι περισσότεροι από τους μισούς αγοραστές πολυτελών προϊόντων στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι παρακολουθούν την αξία των αγορών τους υψηλής ποιότητας, με το 30 τοις εκατό αυτών να το κάνουν τόσο συχνά, όσο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Μία κανονική δραστηριότητα χρηματιστηρίου δηλαδή.

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς αγοραστές ειδών πολυτελείας στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι ορισμένα από τα πολυτελή αξεσουάρ τους θα μπορούσαν να εκτιμηθούν ως ιδιαίτερης αξίας, ενώ το 60 τοις εκατό περίπου των ερωτηθέντων που δραστηριοποιούνται σε ιστότοπους μεταπώλησης όπως το Ebay δήλωσαν ότι είχαν μεταπωλήσει αυτά τα προϊόντα για ποσά μεγαλύτερα από ό,τι τα αγόρασαν.

Η έκθεση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι αγοραστές θα μπορούσαν να βλέπουν τα είδη πολυτελείας ως “ασφαλέστερη επένδυση αξίας από άλλες επενδύσεις όπως μετοχές”, με μόνο το 6% να ανησυχεί ότι τα αξεσουάρ τους θα μειωθούν σε αξία. Φαίνεται ότι, στη βιομηχανία της μόδας, η αγορά μεταπωλήσεων ειδών πολυτελείας είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τάση.

Καθώς οι αγορές μεταχειρισμένων πολυτελών ειδών γίνονται όλο και πιο ελκυστικές για τους αγοραστές, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι επιχειρήσεις από δυνατές μάρκες προσιτής μόδας μέχρι πολυτελείς οίκους μόδας διερευνούν το πώς μπορούν να μπουν μέσα σε αυτό τον χώρο.

Το “Luxury Exchange” είναι ανταλλακτήριο που άνοιξε το Ebay στη Νέα Υόρκη όπου οι αγοραστές μπορούν να ανταλλάσσουν κοσμήματα, τσάντες και ρολόγια από διάφορες μάρκες πολυτελείας.
Το Luxury Exchange store της Ebay στη Νέα Υόρκη. Photo: ebay

Το Ebay ανοίγει πολυτελές ανταλλακτήριο στη Νέα Υόρκη

Για να εφαρμόσει τα αποτελέσματα της έκθεσης, το Ebay άνοιξε ένα κατάστημα “Luxury Exchange” με έδρα τη Νέα Υόρκη, το οποίο επιτρέπει στους αγοραστές να ανταλλάσσουν κοσμήματα, τσάντες και ρολόγια από διάφορες μάρκες πολυτελείας.

Κατά την είσοδό τους, οι πελάτες μπορούν να αξιολογήσουν τα πολυτελή τους είδη και να τους αποδοθεί μια αξία με την οποία μπορούν να αγοράσουν κάτι από το απόθεμα του καταστήματος και να πραγματοποιήσουν ανταλλαγή για ένα αντικείμενο στην αξία που έχει το “νόμισμα” τους.

Οι χίπις θα το ονόμαζαν ανταλλακτικό bazaar.

Το “Luxury Exchange” είναι ανταλλακτήριο που άνοιξε το Ebay στη Νέα Υόρκη όπου οι αγοραστές μπορούν να ανταλλάσσουν κοσμήματα, τσάντες και ρολόγια από διάφορες μάρκες πολυτελείας.
Photo: ebay

Όπως είπαν οι διαχειριστές του Ebay, “Ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο για τους λάτρεις της πολυτέλειας να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους σε περιβάλλον εμπιστοσύνης. Αυτό που θέλαμε ήταν να δημιουργήσουμε μια εμπειρία IRL (in real life) που αντικατοπτρίζει αυτό που συμβαίνει στο Ebay κάθε μέρα.

“Το Luxury Exchange δίνει στους αγοραστές την ευκαιρία να εκτιμήσουν και να πουλήσουν τα πολύτιμα αγαθά τους και να προσθέσουν κάτι νέο στις προσωπικές τους συλλογές”.

Ιδανικό και για τις μέρες των γιορτών.

Το κατάστημα μαζί με την απόδειξη μεταπώλησης προσφέρει και εγγύηση γνησιότητας του Ebay, η οποία τώρα καλύπτει και τα κοσμήματα.

Το κατάστημα, που ξεκίνησε το 2020, στοχεύει να ενθαρρύνει τους αγοραστές να αγοράσουν και να πουλήσουν τις συλλογές τους, με την αυθεντικότητα να είναι αποδεδειγμένα καθοριστικός παράγοντας σε αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την έκθεση του Business of Fashion και του Ebay, το 25 τοις εκατό των αγοραστών πολυτελείας δήλωσαν ότι μπορεί να αγόρασαν κατά λάθος ένα πλαστό αντικείμενο πολυτελείας στο παρελθόν, υποδηλώνοντας επιπλέον ότι μία σίγουρη και ασφαλής πληροφορία του ελέγχου ταυτότητας των ειδών θα μπορούσε να κάνει το ένα τρίτο των αγοραστών πιο πιθανό να μεταπωλήσουν τα προϊόντα πολυτελείας τους στο διαδίκτυο.

Πέρα απ’ όλα όμως, είναι λίγο γραφικό, καθώς τα προϊόντα κάνουν τον κύκλο τους, έτσι και οι αγοραστές κάνουν τον δικό τους: μετά τις online αγορές, επιστρέφουν στα φυσικά καταστήματα έστω κι αν πρόκειται για ανταλλαγή ακριβών ρολογιών “με βούλα”.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice