Πώς να φροντίσεις τα χειμωνιάτικα ρούχα σου
7 συμβουλές που θα παρατείνουν τη ζωή των αγαπημένων σου πλεκτών
Συμβουλές για να διατηρήσεις τα πλεκτά σου σε τέλεια κατάσταση
Όλα τον χειμώνα, μοιάζουν δύσκολα. Ακόμη και η μπουγάδα… Δεν είναι τα απλά βαμβακερά t-shirt που τα βάζεις, τα βγάζεις, τα πλένεις, τα ξαναπλένεις, τα κρεμάς στον ήλιο και στεγνώνουν σε μια ώρα και τα ξαναβάζεις. Είναι ευαίσθητα πλεκτά, βαριά ζεστά μάλλινα, κουβέρτες και κουβερτάκια, πουλόβερ, χοντρές ζακέτες, πιτζάμες και ρόμπες. Αυτό που τα διατηρεί καθαρά και όμορφα, μοιάζει ταυτόχρονα να είναι και η «καταστροφή» τους. Κι όμως, αν ξέρεις πώς να τα φροντίσεις, θα τα χαίρεσαι για πολλούς χειμώνες …
Κοντίσιονερ: μαλλί το ένα, μαλλί και το άλλο…
Τα μάλλινα είναι από τα πιο ευάλωτα υφάσματα στο πλύσιμο, και ο μόνιμος φόβος σου, μην «μπουν» ή «πιουν» (όπως έλεγε η γιαγιά), όπως κάποια στιγμή μπορεί να συμβεί… Αυτό που αποδεικνύεται σωτήριο για τα μάλλινα ρούχα και πουλόβερ σου, είναι το κοντίσιονερ που χρησιμοποιείς όταν λούζεσαι. Διαλύεις μια ποσότητα κοντίσιονερ σε νερό (σε αναλογία 2 προς 3) και προσθέτεις το διάλυμα σε μια λεκάνη με νερό που μέσα θα αφήσεις το ρούχο να μουλιάσει για περίπου 15 λεπτά. Το κοντίσιονερ θα βοηθήσει τις ίνες του μαλλιού να μαλακώσουν, να «χαλαρώσουν», για να ξαναβρούν τη χαμένη τους ελαστικότητα. Θα απλώσεις κατόπιν το ρούχο σε μια πετσέτα, θα το καλύψεις με μια ακόμη από πάνω και θα πιέσεις ώστε να απορροφηθεί το πλεονάζον νερό και η υγρασία. Ύστερα μπορείς να «επέμβεις» στα σημεία που θέλεις να διορθώσεις, τεντώνοντάς τα απαλά. Το αφήνεις να στεγνώσει σε φυσικό περιβάλλον.
DIY κατά των λεκέδων
Λόγω της ιδιαίτερης ύφανσης των μάλλινων πλεκτών, αυτό που μόλις χύθηκε πάνω του, που μοιάζει να χάνεται μέσα στις ίνες του, γίνεται ο εφιάλτης σου. Με ένα πανί ή χαρτί κουζίνας, ταμπονάρεις αρχικά το σημείο. Ένα μέρος του λεκέ θα απορροφηθεί. Κατόπιν, με ένα μείγμα οινοπνεύματος (95ο) και λευκού ξυδιού (που έχεις διαλύσει σε λίγο νερό) σε ίσα μέρη και με ένα βαμβακερό πανί, σκουπίζεις τον λεκέ με απαλές κινήσεις. Όταν αυτός αρχίσει να υποχωρεί, πλένεις τοπικά το σημείο με λίγο σαπούνι και νερό. Εάν πάλι προτιμάς το πλυντήριο από το τοπικό φρεσκάρισμα, το βάζεις στον ολιγόλεπτο κύκλο για τα «ευαίσθητα».
Το «ακριβό μου» κασμίρι
Το κασμίρ είναι ένα πολύ ζεστό και όμορφο ύφασμα, ιδανικό για τα κρύα του χειμώνα. Θέλει όμως και την ανάλογη περιποίηση και φροντίδα, ή αλλιώς θυσία, γιατί ο ασφαλέστερος τρόπος να διατηρείς σαν καινούργια τα ρούχα που περιέχουν στη σύνθεσή τους κασμίρ, είναι να τα πλένεις στο χέρι… Σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό προσθέτεις ένα κουταλάκι απορρυπαντικό. Αφού ανακατέψεις καλά το νερό ώστε να διαλυθεί το απορρυπαντικό, βάζεις μέσα το ρούχο και το πιέζεις απαλά για να απομακρυνθούν σκόνη, μυρωδιές και τυχόν λεκέδες. Θα το αφήσεις να στεγνώσει απλωμένο σε επίπεδη επιφάνεια και σε φυσικό περιβάλλον.
Βγάλε το στεγνωτήριο από την πρίζα…
Ο ιδανικός τρόπος να στεγνώσουν τα μάλλινα ρούχα, διατηρώντας το σχήμα και τις ίνες τους στη βέλτιστη κατάσταση, είναι ο φυσικός τρόπος, είτε μέσα σε χώρο που αερίζεται επαρκώς ή έξω, στον φρέσκο αέρα. Μην τα κρεμάς σε μεταλλικές κρεμάστρες, καθώς αυτές αφήνουν (ενίοτε) σημάδια σκουριάς, ενώ το λεπτό, «αιχμηρό» μέταλλο μπορεί να παραμορφώσει το σημείο του ρούχου που έρχεται σε επαφή με αυτό (δύσκολο να απαλλαγείς και από τα δυο). Προτίμησε τις ξύλινες, υφασμάτινες (χωρίς χρώμα) ή πλαστικές κρεμάστρες για ρούχα που βρεγμένα δεν έχουν ιδιαίτερο βάρος και την απλώστρα πάνω στην οποία θα ανοίξεις ένα πιο βαρύ ρούχο ώστε να μην το τραβάει προς τα κάτω το ίδιο του το βάρος, ξεχειλώνοντάς το, εντέλει, σε σημείο μη «επιστροφής».
Απαλές κουβέρτες με λευκό ξύδι …
Για να μην γίνονται τα μάλλινα κουβερτάκια σου σαν κόντρα πλακέ μετά το πλύσιμο, ένα διάλυμα από λευκό ξύδι και σόδα (διαττανθρακική) θα είναι «αποκάλυψη» στην καθαριστική σου ρουτίνα. Ρίξε μισό φλιτζάνι σόδα στον κάδο του πλυντηρίου και βάλε μέσα την κουβέρτα σου. Στη θήκη του απορρυπαντικού, θα ρίξεις μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι και το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείς συνήθως. Πλένεις στον κύκλο για τα ευαίσθητα. Τα μάλλινα κουβερτάκια σου θα είναι πάντα απαλά, σαν καινούργια.
Ξυραφάκι για τους κόμπους
Η πλεκτή ζακέτα που δεν αποχωρίζεσαι τις κρύες νύχτες του χειμώνα, σίγουρα έχει δει καλύτερες μέρες, όπως και τα περισσότερα πλεκτά στη ντουλάπα σου... χνούδια και κόμποι φανερώνουν πόσο πολύ αγαπάς να τα φοράς. Θα τραβήξεις αφηρημένη ένα, θα τραβήξεις δεύτερο... Ένας εύκολος, και αποτελεσματικότερος, τρόπος να απαλλαγείς από αυτά τα μπαλάκια μαλλιού και να αφαιρέσεις «χρόνια» από τα πλεκτά σου, είναι να χρησιμοποιήσεις το ξυραφάκι σου. Στρώσε το ρούχο σε επίπεδη, σκληρή επιφάνεια (όχι στο κρεβάτι σου) και οδήγησε τη λεπίδα απαλά επάνω του και στα σημεία που έχουν δημιουργηθεί οι κόμποι. Ένα βελονάκι πλεξίματος μπορεί, επίσης, εύκολα να γυρίσει προς τα μέσα τον μάλλινο «πόντο» που τραβήχτηκε όταν το βραχιόλι σου πιάστηκε στο πλεκτό σου καθώς το φορούσες…
Γούνες και φτερά…
Οι συνθετικές γούνες δεν αγαπούν τις υψηλές θερμοκρασίες γιατί λιώνουν και καταστρέφονται οι ίνες τους. Άρα το στεγνωτήριο απαγορεύεται δια ροπάλου. Ξεχώρισε τα ρούχα σου που έχουν συνθετική γούνα και πλύνε τα σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Μην χρησιμοποιείς μαλακτικά ή απορρυπαντικά που περιέχουν χλωρίνη ή χλώριο καθώς αυτά τα συστατικά όχι μόνο σκληραίνουν το ευαίσθητο αυτό υλικό, μάλλον το διαβρώνουν και το καταστρέφουν εντελώς. Και αφού τα πλύνεις με βάση τις οδηγίες πλύσης, και στεγνώσουν, τότε μπορείς με το χέρι σου να περάσεις απαλά τη γούνα - σα να την ξεσκονίζεις - και να «απελευθερώσεις» ίνες που μοιάζουν κολλημένες μεταξύ τους, δίνοντάς της την αρχική της απαλή υφή.