Πέντε απλές συμβουλές για να κάνετε ένα επιτυχημένο πάρτι σε μικρό χώρο.
Τα πάρτι δεν είναι απαραίτητο να γίνονται μόνο σε γκλάμορους αίθουσες και σε σπίτια με τεράστια δωμάτια, βεράντες και κήπους. Ακόμα και σπίτια με λίγα τετραγωνικά, ακόμα και εκείνα με την άβολη διαρρύθμιση ή με χώρους διπλής χρήσης (τραπεζαρία + κρεβατοκάμαρα) έχουν δικαίωμα στη γιορτή. Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστός προγραμματισμός και συντονισμός.
Η αλήθεια είναι ότι ένα πάρτι σε μικρότερους χώρους μπορεί να περιορίσει τη λίστα των καλεσμένων, αλλά αυτό μπορεί να βγει και σε καλό. Ίσως, επίσης, να μην μπορούν να γίνουν πολλές “δραστηριότητες” ή τεράστια διακόσμηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δημιουργήσετε φιλικές και εντυπωσιακές συγκεντρώσεις. Αν το σκεφτείτε, σε περιορισμένο χώρο, οι καλεσμένοι είναι πιο πιθανό να αλληλεπιδράσουν αναμεταξύ τους και η ατμόσφαιρα να γίνει πολύ πιο γρήγορα ζεστή και φιλική. Παρακάτω σας δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για ένα επιτυχημένο πάρτι σε small size – και μη ξεχνάτε ότι το βασικότερο συστατικό είναι η αγάπη.
1. Διακοσμήστε με σχέδιο.
Δείξτε δημιουργικότητα στον φωτισμό του δωματίου και στο σερβίρισμα του γεύματος. Αν οι θέσεις είναι περιορισμένες, μην ετοιμάστε τεράστια ταψιά με “δύσκολα” να καταναλωθούν φαγητά. Επιμείνετε στο finger food, σε ορεκτικά της μιας μπουκιάς – το πολύ δύο, όπως κροκέτες, αυγά, ρολάκια, γαρίδες, κεφτεδάκια, μικρές στρόγγυλες πατάτες, ντιπς σε μικρά μπολ. Γενικά, το μπολ είναι η λύση απέναντι στα τεράστια πιάτα που κανένας δεν μπορεί να ισορροπήσει εύκολα στα γόνατά του. Τα φαγητά μπορούν να βρίσκονται σε καροτσάκια-μπαρ, σε κλιμακωτά βάθρα, ακόμη και ένα ράφι τοίχου απ΄όπου θα σερβίρονται οι καλεσμένοι. Στη συνέχεια, δώστε σημασία στην οροφή: Οι μικρότεροι χώροι να δημιουργούν μία αίσθηση καθήλωσης γι’ αυτό επωφεληθείτε από τον κάθετο και τον πάνω χώρο για διακοσμήσεις και φωτισμό.
2. Ζεστή σπιτική ατμόσφαιρα με “προσωπικά”σκεύη.
Οι οικοδεσπότες σε σπίτια με μικρές κουζίνες “του ενός” και με ελάχιστους αποθηκευτικούς χώρους μπορεί να μην έχουν την πολυτέλεια για εξειδικευμένα σκεύη σερβιρίσματος, κρύσταλλα, γυάλινα, τριπλά μαχαιροπήρουνα κλπ, αλλά σε μία ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα, ακόμα και τα μιας χρήσης είναι αποδεκτά. Μάλιστα, για να τους δώσετε γιορταστικό χαρακτήρα, μπορείτε να τα συνοδεύσετε με πολύχρωμες χαρτοπετσέτες, πάρτι-καλαμάκια και αναδευτήρες, ακόμα και ιδιαίτερα χρώματα στη σήμανση του κάθε ποτηριού για να ξέρει ο καθένας ποιο είναι το δικό του και να μην αναζητάει συνέχεια καθαρό ποτήρι, επειδή κάποιος άλλος του πήρε το προηγούμενο.
3. Σκεφτείτε τις θέσεις.
Αν το κοκτέιλ-πάρτι σκοπεύετε να διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα (ε, ναι), τότε φροντίστε να υπάρχουν καθίσματα για όλους. Αν οι καλεσμένοι σας είναι αναγκασμένοι να στέκονται όλη την ώρα, αυτό συνήθως σημαίνει ένα “γρήγορο-μικρό” πάρτι γιατί ο κόσμος θα κουραστεί. Αλλά καθίσματα για όλους δεν σημαίνει επίσημο τραπέζι και καρέκλες. Το κάθισμα εξαρτάται από τους καλεσμένους και τις δυνατότητές τους: το σωστό είναι να έχετε κάποιες κανονικές καρέκλες αλλά παράλληλα να υπάρχουν και μαξιλάρια, σκαμπό και σκαλοπάτια όπου θα μπορούν να καθίσουν οι καλεσμένοι. Ακόμα και αν δεν το παρέχετε, οι καλεσμένοι έχουν την τάση να βρίσκουν μόνοι τους κάπου να ακουμπήσουν, άρα φροντίστε να έχετε σταθερά έπιπλα, τραπέζια, τραπεζάκια του καφέ, μπράτσα στις πολυθρόνες και θα εκπλαγείτε με το πόσοι άνθρωποι θα καταφέρουν να βρουν θέση.
4. Αλλάξτε τον χώρο σας.
Η αναδιάταξη των επίπλων μπορεί να δώσει στους καλεσμένους σας λίγο περισσότερο χώρο για να στέκονται και να βελτιώσει τη ροή της διάταξης του χώρο. Προτιμήστε να κολήσετε το τραπέζι στον τοίχο για να χρησιμεύσει ως μπουφές ή μετακινήστε τις καρέκλες μακριά από τον πάγκο για να κρατήσετε τους επισκέπτες μακριά από τον χώρο της προετοιμασίας σας. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι το σπίτι η κίνηση στο σπίτι ρέει καλά, και οι καλεσμένοι δεν αισθάνονται ότι είναι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Δημιουργήστε μικρές “ομάδες”καθισμάτων όπου οι καλεσμένοι θα μαζεύονται και θα ομαδοποιούνται. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον τέσσερις θέσεις για να “συμβεί” το πάρτι.
5. Ο οικοδεσπότης πρέπει να τα σκέφτεται όλα.
Είτε το πάρτι γίνεται σε διαμέρισμα, είτε σε στούντιο είτε σε ακάλυπτο, τα καθήκοντα φιλοξενίας σας δεν αλλάζουν. Η ατμόσφαιρα είναι σημαντική σε μικρούς χώρους, είτε δημιουργείτε ένα θέμα με τα σκεύη και τη διακόσμηση του μπουφέ, είτε δημιουργείτε τη διάθεση με φωτισμό και μουσική. Φροντίστε να είστε σίγουροι ότι όλοι οι καλεσμένοι σερβίρονται και είναι καλυμμένοι από φαγητό και ποτό. Επίσης, όσο δύσκολο κι αν είναι, φροντίστε να φρεσκάρετε σε τακτά διαστήματα τον χώρο και τις επιφάνειες ώστε να μην υπάρχουν σκουπίδια, άδεια πιάτα κλπ. που δημιουργούν αίσθηση χάους και “πνίγουν” έναν μικρό χώρο. Εάν δεν έχετε άμεση πρόσβαση για να αφαιρέσετε τα πιάτα, αποθηκεύστε τα σε ένα διακοσμητικό καλάθι με καπάκι ή ένα δοχείο κρυμμένο κάτω από ένα τραπεζομάντιλο.
Και καλή σας διασκέδαση!