Lifestyle

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Από τι να απαλλαχθείτε τη νέα χρονιά

Ζήστε πιο όμορφα και πιο ευχάριστα

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αν αναρωτιέστε γιατί στη ζωή σας έχετε σήμερα τα αποτελέσματα που έχετε, έχω να σας πω πως η ζωή όλων των ανθρώπων ανά πάσα στιγμή είναι το σύνολο των αποτελεσμάτων των συνηθειών τους. Με τον όρο συνήθειες δεν εννοώ μόνο τι ώρα ξυπνάμε το πρωί, πάμε στη δουλειά μας, σχολάμε, τι ώρα πάμε για ύπνο κλπ. Εννοώ κυρίως πώς συνηθίζουμε να σκεπτόμαστε, ποια εικόνα και προσδοκίες έχουμε από τον εαυτό μας και από τους άλλους, ποια θέματα μας απασχολούν στον εσωτερικό μας διάλογο, και πάει λέγοντας. Σίγουρα, σκεπτόμαστε, νιώθουμε και κάνουμε και πάρα πολλά, καλά πράγματα που ομορφαίνουν τη ζωή μας και μας έχουν φτάσει εδώ που είμαστε σήμερα, όμως υπάρχουν και κάποια άλλα που κάποιοι έχουν ενσωματώσει και που θα ωφελούσε πολύ να απαλλαχθούν από αυτά και να ζουν μια πιο όμορφη και ευχάριστη ζωή.

Έτσι, έχω ξεχωρίσει πέντε συνήθειες και τάσεις που, αν κάποιοι από εσάς τις έχετε, προτείνω να απαλλαχθείτε τελείως ή να μετριάσετε στο ελάχιστο τη νέα χρονιά:

  1. Από την ανάγκη μας να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο: προσπαθώντας να ευχαριστήσουμε τους άλλους, όχι μόνο δεν το καταφέρνουμε πάντα, αλλά πάνω απ’ όλα, παραγκωνίζουμε τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας θέλω και παραμελούμε τον εαυτό μας.
  2. Από τα ταξίδια του μυαλού μας στο παρελθόν ή στο μέλλον: το παρελθόν έχει περάσει και όταν ταξιδεύει το μυαλό μας προς τα εκεί, γεμίζουμε ενοχές, απογοήτευση και βαρίδια που μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε. Από την άλλη μεριά, το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα και όταν πάμε σ’ αυτό νιώθουμε είτε ανησυχία και άγχος για το άγνωστο αύριο, είτε αναβάλλουμε την ευτυχία μας για το μέλλον με προϋποθέσεις του τύπου «Όταν θα…»
  3. Από την τάση να υποτιμάμε τον εαυτό μας, είτε γενικά, είτε σε σχέση με συγκεκριμένους ανθρώπους που έχουμε ορίσει ως «σπουδαίους» ή τέλος πάντων πιο σημαντικούς από μας! Δεν είπαμε να είμαστε καβαλημένα καλάμια, αλλά αντίστοιχα βλαπτικό είναι υποτιμάμε τον εαυτό μας, να τον απορρίπτουμε ή να μην τον πιστεύουμε.
  4. Από την υπερανάλυση και την αναζήτηση των αιτίων για τα πάντα! Δεν λέω να μην ασχοληθείτε να εντοπίσετε τα γεγονότα και τα αίτια μιας κατάστασης που είναι για σας σοβαρή, αλλά το πιο σημαντικό είναι να εστιαστείτε στο πώς θα την αντιμετωπίσετε και θα βρείτε λύσεις, και όχι στο γιατί συνέβη. 
  5. Από την εξάρτηση της δικής σας εξέλιξης από εξωτερικές συνθήκες που δεν περνάνε από το χέρι σας. Όχι, δεν μπορείτε να αλλάξετε κάποιες από τις αντικειμενικά εξωτερικές συνθήκες, πχ. τα μέτρα της πανδημίας, τον καιρό σήμερα, ένα θέμα υγείας που μπορεί ναν έχει προκύψει σε κάποιο δικό σας άνθρωπο, κλπ. Σίγουρα όμως μπορείτε να επιλέξετε το πώς θα αντιδράσετε σε αυτά που δεν περνάνε από το χέρι σας. 

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.

Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ