Ποιοι είναι - Τι θα ισχύσει
Βασίλισσα Λετίθια: Η ιστορία της καρφίτσας που φόρεσε στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
Η διαμαντένια καρφίτσα με τα μαργαριτάρια είναι ιστορικό κειμήλιο από τη Βασίλισσα Βικτώρια Ευγενία του Μπάττενμπεργκ, γιαγιά του Χουάν Κάρλο της Ισπανίας
Βασίλισσα Λετίθια: Η ιστορία της μαργαριταρένιας καρφίτσας από τη συλλογή "joyas de pasar" που φόρεσε στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
Την εμφάνιση μιας γυναίκας συμπληρώνουν τα αξεσουάρ και ιδιαίτερα τα κοσμήματα, τα οποία διαφέρουν σε κάθε περίσταση. Μια γυναίκα πρέπει να ξέρει τι να φορέσει αν παρευρεθεί σε κάποιο χαρμόσυνο γεγονός όπως ο γάμος ή σε κάποιο πένθιμο μυστήριο, όπως είναι η κηδεία. Πόσο μάλλον αν αυτή είναι βασίλισσα. Η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, ακολουθώντας το πρωτόκολλο σχετικά με το βασιλικό πένθιμο ενδυματολογικό κώδικα, στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου συνδύασε το μαύρο coat midi dress με ένα ζευγάρι σκουλαρίκια και μία πραγματικά εντυπωσιακή καρφίτσα με γκρίζα μαργαριτάρια. Πρόκειται για ένα ιστορικό κειμήλιο της βασίλισσας Βικτώριας Ευγενίας του Μπάττενμπεργκ, συζύγου του Αλφόνσου ΙΓ' και γιαγιάς του Χουάν Κάρλος Α΄της Ισπανίας.
Σχέδιο της καρφίτσας
Το κομμάτι προέρχεται από τη συλλογή "joyas de pasar" (=κοσμήματα που μεταβιβάζονται) της βασίλισσας Βικτώριας Ευγενίας (1887-1969), γνωστή και ως βασίλισσα Ena. Αυτό το statement μαργαριταρένιο κομμάτι από τη συλλογή της ισπανικής μοναρχίας που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά, προορίζεται αποκλειστικά για τη χρήση των βασιλισσών και των συζύγων της Ισπανίας. Η καρφίτσα “broche con perla grande gris pálido rodeada de brillantes y del cual cuelga una perla en forma de pera” (σίγουρα αρμόζει σε Ισπανή βασίλισσα) έχει δύο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά που τη διακρίνουν από άλλες βασιλικές καρφίτσες. Το επάνω τμήμα έχει ένα ανοιχτό γκρι μαργαριτάρι που περιβάλλεται από μια διπλή σειρά διαμαντιών, ενώ άλλα παρόμοια κομμάτια από τα ισπανικά βασιλικά θησαυροφυλάκια διαθέτουν μόνο μία. Επίσης, ένα δεύτερο κρεμαστό μαργαριτάρι σε σχήμα αχλαδιού ή δακρύου, κρέμεται από μια πρόσθετη δέσμη διαμαντιών, παρέχοντάς του extra λάμψη.
Τα μαργαριτάρια ως ένδειξη πένθους
Τα μαργαριτάρια αναφέρονται ιστορικά ως «πένθιμα κοσμήματα», σε μια παράδοση που χρονολογείται από την εποχή της βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου (1837-1901, περίοδος βασιλείας της). Μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Αλβέρτου της Σαξονίας-Κοβούργου και Γκότα (1819-1861), η βασίλισσα Βικτωρία φορούσε μόνο μαύρα για 40 χρόνια και τα αξεσουάρ της ήταν αποκλειστικά και μόνο μαργαριτάρια. Τα μαργαριτάρια θεωρήθηκε ότι αντιπροσώπευαν τα δάκρυά της και έτσι φορούσε αλυσίδες από αυτά για το υπόλοιπο της ζωής της. Η απόφαση της Λετίθια να φορέσει μια τέτοια καρφίτσα απηχεί τη σημασία της επίσημης περίστασης και της ένδειξης πένθους.
Πρώτη φορά η Λετίθια φόρεσε την εν λόγω καρφίτσα σε μία ακόμη πολύ επίσημη εκδήλωση και σημαντική για τη χώρα της, στην Pascua Militar. Είναι η ετήσια στρατιωτική παρέλαση και οι εορτασμοί για το νέο έτος στη Μαδρίτη.
Το χρονικό της συλλογής "joyas de pasar"
Η συλλογή "joyas de pasar" ξεκίνησε από τη βασίλισσα Βικτώρια Ευγενία της Ισπανίας (πιο γνωστή ως βασίλισσα Ena), ακολουθώντας το παράδειγμα της γιαγιάς της, της προαναφερθείσας βασίλισσας Βικτωρίας. Η βασίλισσα Βικτωρία είχε ορίσει τα σημαντικότερα κοσμήματά της ως "κειμήλια του στέμματος", που θα περνούσαν απευθείας από μονάρχη σε μονάρχη. Σε φωτογραφία του 1920 της βασίλισσας Ena, η καρφίτσα διαθέτει μόνο ένα σύμπλεγμα διαμαντιών γύρω από το μεγάλο μαργαριτάρι και έτσι εικάζουμε ότι η δεύτερη σειρά διαμαντιών ήταν μεταγενέστερη προσθήκη, που έγινε κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Προκάτοχοι της καρφίτσας
Πριν από τη Λετίθια, η πιο πρόσφατη κάτοχος της καρφίτσας ήταν, η πεθερά της, η βασίλισσα Σοφία, αδερφή του τέως Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με τους όρους του κληροδοτήματος της Ena, ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία είχαν τη χρήση της συλλογής μέχρι την παραίτησή του, οπότε και πέρασε στον βασιλιά Φίλιππο και τη βασίλισσα Λετίθια. Η συλλογή αυτή των κειμηλιακών κοσμημάτων περιλαμβάνει δώρα που έλαβε η βασίλισσα Ena από τον σύζυγό της, βασιλιά Αλφόνσο ΙΓ’, καθώς και μία τιάρα, τρία περιδέραια, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, ένα ζευγάρι ασορτί βραχιόλια και δύο καρφίτσες. Η δεύτερη καρφίτσα είναι της κόμισσας της Βαρκελώνης. Το κομμάτι είναι επίσης διακοσμημένο με μεγάλα μαργαριτάρια σε λευκό όμως χρώμα, αλλά σε αντίθεση με την καρφίτσα της Ena διαθέτει μόνο ένα ενιαίο σύμπλεγμα διαμαντιών.