Lifestyle

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να φροντίζετε την ψυχή σας για να έχετε ψυχική υγεία

Τρεις προτάσεις που μπορείτε να υιοθετήσετε καθημερινά, και μετά από λίγο καιρό θα νιώθετε ψυχικά δυνατά και ανάλαφρα

Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Όταν μιλάμε για υγεία, οι περισσότεροι αναφερόμαστε στην σωματική μας υγεία, όμως εξίσου σημαντική είναι και η ψυχική μας υγεία, όπως και η νοητική, και οι τρεις αυτές διαστάσεις μας είναι αλληλένδετες και αλληλοεπηρεαζόμενες, και χρειάζεται να φροντίζουμε και τις τρεις. Σήμερα θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε την ψυχή μας, να νιώθουμε όμορφα, ανάλαφρα, και να είμαστε γεμάτοι κέφι για την ζωή. Τα καλά νέα είναι πως εμείς οι ίδιοι μπορούμε να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία, αντί να περιμένουμε να μας τροφοδοτούν οι άλλοι και οι καταστάσεις, που ούτως ή άλλως δεν ελέγχουμε! Και ενώ δεν έχουμε έλεγχο στις καταστάσεις και στους άλλους, έχουμε απόλυτα τον έλεγχο για το πώς θα αντιδράσουμε σε αυτά. Θα μου πείτε όταν έρχονται τα αναπάντεχα και τα άσχημα, από πού θα βρούμε την δύναμη να τα αντιμετωπίσουμε; Και εδώ ακριβώς θα τονίσω πως όταν η ψυχή μας είναι γεμάτη και προπονημένη, έχουμε μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα απέναντι στα προβλήματα. Θα σας δώσω τρεις προτάσεις που μπορείτε από αύριο κιόλας να υιοθετήσετε καθημερινά, και μετά από λίγο καιρό θα νιώθετε ψυχικά δυνατά και ανάλαφρα.

  1. Ξεκινήστε τη μέρα με ευγνωμοσύνη για τις ευλογίες σας: κάθε πρωί, ανοίγοντας τα μάτια σας την ώρα που ξυπνάτε, πάρτε λίγο χρόνο και φέρτε στο μυαλό σας όλα εκείνα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη: για την καλή σας υγεία, για την οικογένειά σας, τους ανθρώπους που σας αγαπούν, το μαλακό σας κρεβάτι, τη δουλειά σας, τον όμορφο καιρό, τους συναδέλφους και τους φίλους σας, η λίστα είναι ατελείωτη.
  2. Προγραμματίστε κάποιες μικρές χαρές μέσα στη μέρα: όσο δύσκολη ή φορτωμένη κι αν είναι η μέρα που έρχεται, εσείς βάλτε προτεραιότητα να κάνετε 2-3 μικρά πράγματα που σας δίνουν χαρά: πάρτε τηλέφωνο ή συναντήστε ένα φίλο που η παρέα του σας ανεβάζει και χαίρεστε να περνάτε χρόνο μαζί, ασχοληθείτε με ένα αγαπημένο σας χόμπι, παίξτε με το σκύλο σας, περιποιηθείτε τα λουλούδια σας, απολαύστε έναν μυρωδάτο καφέ, περπατήστε λίγη ώρα στην φύση, προγραμματίστε μια εκδρομή, ή ότι είναι αυτό που σας κάνει κέφι. Η χαρά αποτελεί το αντιστάθμισμα στα αντίξοα και εξασφαλίζει ισορροπία!
  3. Κάντε τρεις μικρές καλές πράξεις προσφοράς μέσα στη μέρα: η ανιδιοτελής προσφορά είναι μέσα στη φύση του ανθρώπου, και είναι βασικός τρόπος να συνδεθούμε με τους άλλους. Η προσφορά μας μπορεί να είναι είτε με κάτι υλικό, ένα δωράκι, ένα καφέ ή ένα λουλούδι, μπορεί όμως να είναι και ένας καλός λόγος, μια καλή σκέψη για έναν άλλον άνθρωπο, ή μέσα από την συναισθηματική μας υποστήριξη. Ένας άνθρωπος μπορεί να νιώσει ανακούφιση και χαρά μόνο και μόνο επειδή καθόμαστε δίπλα του σε μια δύσκολη στιγμή και δίνουμε χρόνο για να ακούσουμε με προσοχή το πρόβλημά του. Όταν προσφέρουμε χωρίς προσδοκία —υλικά, νοερά, συναισθηματικά— γεμίζουμε την ψυχή μας.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.

Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ