5 tips για γρήγορη και ασφαλή απώλεια βάρους

Κάντε αυτές τις μικρές αλλά θαυματουργές αλλαγές στην καθημερινότητά σας

Διαίτα: 5 καθημερινές συνήθειες που θα συμβάλλουν σε μια ισορροπήμενη μείωση του βάρους 

Πολλοί από εμάς χρειάστηκε για κάποια περίοδο της ζωής μας να κάνουμε δίαιτα. Μάλιστα, είναι πιθανό να έχουμε δοκιμάσει διάφορες εκδοχές της. Ίσως κάποιος φίλος να μας πρότεινε ένα «θαυματουργό» πρόγραμμα διατροφής που είχε δοκιμάσει ή τον περιορισμό κάποιων τροφών που έκαναν για αυτόν την διαφορά. Στην πραγματικότητα, σε μια διαδικασία αδυνατίσματος ούτε πρέπει ούτε μπορούν να γίνουν θαύματα. Η σταδιακή μείωση του βάρους είναι η πιο αποτελεσματική λύση και  αυτή που υπόσχεται ένα πιο μόνιμο αποτέλεσμα. Η καλύτερη λύση είναι να συμβουλευτείτε κάποιον διατροφολόγο. Ωστόσο, αν αυτό δεν είναι κάτι που μπορείτε να υποστηρίξετε σε αυτή τη φάση, τότε μπορείτε να αξιοποιήσετε τα παρακάτω tips, ώστε να πετύχετε μια σταδιακή διαφορά στο σώμα σας, χωρίς να εξαντλήσετε τον οργανισμό σας και να επιβαρύνετε την ψυχολογία σας.

Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης στο πρωινό σας

Υπάρχουν πολλές μελέτες εκεί έξω που σχετίζουν την κατανάλωση πρωτεΐνης και την απώλεια βάρους. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρει ότι οι δίαιτες με υψηλότερη πρωτεΐνη είναι επιτυχημένοι τρόποι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, ειδικά αν δοθεί έμφαση στη πρόσληψη πρωτεΐνης κατά το πρωινό γεύμα. Η αλλαγή αυτή μπορεί να περιορίσει την πείνα σας και συνεπώς την υπερβολική κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας.

© Unsplash

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ

Μπορεί το αγαπημένο σας μπουκάλι λευκό κρασί να σας υποστηρίζει στις δύσκολες στιγμές, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση οποιοδήποτε αλκοολούχου ποτού ισοδυναμεί με κενές θερμίδες. Το αλκοόλ δεν μπορεί να σας χορτάσει, μόνο να σας φουσκώσει εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη.

Περιορίστε την προσθήκη ζάχαρης

Εάν θέλετε να χάσετε πολύ βάρος, αρχίστε να παρατηρείτε την προσθήκη ζάχαρης που περιέχουν τα προϊόντα που καταναλώνετε μέσα στη μέρα σας. Για παράδειγμα, ο χυμός, η σόδα, τα ενεργειακά ποτά, οι ζαχαρούχοι καφέδες, οι μπάρες πρωτεΐνης, τα αρωματικά γιαούρτια και άλλα συσκευασμένα προϊόντα είναι γεμάτα με πρόσθετα σάκχαρα, που είναι προτιμότερο να αποφεύγετε. Αναζητήστε την ένδειξη «χωρίς προσθήκη ζάχαρης» στην ετικέτα των προιόντων και πληροφορηθείτε πόσο από αυτή πρέπει να καταναλώνετε με βάση τον οργανισμό και το σωματότυπό σας. Βέβαια, μην ξεχνάτε ότι η παραπάνω ένδειξη δεν σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη.

Ενυδατώστε επαρκώς τον οργανισμό σας

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού μπορεί να επιταχύνει τη λειτουργία του μεταβολισμού σας, να λειτουργήσει ως κατασταλτικό της όρεξής σας και να κάνει τις προπονήσεις σας πιο παραγωγικές. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους.

© pexels

Παρακολουθήστε τη φυσική σας κατάσταση και τη διατροφής σας

Τέλος, προσπαθήστε για ένα διάστημα να παρακολουθήσετε τις συνήθειες σας τόσο σε σχέση με την άσκηση, όσο και με τη διατροφή σας, ώστε να εντοπίσετε ποιες από αυτές που εμποδίζουν την απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, ίσως τσιμπολογάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να τρώτε λίγο περισσότερο το βράδυ. Και φυσικά, μην ξεχνάτε ότι «η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα».