4 συνηθισμένοι λεκέδες ρούχων και πώς να τους αφαιρέσεις

Λεκέδες από λάδι, ιδρώτα, γρασίδι και μελάνι αντίο

Λεκέδες ρούχων από λάδι, ιδρώτα, γρασίδι, μελάνι: 4 τρόποι για να τους αφαιρέσεις 

Μια απρόσεκτη κίνηση την ώρα που απολαμβάνεις τα παϊδάκια με την παρέα το Σαββατοκύριακο στην Αράχωβα λερώνει το αγαπημένο σου λευκό φόρεμα. Έχεις after work drinks και λίγο πριν ανακαλύπτεις λεκέ ιδρώτα στο πουκάμισο σου ή μελάνι από το στυλό; Πήγες για προπόνηση ποδοσφαίρου με τα παιδιά και οι φόρμες σας έχουν γίνει καινούργιες με λεκέδες από το γρασίδι; Αν ανήκεις και συ στους «απρόσεκτους» ταυτίσου με το παρακάτω άρθρο. Εγώ που δεν έχω καμία ιδέα από νοικοκυροσύνες και δουλειές του σπιτιού, πάντα είχα αδυναμία σε αυτά τα tips που «περνούν» από γενιά σε γενιά και καταλήγουν σε life hacks που σου μαθαίνουν πώς να καθαρίσεις με τη χρήση κάποιου «περίεργου» προϊόντος τους πιο παράξενους ή δύσκολους λεκέδες– ναι αυτούς που στην αρχή πιστεύεις ότι δεν θα καθαριστούν ποτέ-. Ξέχνα για αρχή τα κοινά καθαριστικά του εμπορίου που υπόσχονται να σου αφαιρέσουν κάθε είδους λεκέ από τα ρούχα και βάλε στο παιχνίδι τα κοινά προϊόντα οικιακής χρήσης όπως το λευκό ξύδι, την μαγειρική σόδα, το οινόπνευμα και το σαπούνι πιάτων. Παρακάτω σου έχουμε τα tips που θα σε σώσουν ακόμη και την τελευταία στιγμή από τους πιο «επίμονους» λεκέδες, σε λίγα μόλις λεπτά και με χαμηλό κόστος.

© Freepik

Τι θα χρειαστείς:

  • Μικρό μπολ
  • Οδοντόβουρτσα
  • πετσέτα ή κάποιο κουρέλι
  • χαρτόνι

Πώς να αφαιρέσεις λεκέδες από λάδι και λίπος

Οι λεκέδες από λάδι και λίπος είναι δύσκολο να αφαιρεθούν, αλλά σίγουρα όχι αδύνατο, οπότε όσο πιο γρήγορα κινηθείς τόσο το καλύτερο. Η σοφή γιαγιά μου λέει ότι χρειάζεται απλώς να τρίψεις το απορρυπαντικό ρούχων με νερό πάνω στον λεκέ πριν ρίξεις το ρούχο σου στο πλυντήριο αλλά αν αυτό δεν πετύχει αξίζει να δοκιμάσεις τον συνδυασμό σαπουνιού πιάτων και ξιδιού. Εάν ο λεκές είναι «φρέσκος», σκούπισε τον όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με μια στεγνή χαρτοπετσέτα. Στη συνέχεια, άπλωσε το ρούχο σου σε μια επίπεδη επιφάνεια και πρόσθεσε μερικές σταγόνες υγρό σαπούνι πιάτων. Τρίψε το σαπούνι με τα δάχτυλά σου μέχρι να καλυφθεί πλήρως ο λεκές και μετά ρίξε λίγη μαγειρική σόδα πάνω από τον «σαπουνισμένο» λεκέ και τρίψε την στο ύφασμα χρησιμοποιώντας μια παλιά οδοντόβουρτσα. Ο συνδυασμός σαπουνιού πιάτων και μαγειρικής σόδας πρέπει να σχηματίσει μια πάστα. Μόλις ολοκληρώσεις την διαδικασία αυτή για ένα λεπτό περίπου, άφησε το μείγμα να καθίσει για μία ώρα, ξέπλυνε τον λεκέ και …εμπρός στο πλυντήριο.

Πώς να αφαιρέσεις λεκέδες από ιδρώτα

Ο λεκές από ιδρώτα μασχάλης μπορεί να είναι πιο συχνός το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα έχει την τιμητική του. Το κιτρίνισμα που εμφανίζεται κυρίως στα λευκά αλλά και τα μαύρα ρούχα που πάει πακέτο και με την δυσάρεστη οσμή είναι πραγματικά δύσκολο να αφαιρεθεί ενώ οφείλεται συνήθως στο αποσμητικό, το απορρυπαντικό ή ακόμη και το μαλακτικό. Το μόνο που χρειάζεται για να απαλλαγείς από τους συγκεκριμένους λεκέδες είναι να ανακατέψεις ¼ του φλυτζανιού ξύδι με ένα φλυτζάνι νερό σε ένα μικρό μπολ και στην πορεία να ρίξεις το μείγμα πάνω από τον λεκέ ή να βυθίσεις το ρούχο στο μείγμα. Σε κάθε περίπτωση, να βεβαιωθείς ότι ο λεκές είναι πλήρως επικαλυμμένος και μετά να τον αφήσεις να μουλιάσει για 30 λεπτά. Αφού αφήσεις το μείγμα να κάνει τα «μαγικά» του, ξέπλυνε την περιοχή με νερό. Εάν ο λεκές έχει φύγει, μπορείς να βάλεις το ρούχο κανονικά στο πλυντήριο.

Tip: Εάν το ξύδι δεν κάνει δουλειά, δοκίμασε ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και νερού ή υπεροξείδιο του υδρογόνου. Φρόντισε όμως πρώτα να το δοκιμάσεις σε μια μικρή περιοχή πριν το εφαρμόσεις απευθείας στον λεκέ.

© Freepik

Πώς να αφαιρέσεις λεκέδες από γρασίδι

Οι λεκέδες από το γρασίδι είναι οι πιο συνηθισμένοι για τους ποδοσφαιρόφιλους και τα μικρά παιδιά. Τι πρέπει να κάνεις όμως για να φύγουν; Ρίξε λίγο απορρυπαντικό πλυντηρίου ή ειδικό καθαριστικό λεκέδων πάνω στον λεκέ και άστο να κάτσει μερικά λεπτά, έπειτα ξέπλυνε το και έλεγξε για να δεις πόσο έχει παραμένει ο λεκές. Εάν εξακολουθείς να βλέπεις το πράσινο χρώμα, τοποθέτησε ένα ή δύο φλιτζάνια λευκό ξύδι μέσα σε ένα μικρό μπολ και μετά βύθισε τον λεκέ στο ξύδι και άφησε τον να μουλιάσει για μισή ώρα και στο τέλος ξέπλυνε το. Are you ready? Αν όχι ξέρεις τι πρέπει να κάνεις... δημιούργησε μια πάστα με μαγειρική σόδα και νερό και μετά τρίψε την στον λεκέ με μια οδοντόβουρτσα. Άφησε την πάστα να καθίσει και να εισχωρήσει στο ρούχο για περίπου 15 λεπτά και μετά πλύνε το ως συνήθως. Τόσο απλά, εύκολα και γρήγορα!

Πώς να αφαιρέσεις λεκέδες από μελάνι

Αν είσαι από εκείνους που παίζουν συνέχεια με το στυλό τους και γεμίζουν με μελάνι τα βαμβακερά ή σατέν υφάσματα τους η λύση είναι μια … οινόπνευμα. Εμπότισε με οινόπνευμα ένα κομμάτι βαμβάκι και τρίψε καλά το λεκέ αφού πρώτα το δοκιμάσεις σε μια μικρή περιοχή του ρούχου για να βεβαιωθείς ότι δεν αλλοιώνει το χρώμα ή δεν βλάπτει το ύφασμα. Θα χρειαστεί να επαναλάβεις μερικές φορές, με καινούρια κομμάτια βαμβάκι, μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς ο λεκές.

Υπάρχει όμως και άλλος τρόπος. Πριν ξεκινήσεις, να ρίχνεις το οινόπνευμα στο λεκέ τοποθέτησε ένα κομμάτι χαρτόνι ή ένα πανί κάτω από το λερωμένο τμήμα του ρούχου σου. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ένα καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα για να σκουπίσεις το οινόπνευμα από το λεκέ. Ο στόχος εδώ είναι να αραιώσεις σταδιακά το μελάνι και να το τραβήξεις από το ύφασμα. Αφού «αντιμετωπίσεις» τον λεκέ με οινόπνευμα, ξέπλυνε καλά το ρούχο. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να απαλλαγεί εντελώς το ύφασμα από τον λεκέ με μελάνι αλλά αν παρατηρήσεις ότι ο λεκές επιμένει, επανέλαβε τη διαδικασία.