7 πράγματα που θα έπρεπε να καθαρίζουμε στο σπίτι αλλά δε το κάνουμε 
© freepik
Lifestyle

7 πράγματα που θα έπρεπε να καθαρίζουμε στο σπίτι αλλά δεν το κάνουμε

Γνωρίζετε ποιο είναι το πέμπτο πιο βρώμικο μέρος σε ένα σπίτι;

Οι μεγαλύτερες εστίες μικροβίων στο σπίτι και ο κατάλληλος τρόπος να απαλαχθείτε από αυτές

Η αλήθεια είναι ότι για πολλούς ανθρώπους η γενική καθαριότητα στο σπίτι δεν είναι η πιο ευχάριστη διαδικασία. Παρόλα αυτά, το να ανακαλύπτεις αντικείμενα μέσα στο σπίτι τα οποία κρύβουν βρωμιά που δεν είχες φανταστεί, προκαλεί μια περίεργη ικανοποίηση. Πέραν αυτού, ο εντοπισμός αυτών των μυστικών εστιών μικροβίων μπορεί να συμβάλλει στην υγιεινή του χώρου, ιδιαίτερα στην περίπτωση που μέσα στο σπίτι ζουν μικρά παιδιά.

Το τηλεχειριστήριο
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια απέδειξε ότι το τηλεχειριστήριο είναι από τα πιο βρώμικα σημεία στα σύγχρονα σπίτια. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μισά από τα τηλεχειριστήρια που εξέτασαν, ήταν θετικά στους ιούς κρυολογήματος.  Άλλωστε, αρκεί απλά να σκεφτείτε πόσες φορές φάγατε πατατάκια την ώρα που βλέπατε τηλεόραση. Ή μήπως εσείς δεν κάνετε κλικ στο τηλεχειριστήριο όταν μπαίνετε σπίτι και χωρίς να έχετε πλύνει πριν τα χέρια σας; Ένας τρόπος πάντως για να γλιτώσετε την πολύ βρωμιά είναι να το τυλίξετε με μια μεμβράνη η οποία και καθαρίζεται πιο εύκολα και μπορείτε να την αντικαταστήσετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Το τηλεχειριστήριο
ⓒ freepik

Οι διακόπτες
Δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά το πιο βρώμικο σημείο στο σπίτι σας δεν είναι η λεκάνη της τουαλέτας. Αντίθετα, αυτό είναι οι διακόπτες. Αν δεν έχετε εγκαταστήσει κάποιο έξυπνο οικιακό σύστημα που περιλαμβάνει αυτόματους αισθητήρες, τότε σίγουρα μεταφέρετε καθημερινά τα μικρόβια από τα χέρια σας στους διακόπτες του σπιτιού σας. Οι ειδικοί συνιστούν να σκουπίζετε όλους τους διακόπτες με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι μία φορά την εβδομάδα.

Ο τοίχος πίσω από τον κάδο απορριμμάτων  
Πολύ συχνά τυχαίνει τα σκουπίδια να μην καταλήξουν κατευθείαν μέσα στον κάδο, αλλά δεξιά, αριστερά ή πίσω από αυτόν, σωστά; Όταν τα σκουπίδια αναπηδούν από το χείλος του δοχείου και πέφτουν στον τοίχο, αυτός λερώνεται και η βρωμιά συσσωρεύεται. Εσείς θυμάστεπότε να καθαρίσετε αυτόν τον τοίχο; 

Το εσωτερικό της καφετιέρας
Είναι πολύ πιθανό να πλένετε πολύ καλά την κατσαρόλα κάθε μέρα, αλλά έχετε καθαρίσει ποτέ την εσωτερική μηχανική της καφετιέρας με τόση σχολαστικότητα; Μια μελέτη για τα πιο βρώμικα μέρη σε ένα σπίτι αποκάλυψε ότι η δεξαμενή της καφετιέρας είναι το πέμπτο πιο βρώμικο μέρος σε ένα σπίτι. Τι μπορείτε να κάνετε για να το απολυμάνετε; Ένας ειδικός της Good Housekeeping συνιστά να αφαιρείτε όλα τα εξαρτήματα της καφετιέρας και να τα πλένετε είτε στο χέρι ή είτε στο στο πλυντήριο πιάτων. Στη συνέχεια, μπορείτε να καθαρίσετε τη δεξαμενή με νερό και λευκό ξύδι.

Το εσωτερικό της καφετιέρας
ⓒ freepik

Οι βούρτσες μαλλιών και χτένες
Οι ειδικοί της Real Simple λένε ότι μια βούρτσα μπορεί να αντέξει από ένα έως τρία χρόνια. Πώς όμως πρέπει να την φροντίζετε για να το καταφέρετε αυτό; Αφαιρέστε τις τρίχες από αυτήν με το χέρι σας μετά από κάθε χρήση. Ακόμη, φροντίστε μια φορά το μήνα να πλένετε τη χτένα σας στο χέρι με σαμπουάν και να την αφήνετε να στεγνώσει όλη τη νύχτα. Όσο για τις βούρτσες των κομμωτηρίων, ο θεός να βάλει το χεράκι του.

Το πλυντήριο ρούχων
Αντί να χρησιμοποιείτε τόνους μαλακτικού για να αρωματίσετε τα ρούχα σας, ελέγξτε μήπως το ίδιο το πλυντήριο των ρούχων σας ευθύνεται που τα ρούχα σας δεν μυρίζουν όπως θα θέλατε. Για να απαλλαχθείτε από τη μυρωδιά, πραγματοποιήστε μια πλύση με άδειο τον κάδο του πλυντηρίου, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και ξύδι αντί για υγρό απορρυπαντικό.

Το χαλάκι της γυμναστικής 
Σκεφτείτε πόσο ιδρώτας και βρωμιά πέφτει πάνω στο χαλάκι της γυμναστικής, όσο το χρησιμοποιείτε. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το ίδιο χαλάκι κάποιος φίλος σας ή γυμναστής, ώστε να σας δείξει κάποια άσκηση. Ο Sky Meltzer, Διευθύνων Σύμβουλος της Manduka, μιας μεγάλης εταιρείας λιανικής με χαλάκια γιόγκα, συστήνει να καθαρίζετε το χαλάκι σας με ένα πανί, το οποίο θα έχετε πρώτα ψεκάσει με ένα μείγμα από νερό και μηλόξυδο.

Το χαλάκι γυμναστικής
© freepik

Σε κάθε περίπτωση, μην πανικοβάλλεστε και μην αρχίσετε να να κάνετε έρευνα για περισσότερα κρύμμενα σημεία του σπιτιού σας, που συγκεντρώνουν βρωμιά. Οι παραπάνω συμβουλές απευθύνονται σε όσους είναι φαν ενός πολύ σχολαστικά καθαρισμένου σπιτιού. Επειδή πολλές φορές η ζωή είναι τόσο ακατάστατη και ένας απόλυτα καθαρός χώρος μπορεί να προκαλεί ένα μοναδικό αίσθημα ανακούφισης και ηρεμίας.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice