7 υποαλλεργικά λουλούδια για να φυτέψετε στον κήπο σας

Αυτά τα υποαλλεργικά λουλούδια βάζουν τέλος στο φτέρνισμα

Υποαλλεργικά λουλούδια: Βάλτε χρώμα στον κήπο σας και ξεχάστε το φτέρνισμα της Άνοιξης

Είναι Απρίλης και πολλά λουλούδια έχουν ανθίσει ή τα μπουμπούκια τους ετοιμάζονται να «σκάσουν». Πολλοί όμως καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε στην Άνοιξη όταν αρχίζουν να φτερνίζονται. Είναι πολύ κρίμα να σου αρέσουν τα λουλούδια αλλά να μην αντέχεις την γύρη και να σε πιάνει φαγούρα σε μύτη και μάτια. Ωστόσο, για όλα υπάρχει λύση! Συγκεντρώσαμε 7 υποαλλεργικά λουλούδια για όσους αγαπούν τα χρώματα της Άνοιξης αλλά δεν μπορούν την γύρη. Voila!

Ορτανσίες

©unsplash/connor-moyle


Οι ορτανσίες είναι πολυετείς, φυλλοβόλοι θάμνοι που είναι γνωστοί για τις ογκώδεις συστάδες τους από μπλε, ροζ και μωβ άνθη. «Οι ορτανσίες είναι πολυετή φυτά που παράγουν λίγη γύρη και άρα είναι ιδανικά για όσους έχουν αλλεργία», λέει η Teri Valenzuela, ειδικός στα φυτά. «Αυτά τα φυτά τείνουν επίσης να ανθίζουν το καλοκαίρι, γεγονός που βοηθά στην αποφυγή πρόσθετης παραγωγής γύρης κατά την περίοδο αιχμής των αλλεργιών».

Συμβουλές φροντίδας

Φως: Μερικός έως πλήρης ήλιος

Νερό: «Ενώ αυτά τα φυτά απαιτούν καλή ποσότητα νερού για να εγκατασταθούν, μόλις εγκατασταθούν, απαιτούν λίγο πότισμα», λέει η Valenzuela.

Συμβουλές φύτευσης: Φροντίστε να δώσετε στην ορτανσία σας άφθονο χώρο για να αναπτυχθεί.

Τουλίπες

©unsplash/esther-gorlee


Ένα σύμβολο της άνοιξης, οι τουλίπες είναι ένα πολυετές φυτό το οποίο δεν θέλει πολλά για να συντηρηθεί. «Οι τουλίπες είναι καλές για όσους υποφέρουν από αλλεργίες, επειδή δεν έχουν πραγματικά έντονο άρωμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις», λέει η Kaylyn Hewitt, επικεφαλής σχεδιασμού λουλουδιών για την The Bouqs Co. «Επίσης, δεν έχουν ούτε μία τόση δα δόση γύρης στα άνθη τους».

Συμβουλές φροντίδας
Φως: Πλήρης ήλιος έως μερική σκιά

Νερό: Προσθέστε νερό μόνο εάν το χώμα είναι ξηρό (μπορούν να επιβιώσουν χωρίς πολύ πρόσθετο πότισμα).

Συμβουλές φύτευσης: Τοποθετήστε τους βολβούς σε απόσταση 10 έως 15 εκατοστά μεταξύ τους και τρεις φορές πιο βαθιά στο έδαφος από το μήκος του βολβού.

Πουλί του παραδείσου

©unsplash/earl-wilcox


Ιδανικό για ζεστά και πιο τροπικά κλίματα, το πουλί του παραδείσου είναι ένας όμορφος ανθοφόρος θάμνος που δίνει μία εξωτική αύρα στην αυλή σας. Το καλύτερο από όλα είναι ότι αυτό το φιλικό προς τις αλλεργίες λουλούδι δεν παράγει γύρη στον αέρα, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για όσους υποφέρουν από αλλεργίες. «Με γυαλιστερά, υπερμεγέθη φύλλα που μεγαλώνουν προς τα πάνω σε εντυπωσιακά ύψη, αυτό το φυτό προσφέρει δραματικά γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλαπλά επίπεδα φωτός», σημειώνει η Lindsay Pangborn, ειδικός στα φυτά για το Bloomscape.

Συμβουλές φροντίδας

Φως: Φωτεινό, έμμεσο φως

Νερό: Διατηρήστε το έδαφος υγρό

Συμβουλές φύτευσης: Αφήστε απόσταση 1 μέτρο περίπου για μικρές ποικιλίες και 1,5 μέτρο για πιο μεγάλες. Λιπαίνετε κάθε μήνα την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν αναπτύσσονται νέα φύλλα.

Δενδρολίβανο

©unsplash/corina-rainer


Μπορεί το δενδρολίβανο να είναι γνωστό για το πλούσιο άρωμα και το αειθαλές φύλλωμά του, αλλά αυτό το μυρωδικό που βάζουμε πολλές φορές στα πιάτα μας παράγει και μικροκαμωμένα λευκά και μωβ άνθη. «Είναι ένα νόστιμο καρύκευμα φαγητού, αλλά το ροσμαρινικό οξύ του φυτού είναι επίσης αντιφλεγμονώδες», λέει η Kirsten Rechnitz, διευθύντρια στο Eden Garden Design. Υπό αυτή την έννοια, το δενδρολίβανο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργίας όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός (και σίγουρα δεν θα τα επιδεινώσει).

Συμβουλές φροντίδας

Φως: Πλήρης ήλιος

Νερό: Όταν το έδαφος είναι ξηρό

Συμβουλές φύτευσης: Σύμφωνα με την Rechnitz, το δενδρολίβανο ευδοκιμεί σε καλά στραγγιζόμενα, αμμώδη εδάφη. Αποφύγετε το μουσκεμένο έδαφος, το οποίο μπορεί να σκοτώσει αυτό το φυτό.

Οικοδέσποινες

©unsplash/chris-robert


Οι οικοδέσποινες προσφέρουν πλούσια βλάστηση σε κάθε κήπο. Αυτό το φυτό μπορείτε να το φυτέψετε ακόμα και σε δοχεία – βάζα. Επιπλέον, τα μπουμπούκια δεν έχουν άρωμα, παράγουν μικρές ποσότητες γύρης και επίσης αυτογονιμοποιούνται, καθιστώντας τα ένα εξαιρετικό υποαλλεργικό λουλούδι για τον κήπο σας.

Συμβουλές φροντίδας

Φως: Μερική σκιά

Νερό: Όταν το έδαφος είναι ξηρό

Φύτευση: Οι οικοδέσποινες αντέχουν την ξηρασία, αλλά προτιμούν το υγρό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Δώστε τους λίγο χώρο κατά τη φύτευση.

Τριαντάφυλλα

©unsplash/brigitte-tohm


Με το ελαφρύ, καταπραϋντικό άρωμά τους, τα τριαντάφυλλα σας κάνουν να θέλετε να εισπνεύσετε βαθιά. Ευτυχώς, αυτό το δημοφιλές λουλούδι κήπου είναι φιλικό προς τις αλλεργίες, καθώς παράγει χαμηλές ποσότητες γύρης. Αποφύγετε τις ποικιλίες άγριου τριαντάφυλλου που μπορεί να προκαλέσουν φτέρνισμα. Αντ' αυτού, επιμείνετε στα καλλιεργούμενα είδη.

Συμβουλές φροντίδας

Φως: Άμεσο ηλιακό φως

Νερό: Διατηρήστε το έδαφος υγρό

Συμβουλές φύτευσης: Τα τριαντάφυλλα προτιμούν εδάφη με καλή στράγγιση, πυκνό σε θρεπτικά συστατικά. Μπορούν να ποικίλλουν σε μέγεθος ανάλογα με την ποικιλία, οπότε φροντίστε να δώσετε στα τριαντάφυλλά σας αρκετό χώρο για να ανθίσουν. Για τις πιο όμορφες ανθοφορίες, λιπάνετε κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Κάκτοι Παρωδία

©unsplash/chris-barbalis


Οι κάκτοι είναι αγαπημένοι για τα αλλόκοτα σχήματα τους, ενώ πολλοί από αυτούς είναι επίσης γνωστό ότι παράγουν υπέροχα άνθη. Αυτό περιλαμβάνει το parodia, ένα παχουλό, εύσωμο και ταχέως αναπτυσσόμενο μικρό παχύφυτο που δίνει χρυσά λουλούδια την άνοιξη και το καλοκαίρι. "Αυτά τα αιχμηρά φυτά δεν είναι απλώς όμορφες προσθήκες στον εσωτερικό και εξωτερικό κήπο σας. Οι κάκτοι παράγουν επίσης λιγότερη γύρη από τα περισσότερα άλλα ανθισμένα φυτά", λέει η Valenzuela.

Συμβουλές φροντίδας

Φως: Πλήρης ήλιος

Νερό: Όταν το χώμα είναι ξηρό

Συμβουλές φύτευσης: Ο κάκτος parodia διατίθεται σε μια ποικιλία ειδών και πολλά μεγαλώνουν σε όμορφες συστάδες που ξεπερνούν τα 30 εκατοστά και φτάνουν έως το 1 μέτρο και 20 εκατοστά.