Η Anna Wintour στο κόκκινο χαλί του MET Gala 2022.
Η Anna Wintour στο κόκκινο χαλί του MET Gala 2022. © EPA/JUSTIN LANE
Lifestyle

MET Gala 2023: Όλες οι λεπτομέρειες που γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Πότε θα διεξαχθεί, ποιοι θα το παρουσιάσουν, σε ποιο πρόσωπο θα είναι αφιερωμένο, ποια είναι η έκπληξη, πόσο έφτασε η τιμή της κάθε πρόσκλησης, γιατί οι celebrities δυσκολεύονται να πάνε
atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

ΜΕΤ Gala 2023: Όλα όσα θέλεις να μάθεις για την μεγάλη γιορτή της μόδας που θα γίνει την 1η Μαΐου 2023 στη Νέα Υόρκη

Το MET Gala με μία μεγαλόπρεπη απόφαση της Anna Wintour που το διοργανώνει, ανεβάζει τις τιμές των εισιτηρίων στα 50.000 δολάρια για τη φετινή εκδήλωση, κάνοντας αρκετούς καλεσμένους να απορρίψουν την πολυπόθητη πρόσκληση.

Η Kendall Jenner στο κόκκινο χαλί του MET Gala 2022.
Η Kendall Jenner στο κόκκινο χαλί του MET Gala 2022. © EPA/JUSTIN LANE

Η Kendall Jenner στο κόκκινο χαλί του MET Gala 2022. © EPA/JUSTIN LANE

Το σούπερ-αποκλειστικό γκαλά, το πιο λαμπερό από όλα (το έχουν χαρακτηρίσει το Σούπερ-Μπολ των γκαλά) που πραγματοποιείται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στην καρδιά της Νέας Υόρκης, για το 2023 έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί όπως πάντα, την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου που φέτος συμπίπτει με την Πρωτομαγιά. Αυτή η συγκεκριμένη ημερομηνία ακολουθείται από το 2005 πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Το γκαλά, το οποίο διοργανώνεται από τη διευθύντρια της Vogue, Anna Wintour από το 1995, αύξησε την τιμή των εισιτηρίων κατά 20 χιλιάδες δολάρια – οι μέχρι πέρσι προσκλήσεις κόστιζαν 30 χιλιάδες δολάρια ανά άτομο. Αν κάποιος θέλει να κλείσει δικό του τραπέζι (πίστα) η τιμή είναι 300 χιλιάδες δολάρια. Βέβαια, αν μία εταιρεία αγοράσει ένα τραπέζι αυτό δεν σημαίνει ότι θα “καθίσει” όποιους θέλει η εταιρεία. Όλα τα ονόματα θα τσεκαριστούν ένα προς ένα από τη Wintour.

Όσο για το αν τολμάει κανείς να σκεφτεί ότι θα ήθελε να πάει, η Anna Wintour που αποκλειστικά αυτή φτιάχνει τις λίστες, αναζητάει όχι τόσο το χρήμα όσο τη διασημότητα, το τι έχεις καταφέρει στη ζωή σου και, φυσικά, την ομορφιά όπως την εννοεί αυτή.

Η έκθεση «Karl Lagerfeld: A line of Beauty» και τα προβλήματα που ανέδειξε

Ο Karl Lagerfeld.
Ο Karl Lagerfeld. © Chanel

Ο Karl Lagerfeld. © Chanel

Το θέμα του MET Gala του 2023 είναι ο Karl Lagerfeld: A Line of Beauty – Μια Σειρά Ομορφιάς, και μια σειρά από διασημότητες θα συνεχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους, συμπεριλαμβανομένης της Kim Kardashian, παρά τις προηγούμενες αναφορές ότι αυτή και η οικογένειά της “αποκόπηκαν” (sic) από την εκδήλωση. Πηγές από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι οι δωρητές και οι προσκεκλημένοι δεν ενθουσιάστηκαν από την τιμή και ότι “Αυτοί οι άνθρωποι ήδη δίνουν πολλά χρήματα για δωρεές στο ΜΕΤ, το να τους ζητείται να δώσουν παραπάνω είναι υπερβολή”.  

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, παρά τις προσκλήσεις που φέρεται να απορρίφθηκαν λόγω τιμής, υπάρχουν άλλοι που θα τρελαίνονταν να αποκτήσουν μία από αυτές τις προσκλήσεις, ακόμα και σε αυτή τη νέα τιμή.  “Για κάθε άτομο που αποφασίζει να μην πάει, 20 άτομα θα βρίσκονται σε σειρά πίσω του και θα παρακαλούν να μπουν αυτοί”, εξηγούν οι πηγές. “Θα θέλει η Anna αυτούς τους ανθρώπους να μπουν; Ίσως ναι, ίσως όχι”.

Οι δωρητές του Μουσείου δεν είναι οι μόνοι που αμφιβάλλουν για τη φετινή συμμετοχή τους. Ακολουθούν και οι σχεδιαστές μόδας που φαίνεται να αφήνουν για φέτος την αποκλειστική εκδήλωση λόγω του “συγκεκριμένου” θέματος. Ο Lagerfeld συνεχίζει ακόμα και μετά θάνατον να έχει αμφισβητίες. Ο Karl Lagerfeld σχεδίασε κυρίως για μια σειρά από πολυτελείς μάρκες κατά τη διάρκεια της καριέρας του, όπως Chanel, Balmain και Fendi. Το 2019, ο σχεδιαστής πέθανε λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν από καρκίνο του παγκρέατος.

Εμφάνιση της Rihanna το 2018.
Εμφάνιση της Rihanna στο κόκκινο χαλί το 2018. © EPA/JUSTIN LANE

Εμφάνιση της Rihanna στο κόκκινο χαλί το 2018. © EPA/JUSTIN LANE

Ο Billy Porter στο κόκκινο χαλί του Met Gala το 2019.
Ο Billy Porter στο κόκκινο χαλί του Met Gala το 2019. © EPA/JUSTIN LANE

Ο Billy Porter στο κόκκινο χαλί του Met Gala το 2019. © EPA/JUSTIN LANE

Το θέμα της περσινής χρονιάς ήταν κυρίως το Gilded Glamour ή Επιχρυσωμένη Λάμψη, με άλλα ευρύτερα θέματα να έχουν επιλεγεί στο παρελθόν, όπως το Camp: Notes on Fashion το 2019 (οι υπερβολές της αισθητικής camp που κρύβει και πολύ χιούμορ – για παράδειγμα ο Billy Porter είχε εμφανισθεί ως ένας χρυσός φοίνικας επάνω σε ένα ανάκλιντρο το οποίο το μετέφεραν έξι ημίγυμνοι άνδρες) ή το Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination του 2018 (θα το ονομάζαμε Παπικό Γκλαμ) που προκάλεσε πραγματικά εξωφρενικές εμφανίσεις όπως εκείνη της Rihanna ντυμένης Πάπας και της Sarah Jessica Parker που πήγε στο γκαλά με έναν μίνι επιτάφιο στο κεφάλι της.

Ο Karl Lagerfeld ανάμεσα από τις μούσες του Ines de la Fressange και Uma Thurman.
Ο Karl Lagerfeld ανάμεσα από τις μούσες του Ines de la Fressange και Uma Thurman. © Chanel

Ο Karl Lagerfeld ανάμεσα από τις μούσες του Ines de la Fressange και Uma Thurman. © Chanel

Πολλοί αναρωτιούνται ότι, αφού τα θέματα της Chanel (Lagerfeld) είναι τόσο εμβληματικά, τι μπορούν να κάνουν οι άλλοι σχεδιαστές που έχουν τη δική τους ταυτότητα; Αυτό βέβαια θα ήταν και το ενδιαφέρον του φετινού θέματος, για όποιον έχει δημιουργική όρεξη: να δείξει πώς, με ποιόν ευφάνταστο τρόπο θα μπορέσει να φέρει τον αρχετυπικό Lagerfeld στη δική του πατέντα.

Από την άλλη πλευρά, ένας άλλος παρατηρητής είπε ότι κανένας δεν χρειάζεται να ανησυχεί γιατί οι σχεδιαστές μπορούν απλά να συνθέσουν “κάτι ασπρόμαυρο και αστραφτερό” και να είναι εντός θέματος για το σουαρέ.

Ο Lagerfeld ήταν γνωστός και για το σήμα κατατεθέν της προσωπικής του εμφάνισης, φυσικά, τα λευκά πουδραρισμένα μαλλιά του σε αλογοουρά, τα μαύρα του γυαλιά, το μαύρο σακάκι κοστουμιού με μαύρο τζιν, λευκό πουκάμισο Hilditch & Key με ψηλό κολάρο και τα γάντια χωρίς δάχτυλα. Οι NY Times εικάζουν ότι ορισμένοι σχεδιαστές μπορεί ακόμη και να προσθέσουν την αγαπημένη του, πολύ χαϊδεμένη γάτα Βιρμανίας, την Τσουπέτ, η οποία είχε ειδική νταντά και δικός της λογαριασμό στο Instagram. Πάντως, ο ίδιος ο Karl Lagerfeld, ανάμεσα στα (άπειρα) άλλα που μισούσε ήταν και οι ρετροσπεκτίβες. “Δεν θέλω να βλέπω μπροστά μου όλα αυτά τα παλιά φορέματα” έλεγε, οπότε και το θέμα είναι περισσότερο το πώς μπορεί κανείς να “εξερευνήσει” την αισθητική του ιδιότροπου σχεδιαστή.

Οι “εκ των έσω” λένε ότι εάν οι σχεδιαστές επιλέξουν να μην παρευρεθούν στη φετινή εκδήλωση, η πιθανότητα μιας μελλοντικής πρόσκλησης είναι στον αέρα. “Αν χάσετε ένα, μπορεί να μην σας καλέσουν ξανά” είναι η φράση-απάντηση που κυκλοφορεί ανεπίσημα, προς όσους έχουν ξινίσει με το θέμα του Karl Lagerfeld.

Η λαμπερή βραδιά του ΜΕΤ

Για τη λαμπερή βραδιά, 150 κομμάτια σχεδιασμένα από τον Karl Lagerfeld θα εκτίθενται στο Μουσείο, καθώς και μερικά από τα προσωπικά του σκίτσα, όπως αναφέρει η Vogue.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 5 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουλίου 2023.

Μαζί με τη διευθύντρια της Vogue, Anna Wintour, που συντονίζει τα πάντα στην ετήσια αυτή εκδήλωση, επικεφαλής της έκθεσης θα είναι όπως και τα προηγούμενα χρόνια ο έφορος του Ινστιτούτου Κοστουμιών, Andrew Bolton. Όπως δήλωσε, “Δεν θα είναι μια παραδοσιακή ρετροσπεκτίβα”. Επίσης, η Amanda Harlech, η οποία δούλευε πολύ κοντά στον Karl Lagerfeld μέχρι το 2019 που έφυγε από τη ζωή, θα είναι η δημιουργική σύμβουλος του show.

Η Anna Wintour δίπλα στον CEO της Berluti Antoine Arnault και τον Roger Federer.
Η Anna Wintour δίπλα στον CEO της Berluti Antoine Arnault και τον Roger Federer. © EPA/ETIENNE LAURENT

Η Anna Wintour δίπλα στον CEO της Berluti Antoine Arnault και τον Roger Federer. © EPA/ETIENNE LAURENT

Από αριστερά: Η Kristen Steward, η Margot Robbie και η Charlotte Casiraghi.
Από αριστερά: Η Kristen Steward, η Margot Robbie και η Charlotte Casiraghi. © Chanel

Από αριστερά: Η Kristen Steward, η Margot Robbie και η Charlotte Casiraghi. © Chanel

Από αριστερά: Η Marion Cotillard και ο Pharrell Williams.
Από αριστερά: Η Marion Cotillard και ο Pharrell Williams. © Chanel

Από αριστερά: Η Marion Cotillard και ο Pharrell Williams. © Chanel

Το MET Gala του 2023 θα παρουσιάσουν μαζί με την Wintour, η Penelope Cruz, η Dua Lipa, η Michaela Coel καθώς και ο Roger Federer μια και η Wintour είναι φανατική οπαδός του τένις. Λέγεται ότι ανάμεσα στους 400 καλεσμένους, θα είναι η δύο φορές Ολυμπινονίκης παίκτρια του μπάσκετ  Brittney Griner, πρώην και νυν “πρέσβειρες και πρέσβεις” του οίκου Chanel όπως οι Nicole Kidman, Margot Robbie, Marion Cotillard, Kristen Stewart, Charlotte Casiraghi και Pharrell Williams.

Πολλοί σχεδιαστές που πηγαίνουν στο Γκαλά αποφασίζουν να έχουν μαζί τους συνοδείες από διάσημα ονόματα που φορούν δημιουργίες τους γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος να φανεί η δουλειά τους “στον σωστό τόπο”. Πέρσι για παράδειγμα, ο Nicolas Ghesquière σχεδιαστής της γυναικείας σειράς της Louis Vuitton έφερε τις Emma Stone, Jung Ho-yeon, Gemma Chan, Cynthia Erivo, Phoebe Dynevor, Sophie Turner και Joe Jonas. Ο Jeremy Scott, όταν ήταν ακόμα στου Moschino, έφερε τις Megan Thee Stallion, Iris Law και Michaela Jaé Rodriguez.

Η Irina Shayk και ο Jeremy Scott στο κόκκινο χαλί του Met Gala 2021.
Η Irina Shayk και ο Jeremy Scott στο κόκκινο χαλί του Met Gala 2021. © EPA/JUSTIN LANE

Η Irina Shayk και ο Jeremy Scott στο κόκκινο χαλί του Met Gala 2021. © EPA/JUSTIN LANE

Ο αναβρασμός εκείνης της ημέρας ξεκινάει από τις 5.30 μ.μ. μια και οι καλεσμένοι έχουν ο καθένας ένα δικό του προσωπικό χρονικό περιθώριο για να μπει, να στηθεί, να ποζάρει στους φωτογράφους και να ανέβει τη μεγάλη σκάλα με το κόκκινο χαλί. Οι αφίξεις τελειώνουν περίπου στις 8 μ.μ. αλλά ποτέ δεν ξέρεις πότε θα καταφθάσει κάποιο μεγα-celebrity, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας στη μετακίνηση του φορέματος. Το ανώτατο όριο είναι 9.30 μ.μ.- μετά κλείνουν οι πόρτες.

Το ΜΕΤ Gala και η Anna Wintour

Ο Karl Lagerfeld και η Anna Wintour στα ετήσια British Fashion Awards το 2015.
Ο Karl Lagerfeld και η Anna Wintour στα ετήσια British Fashion Awards το 2015. © EPA/WILL OLIVER

Ο Karl Lagerfeld και η Anna Wintour στα ετήσια British Fashion Awards το 2015. © EPA/WILL OLIVER

Η Wintour μίλησε τον περασμένο Μάρτιο, στο podcast Table For Two With Bruce Bozzi σχετικά με τον πρώτο καιρό της συμμετοχής της στο MET Gala και αποκάλυψε πώς είχε την ευκαιρία να αναλάβει να διοργανώνει την εκδήλωση από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Η σταρ-διευθύντρια θυμήθηκε πώς παρακολούθησε το MET Gala όταν η Diana Vreeland ήταν υπεύθυνη και ενώ εκείνη εργαζόταν ως αρχισυντάκτρια για το New York Magazine. “Δεν πήγαινα στο δείπνο” είπε. “Δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να το κάνω. Παρευρισκόμουν μόνο στα κοκτέιλ”.  Δεν φανταζόταν ότι σύντομα θα δεχόταν ένα τηλεφώνημα από τον Oscar de la Renta και τη σύζυγό του, Annette, κάτι που θα άλλαζε το μέλλον της. “Με κάλεσαν πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια και μου είπαν, ‘Θα σκεφτόσασταν ποτέ να βοηθήσετε το Ινστιτούτο Κοστουμιών;’ “Όταν με κάλεσαν η Annette και ο Oscar... και μου ζήτησαν να δω αν μπορώ να βοηθήσω, δεν υπήρχε κάποιο μεγάλο σχέδιο. Απλώς το έκανα γιατί αν σου τηλεφωνούσε ο Oscar, πάντα έλεγες ναι”, είπε. Εκείνη την εποχή, η Anna αποκάλυψε ότι ήταν “αφελής” και “δεν συνειδητοποίησα σε τι έμπαινα και μετά έγινε κάτι για το οποίο ένιωθα όλο και πιο παθιασμένη με τα χρόνια”.

H ιστορία του ΜΕΤ Gala και η “συμμορία” των Kardashians

Το MET Gala ξεκίνησε αρχικά ως έρανος για το Ινστιτούτο Κοστουμιών το 1948 και τώρα έχει φτάσει να είναι ένα αποκλειστικό, σπουδαίο γεγονός για τη ζωή της Νέας Υόρκης με πρωτοκλασάτα ονόματα να συνωστίζονται στην είσοδο, ντυμένοι όλοι με ό,τι πιο εντυπωσιακό και ακριβό θα μπορούσαν να βρουν ή να κάνουν ειδική παραγγελία για τη βραδιά. Όπως έγραφε το Billboard, το περσινό MET Gala συγκέντρωσε συνολικά 17,4 εκατομμύρια δολάρια.

Πάντως, για όσους ανησυχούν, η Kim Kardashian δήλωσε ότι τελικά θα παρακολουθήσει το φετινό event, παρά τις αρχικές της σκέψεις ότι ίσως φέτος να το παρέκαμπτε. Η Anna Wintour που έκανε μία γενναία αναθεώρηση της λίστας καλεσμένων, λέγεται ότι φέτος δεν είχε συμπεριλάβει την “συμμορία” των Kardashians οι οποίες πέρσι, είχαν παρευρεθεί οικογενειακώς στο Γκαλά. Πέρυσι, η Kourtney και η Khloé Kardashian παρευρέθηκαν στο event για πρώτη φορά. Η Kris, η Kendall και η Kylie Jenner έχουν περπατήσει στο παρελθόν στο χαλί, αν και καμία δεν το έχει κάνει τόσο συχνά όσο η Kim.

Πώς μπορώ να το δω κι εγώ;

Μερικοί ένθερμοι θαυμαστές παρατάσσονται στην Πέμπτη Λεωφόρο πίσω από φράγματα των πεζοδρομίων και αστυνομικοί ασφαλείας απέναντι από τα σκαλοπάτια του Μουσείου, ελπίζοντας να πάρουν μια γεύση από τις αγαπημένες τους διασημότητες καθώς βγαίνουν από τις μαύρες λιμουζίνες τους, αλλά η Vogue κρατά πολύ σφιχτό έλεγχο για τη ζωντανή μετάδοση (δεν θα το έχει το “Live From E!”για παράδειγμα) γιατί αυτή δεν είναι μια γιορτή για την πλέμπα. Καλύτερη εικόνα μπορεί να έχει κανείς από τον υπολογιστή του, στα διάφορα sites (όπως των New York Times) που θα μεταδίδουν ζωντανά τις αφίξεις.

Δειτε περισσοτερα