The Interesting design: Οι βιτρίνες της Αθήνας που μας κάνουν να ονειρευόμαστε

Το pop up project «Rainforest suite» του Αχιλλέα Κρητικού στον πεζόδρομο της Χάρητος είναι ένας ύμνος στην έννοια της Biophilia

The Interesting design: Μια ζούγκλα ξεφύτρωσε στoν πεζόδρομο της Χάρητος και οι τουρίστες σταματούν και την φωτογραφίζουν. Ο αρχιτέκτων Αχιλλέας Κρητικός και το «Rainforest suite» ποπ απ πρότζεκτ του.

Tι δουλειά έχει ένα πελώριο κρεβάτι, μια στρελίτσια, ένα σετ μεταξωτά σεντόνια και ένα κόκκινο τηλέφωνο μέσα σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο στο Κολωνάκι; Η έννοια της Biophilia δεν είναι καινούργια. Ο όρος έχει πολλές φορές χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από επιστήμονες που μίλησαν για την ευεργετική επίδραση που έχει στον άνθρωπο η επαφή με τη φύση. Στη συνέχεια, προέκυψε το ρομαντικό ραντεβού του interior design με το “Biophilic design” όπου το interior δέχτηκε με χαρά την ανθοδέσμη που του προσφέρθηκε και συμφώνησε σε μια συγκατοίκηση γεμάτη από καταπράσινες φυλλωσιές και άνθη. Από τότε, κρεμαστοί κήποι σε σκάλες, κάθετες φυτεύσεις σε τοίχους και λουλουδιασμένα ταβάνια γέμισαν ξενοδοχεία, κατοικίες, εμπορικά κέντρα, κλπ.

Το pop up project “Rainforest suite” του Αχιλλέα Κρητικού

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κουβαλάμε τη φύση μέσα μας και ψάχνουμε πάντα αφορμή -συνειδητά ή ασυνείδητα- να συνδεθούμε μαζί της. Ποιος μπορεί να πει το αντίθετο; Ταξιδεύουμε στον πλανήτη, επισκεπτόμαστε πάρκα, χαλαρώνουμε σε παραλίες, κάνουμε ορειβασία στα βουνά, γαληνεύουμε κάτω από ένα πλάτανο ακούγοντας τρεχούμενα νερά, και οι πιο περιπετειώδεις  από εμάς, τρέχουμε να εξερευνήσουμε ζούγκλες με περίεργα πλάσματα και φυτά.

Το pop up project “Rainforest suite” του Αχιλλέα Κρητικού

Μιλώντας λοιπόν για ζούγκλες και εξερευνητές, -και ανταποκρινόμενοι προφανώς σε αυτό το αρχέγονο κάλεσμα-ανακαλύψαμε στο Κολωνάκι, ανάμεσα σε πολυκατοικίες, διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά  με τροφοδοσίες, μια όαση ηρεμίας. Στον πεζόδρομο της Χάρητος ένα αρχιτεκτονικό γραφείο σαν κουτί του θησαυρού, έκλεισε μέσα του μια σουίτα, -με τροπικά vibes και ταυτόχρονα πολυτελή διάθεση-που κλείνει παιχνιδιάρικα το μάτι στο Biophilic design. Εμπνευστής και δημιουργός της συγκεκριμένης ιδέας είναι ο αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων & Concept Designer, Αχιλλέας Κρητικός με το γραφείο του, “The Interesting design”. To pop-up project, το έχει ονομάσει “Rainforest suite” φυσικά για προφανείς λόγους.

ο pop up project “Rainforest suite” του Αχιλλέα Κρητικού

Σχήματα, χρώματα και υφές, μοιάζουν με αντίγραφα από στοιχεία που συναντάει κάποιος στη φύση. Το κεφαλάρι στο κρεβάτι φαίνεται σαν κομμάτι από ένα γιγάντιο δέντρο που βρέθηκε στη ζούγκλα και σμιλεύτηκε με κοφτερό εργαλείο. Το χαμηλό σε ύψος κρεβάτι με την φαρδιά έδρα και τα ενσωματωμένα κομοδίνα που μοιάζουν να χάνονται στην όλη κατασκευή, προκαλούν μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης. Ένα στοιχείο, ένα κατακόκκινο τηλέφωνο, μικρό αριστούργημα του 1968 της εταιρείας Tesla, τοποθετήθηκε στρατηγικά πάνω στο ένα κομοδίνο για να δώσει μια πιο έντονη χρωματική νότα. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής όμως είναι τα τροπικά φυτά, -ένα φυσικό καταφύγιο για το μυαλό και την ψυχή-που πλημμυρίζουν το χώρο ακριβώς πίσω από το κρεβάτι. Στρελίτσιες, φτέρες, μονστέρες, ένας κοκοφοίνικας, κ.α. συνθέτουν αυτή την ανατρεπτική ιδέα που φαίνεται να συμφωνεί με αυτό που έχει πει ο Αϊνστάιν: «Αν στην αρχή, μια ιδέα δεν φαίνεται παράλογη, τότε δεν υπάρχει καμία ελπίδα γι’ αυτήν».

Το pop up project “Rainforest suite” του Αχιλλέα Κρητικού
Το pop up project “Rainforest suite” του Αχιλλέα Κρητικού

Η “Rainforest suite” περιλαμβάνει και ένα εντυπωσιακό lighting installation. Φως σε απόχρωση του μπλε διαχέεται γύρω από το κρεβάτι, δημιουργώντας μια ονειρική ατμόσφαιρα τη νύχτα.  Το χρώμα δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς σύμφωνα με της αρχές της Χρωματοθεραπείας, το μπλε προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία και ταυτόχρονα απομακρύνει το στρες και την ανησυχία.

Το pop up project “Rainforest suite” του Αχιλλέα Κρητικού

Το  συγκεκριμένο concept, θα φιλοξενηθεί στο αρχιτεκτονικό γραφείο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς μετά θα ακολουθήσει πάλι μια καινούργια ιδέα, πρωτότυπη όπως και αυτές που έχουν προηγηθεί της “Rainforest suite”.

Το pop up project “Rainforest suite” του Αχιλλέα Κρητικού

Οι εκπλήξεις πάντως, χαρακτηρίζουν αυτόν τον χώρο ο οποίος μοιάζει να θέλει να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Σαν μια ινσταγκραμική οθόνη που απευθύνεται στους περαστικούς. Γι’ αυτό και ο χώρος σου «μιλά» με συννεφάκια σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στα κόμικς. “Have you ever slept in the Jungle” σε ρωτάει ένα από αυτά. Η διαπίστωση πάντως έρχεται με το εύστοχο συννεφάκι που γράφει “It’s a jungle out there”. Πόσο δίκιο…

Το pop up project “Rainforest suite” του Αχιλλέα Κρητικού

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice