Η οργάνωση και η αρμονία στα καλύτερά της
Πώς να είναι το σπίτι σας πάντα καθαρό με τον λιγότερο δυνατό κόπο
Αν ξέρεις από πού να αρχίσεις, όλα γίνονται ευκολότερα
Οδηγός καθαριότητας του σπιτιού: Ποιες δουλειές πρέπει να γίνονται σε καθημερινή, σε εβδομαδιαία και σε μηνιαία βάση.
Είναι ωραίο να μπαίνεις στο σπίτι σου μετά τη δουλειά και όλα να δείχνουν καθαρά και τακτοποιημένα. Δεδομένου όμως ότι δουλεύουμε από το πρωί ως το βράδυ τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα θέλουμε να αράξουμε και λίγο, ακούγεται Γολγοθάς το να μείνει το σπίτι τσίλικο.
Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στο καθάρισμα χρειάζεται οργάνωση και πρόγραμμα. Η Μάρθα Στιούαρτ, που είναι γκουρού της νοικοκυροσύνης, μας συμβουλεύει να χωρίσουμε τις δουλειές σε καθημερινές, εβδομαδιαίες, μηνιαίες και εποχικές. Κάπως έτσι το πράγμα μπαίνει στον αυτόματο πιλότο. Θεωρητικά βεβαίως βεβαίως. Κόπος χρειάζεται, αλλά τουλάχιστον ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, που η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
Λίστα καθημερινών εργασιών
Μόλις λίγα λεπτά καθημερινής ενασχόλησης μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά. Ο κανόνας λέει ότι ασχολούμαστε με ό,τι βρίσκεται από τη μέση του κορμιού μας και κάτω, δηλαδή κυρίως πάγκοι κουζίνας, νεροχύτες, κρεβάτια και πατώματα. Η πρώτη μας δουλειά μετά το ξύπνημα είναι να στρώσουμε το κρεβάτι μας. Στη συνέχεια, αφού ετοιμάσουμε το καφεδάκι μας, πλένουμε τα πιάτα και απολυμαίνουμε τον πάγκο της κουζίνας, ώστε να μην υπάρχουν ψίχουλα, υπολείμματα τροφών ή ζάχαρης. Μεταφερόμαστε στο μπάνιο, όπου περνάμε ένα χέρι τον νιπτήρα και την μπαταρία του μπάνιου, για να μη μένουν τα άλατα και μετά γίνονται στόκος. Σκουπίζουμε τα πατώματα (εκτός αν έχουμε το ρομποτάκι, οπότε δε μας απασχολεί το σκούπισμα) και κρεμάμε στις κρεμάστρες και την ντουλάπα τα ρούχα που παρκάραμε αποβραδίς στις καρέκλες και στον διάδρομο γυμναστικής.
Λίστα εβδομαδιαίων εργασιών
Και οι εβδομαδιαίες εργασίες έχουν στόχο να μη συσσωρεύεται σκόνη, βρομιά και ακαταστασία. Κάθε βδομάδα ασχολούμαστε με δωμάτια με τη μεγαλύτερη κίνηση, εκεί που περνάμε τις περισσότερες ώρες. Καταρχάς αλλάζουμε τις πετσέτες και τις χρησιμοποιημένες τις χώνουμε στο πλυντήριο και τις πλένουμε. Το ίδιο κάνουμε με τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες. Καθαρίζουμε την τουαλέτα, την μπανιέρα, το ντουζ. Ξεσκονίζουμε έπιπλα και φωτιστικά. Πλένουμε τους κάδους απορριμμάτων. Βάζουμε ηλεκτρική σκούπα και σφουγγαρίζουμε (εκτός αν έχουμε το ρομποτάκι, είπαμε). Στέλνουμε στην ανακύκλωση τις εφημερίδες, τα διαφημιστικά φυλλάδια, τα περιοδικά. Τινάζουμε τις κουβέρτες. Στην κουζίνα τώρα, καθαρίζουμε την πόρτα του ψυγείου από τις δακτυλιές, περνάμε και με ένα πανάκι τον φούρνο και την τοστιέρα. Τέλος, σκουπίζουμε τα πόμολα και «κάνουμε τζάμια».
Λίστα μηνιαίων εργασιών
Μια φορά τον μήνα ασχολούμαστε με όσα δεν «βλέπει η πεθερά». Σκουπίζουμε το εσωτερικό των ντουλαπιών σε κουζίνα και μπάνιο. Καθαρίζουμε τα τοιχώματα της μπανιέρας και του ντουζ για να φύγουν οι μούχλες. Αλλάζουμε και πλένουμε τα προστατευτικά των μαξιλαριών και των στρωμάτων. Τσεκάρουμε το ψυγείο και πετάμε μουχλιασμένα τρόφιμα, μαραζωμένες σαλάτες και στραπατσαρισμένα φρούτα. Πλένουμε τα φίλτρα του απορροφητήρα. Ξεσκονίζουμε τους χώρους πάνω από τις ντουλάπες αλλά και τα κουφώματα. Ρίχνουμε στις αποχετεύσεις ζεστό νερό με ξίδι και σόδα. Καθαρίζουμε τους διακόπτες και τις τηλεφωνικές συσκευές.
Εποχικές εργασίες
Μία με δύο φορές τον χρόνο, μπορούμε να βάλουμε τις τελικές πινελιές για ένα σπίτι τζιτζί. Τινάζουμε και γυρίζουμε τα στρώματα, γυαλίζουμε τα χάλκινα διακοσμητικά (αν υπάρχουν), καθαρίζουμε το εσωτερικό του φούρνου και του ψυγείου, πετάμε τα ληγμένα τρόφιμα, ξεσκονίζουμε και τακτοποιούμε τις βιβλιοθήκες, σκουπίζουμε το τζάκι. Υπομονή μέχρι η επιστήμη να μας προσφέρει το αυτοκαθαριζόμενο σπίτι.