Καθαριότητα
Jason Briscoe / Unsplash
Lifestyle

Πώς η ιαπωνική τέχνη Oosuji θα σας βοηθήσει να προετοιμάσετε το σπίτι για την άνοιξη

Η οργάνωση και η αρμονία στα καλύτερά της

Τι σημαίνει ο όρος «Oosuji» και πώς θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις το σπίτι σου φέτος την άνοιξη.

«Oosuji» είναι ένας ιαπωνικός όρος που αναφέρεται στην πρακτική του σχολαστικού καθαρισμού και της τακτοποίησης του σπιτιού ή του χώρου εργασίας. Η παράδοση αυτή αποτελεί μέρος της ιαπωνικής κουλτούρας εδώ και αιώνες και θεωρείται βασική πτυχή της διατήρησης ενός αρμονικού και οργανωμένου τρόπου ζωής. Στην κουλτούρα της Δύσης ονομάζεται «Spring Cleaning», και είναι μια πρακτική ιδιαίτερα διαδεδομένη σε κλίματα με κρύο χειμώνα, όπου την άνοιξη αφαιρούνται τα χαλιά, καθαρίζεται το τζάκι και σε γενικές γραμμές ανανεώνεται η όψη κάθε σπιτιού. Μεταξύ μας, ένας βαθύς καθαρισμός και αποσυμφόρηση δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν.

Η λέξη «Οosuji» προέρχεται από δύο ιαπωνικές λέξεις, την «oo», που σημαίνει μεγάλος ή μεγαλοπρεπής, και τη «suji», που σημαίνει καθαρίζω ή σκουπίζω. Όταν συνδυάζεται, η λέξη "Oosuji» μεταφράζεται ως «μεγάλος καθαρισμός» ή «σχολαστική τακτοποίηση».

Στην Ιαπωνία, το «Oosuji» γίνεται συχνά στο τέλος του έτους, λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά, καθώς πιστεύεται ότι ο καθαρισμός του σπιτιού βοηθά στην απομάκρυνση κάθε κακής τύχης ή αρνητικής ενέργειας από το περασμένο έτος και καλωσορίζει την καλή τύχη και τη θετική ενέργεια του νέου έτους. Ωστόσο, η πρακτική του "Oosuji" μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή για τη διατήρηση ενός καθαρού και οργανωμένου χώρου διαβίωσης.

Εκτός από πνευματική πρακτική, το «Oosuji» είναι επίσης ένας τρόπος να ζει κανείς μια υγιή και χωρίς άγχος ζωή. Όταν οι χώροι διαβίωσης είναι ακατάστατοι και αποδιοργανωμένοι, μπορεί να δημιουργηθεί αίσθηση ανησυχία και χάους στο μυαλό μας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στρες και άγχος. Αποσυμφορίζοντας και τακτοποιώντας το περιβάλλον, μπορούμε να δημιουργήσουμε αίσθηση ηρεμίας και τάξης που μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχική και συναισθηματική μας ευημερία.

Satisfying deep Spring clean with me, home cleaning motivation!

Το «Oosuji" περιλαμβάνει βαθύ καθαρισμό κάθε γωνιάς και χαραμάδας του χώρου διαβίωσης. Αυτό περιλαμβάνει τον καθαρισμό των δαπέδων, των τοίχων, των οροφών και κάθε επίπλου. Η ιδέα είναι να μην αφήσετε κανένα σημείο ακαθάριστο, καθώς ακόμη και η παραμικρή κηλίδα βρωμιάς μπορεί να δημιουργήσει αρνητική ενέργεια.

Για να γίνει η πρακτική του «Oosuji» πιο αποτελεσματική, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένες βασικές οδηγίες. Πρώτον, ξεκινήστε με την αποσυμφόρηση του χώρου. Απαλλαγείτε από αντικείμενα που δεν χρειάζεστε ή δεν χρησιμοποιείτε πλέον και οργανώστε τα υπόλοιπα σε κατηγορίες. Στη συνέχεια, καθαρίστε σε βάθος κάθε γωνιά του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που συχνά παραβλέπονται, όπως το εσωτερικό των ντουλαπιών και των συρταριών. Τέλος, κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να διατηρείτε καθημερινά την καθαριότητα και την οργάνωση του χώρου σας.

Συνεπώς το "Oosuji» είναι μια όμορφη παράδοση που όχι μόνο βοηθά στη δημιουργία ενός καθαρού και οργανωμένου χώρου διαβίωσης, αλλά φέρνει επίσης αίσθηση ειρήνης και αρμονίας στη ζωή, αφού υιοθετώντας αυτή τη συνήθεια στην καθημερινότητα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μέρος που ευνοεί την πνευματική και συναισθηματική σας ευημερία.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice