Θεραπεία απόρριψης: Ένα challenge με 82 εκατομμύρια προβολές στο TikTok υπόσχεται να μας απαλλάξει από την αγωνία των απορρίψεων.
© Danie Franco / Unsplash
Lifestyle

Τι είναι η θεραπεία απόρριψης και ποια «αρρώστια» γιατρεύει; 

Πώς να γίνεις αναίσθητος στα όχι, τις χυλόπιτες, τις προσβολές σε 100 βήματα

Θεραπεία απόρριψης: Ένα challenge με 82 εκατομμύρια προβολές στο TikTok υπόσχεται να μας απαλλάξει από την αγωνία των απορρίψεων.

Όταν βλέπεις πως το hashtag #rejectiontherapy έχει 82 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, αντιλαμβάνεσαι πως κάτι τρέχει εδώ. Βασικά τρέχει ένα challenge με όνομα Rejection Therapy, που διαρκεί 100 μέρες και στοχεύει στο να σε γιατρέψει από την «τυραννία της κοινωνικής απόρριψης», όπως λέει ο δημιουργός του Τζέισον Κάμελι. Κάθε μέρα εκατομμύρια χρήστες, νέοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κάνουν «ασκήσεις θάρρους», περίπου σαν αυτές που βλέπαμε κάποτε στους τηλεοπτικούς «10 Μικρούς Μήτσους». Κοινώς δοκιμάζουν καθημερινά τα όρια τα δικά τους αλλά και των άλλων. 

Η διαδικασία είναι απλή: Όταν υποβάλλεσαι στη «θεραπεία», κάθε μέρα κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να σε απορρίπτουν. Ζητάς να φιλήσεις αγνώστους στον δρόμο, τους ζητάς δανεικά ή το τηλέφωνό τους, τους ρωτάς αν μπορείς να ξαπλώσεις στο κρεβάτι τους ή να οδηγήσεις το αυτοκίνητό τους, γενικώς λες ό,τι πιο εξωφρενικό σου έρθει στο μυαλό ώστε να εισπράξεις στα σίγουρα ένα μεγαλοπρεπές «όχι». Και όλο αυτό το καταγράφεις και ανεβάζεις το βίντεο στο TikTok. Στόχος της θεραπείας είναι να αρχίσεις να συνηθίζεις τις απορρίψεις, να πάψεις να είσαι ντροπαλός, να μην έχεις έντονο κοινωνικό άγχος στις αλληλεπιδράσεις σου με τους άλλους, να γίνεις χοντρόπετσος, παχύδερμο, αναίσθητος, να αποκτήσεις ανοσία απέναντι στα σχόλια των άλλων.

Το 2016 ο Κάμελι εμφανίστηκε στο TED Talk και η ομιλία του έγινε viral. Στην αρχή η θεραπεία διαρκούσε 30 μέρες, όμως η δόση με τις 30 χυλόπιτες φάνηκε μικρή και πλέον ανέβηκε στα 100 mg. Σήμερα, η θεραπεία απόρριψης δείχνει να έχει χάσει κάπως τον «θεραπευτικό» της δρόμο, αν είχε και ποτέ τέτοιον. Ενώ ήταν μια μέθοδος ώστε οι ντροπαλοί να αναπτύξουν ανθεκτικότητα απέναντι στις προσβολές ή την εγγενή συστολή τους, πλέον στο TikTok, όπου όλα διά μαγείας χάνουν την αυθεντικότητα και την αλήθεια τους, οι καθημερινές δόσεις του «φαρμάκου» από τη θεραπεία απόρριψης είναι ο τρόπος να κερδίζεις likes και αφοσιωμένους ακόλουθους. 

@maddie.cleary

not my best work but we’ll get them tmrw 🫡 #rejectiontherapy #immunetofear

♬ original sound - Maddie Cleary

Όσοι είναι υπέρ, ορκίζονται πως μπορείς να ξεπεράσεις τους φόβους αν έρθεις αντιμέτωπος μαζί τους σε ασφαλές, προστατευμένο περιβάλλον. «Αυτό που συμβαίνει με τον καιρό» λέει ένας κλινικός ψυχολόγος και οπαδός της θεραπείας, «είναι ότι συνηθίζεις». Ακριβώς όπως όταν πηδάς σε μια πισίνα: νιώθεις αρχικά το κρύο, μετά μένεις στο νερό και αυτό σταδιακά γίνεται ανεκτό.

Ένα από τα προβλήματα στη θεραπεία απόρριψης είναι ότι στα social media κατοικοεδρεύουν πολλοί κακόψυχοι. Έτσι, στα σχόλια των σχετικών βίντεο, εκτός από τα μπράβο που ανεβάζουν την αυτοπεποίθησή σου, παρεισφρέουν και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί από ανόητα τρολάκια που μπορούν να σε καταρρακώσουν. Απόρριψη στη θεραπεία της απόρριψης; Αυτό είναι βαρύ, ρε παιδιά! Ή μήπως όχι; Οι απορρίψεις είναι κομμάτι της ζωής και της ανθρώπινης κατάστασης. Δε χρειάζεται να τις παίρνουμε κατάκαρδα. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice