Πώς να φτιάξεις τη δική σου «Όαση μελέτης»
Απλά βήματα για να βάλετε τέλος στην αναβλητικότητα
Tips για να κάνετε το διάβασμα πιο εύκολο.
Έχει μείνει πολύ λίγο για το τέλος του καλοκαιριού και η εξεταστική του εξαμήνου πλησιάζει απειλητικά, ή ακόμα και κάποιο deadline για τη δουλειά ή το μεταπτυχιακό, οπότε για πολλούς από εμάς το διάβασμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μελέτη είναι μια διαδικασία, πολλές φορές, υποχρεωτική και συνήθως όχι τόσο ευχάριστη και διασκεδαστική, ειδικότερα όταν η συγκέντρωση, ή μάλλον η έλλειψη αυτής, καθυστερεί τη διαδικασία προκαλώντας άγχος και πανικό για τις ατέλειωτες καθημερινές υποχρεώσεις. Στην αναβλητικότητα και την απόσπαση προσοχής, για τα οποία μεταξύ μας δεν θα έπρεπε να ντρέπεσαι γιατί λίγο πολύ σε κάποιο βαθμό όλοι τα αντιμετωπίζουμε, υπάρχουν λύσεις, ξεκινώντας από το να φτιάξεις τη δική σου «Όαση μελέτης».
Ακούς πολλές φορές ότι ένα τακτοποιημένο δωμάτιο μπορεί να σου αλλάξει τη διάθεση και ότι η τάξη στο χώρο φέρνει τάξη και στο μυαλό και είναι μια μεγάλη και πολλάκις αποδεδειγμένη αλήθεια. Αντίστοιχα,οι λίστες των tasks που πρέπει να ολοκληρώσεις, οι μικροί στόχοι μέσα στη μέρα -όπως ωριαίοι στόχοι- αλλά και ένα χρονοδιάγραμμα μελέτης μπορεί να έχει θαυματουργά αποτελέσματα στην έλλειψη πειθαρχίας και την αναβλητικότητα. Με την λέξη «Όαση» όμως, σίγουρα δεν εννοούσα την οργάνωση αλλά το να ρομαντικοποιήσεις με κάποιο τρόπο την ώρα αυτή της μελέτης.
Αρχικά, είναι πολύ βασικό να συνειδητοποιήσεις αν προτιμάς να διαβάζεις σπίτι, με απόλυτη ησυχία και απομόνωση, ή θες κάτι πιο συλλογικό όπως το να πας σε μια βιβλιοθήκη ή ένα καφέ, ακόμα και να διαβάζεις με φίλους ώστε να ωθεί ο ένας τον άλλο και να φτάνετε πιο άμεσα στο θεμιτό αποτέλεσμα. Στο σπίτι θα μπορούσε να σε βοηθάει η μουσική στη συγκέντρωση, αλλά αυτό είναι ένα tricky μονοπάτι και μπορεί να καταλήξεις να τραγουδάς στο σαλόνι αντί να λύνεις ασκήσεις, οπότε θα πρότεινα να μείνεις μακριά από τραγούδια με στίχους και να πειραματιστείς με διαφορετικά είδη μουσικής μέχρι να καταλήξεις σε αυτό που σου δίνει περισσότερη ενέργεια και σε βάζει στο σωστό mood. Μιλώντας για mood, τι πιο ρομαντικό από το να διαβάζεις σε τακτοποιημένο χώρο με αναμμένα κεράκια και σωστό φωτισμό, αλλά όχι απαραίτητα σε γραφείο, αφού η εναλλαγή χώρων βοηθάει στην συγκέντρωση. Καλό θα ήταν να αποφύγεις το κρεβάτι ή το χώρο που κοιμάσαι γιατί το μυαλό τον συνδέει υποσυνείδητα με την διαδικασία του ύπνου. Και επειδή η έλλειψη ενέργειας και η κούραση είναι σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια της μελέτης, για να αποφύγεις την τάση για ύπνο, κάνε ένα μπανάκι, λίγη γυμναστική, μια μικρή βόλτα και κατανάλωσε σωστές τροφές και καφεΐνη αλλά με μέτρο.
Γενικότερα, όσο πιο διασκεδαστική και στα μέτρα σου φέρεις τη διαδικασία της μελέτης και τον χώρο διεκπεραίωσης, τόσο πιο θετικά αποτελέσματα θα δεις όσον αφορά την αναβλητικότητα, καθώς και το να περνάς ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου (γιατί το διάβασμα σου προσφέρει άμεσα ή έμμεσα οφέλη) είναι υψίστης σημασίας. Όποτε σταματά να το αποφεύγεις και να μοιρολατρείς, δες το σαν μια περίοδο προσωπικής εξέλιξης, ίσως λίγο πιο ρομαντικά, λίγο πιο θετικά, και θα αρχίσεις να αναρωτιέσαι «και τι θα γίνει αν όλα πάνε καλά εν τέλη;».