Birthday Blues
Sergei Solo on Unsplash
Lifestyle

Birthday Blues: Γιατί μελαγχολούμε στα γενέθλιά μας

Μάλλον δεν αρκούμαστε μόνο στις τούρτες και τα δώρα

Birthday Blues: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης της μελαγχολίας των γενεθλίων

Από μωρό θεωρούσα τα γενέθλια πολύ σημαντική ημέρα λατρείας για το πρόσωπο του καθενός και απαιτούσα τα δικά μου να γιορτάζονται με λαϊκό προσκύνημα και εβδομαδιαία φιέστα - μοναχοπαίδι, βλέπετε, και αφήνει κουσούρια. Αλλά δεν θεωρούσα καθόλου υπερβολική την προσμονή και τον ενθουσιασμό μου για εκείνη την ημέρα. Μπορεί πλέον να έχω αφήσει τα πάρτι για κάποιον με μεγαλύτερη αντοχή στο συμμάζεμα το επόμενο πρωί, αλλά δεν έχω σταματήσει να γιορτάζω και πάντα απορούσα πώς κάποιοι αδιαφορούν για τη μέρα αυτή ή, ακόμα χειρότερα, τη σιχαίνονται. Και άρχισα να αναρωτιέμαι: Τόσο κακό έιναι να προστίθεται ένας ακόμη χρόνος στην πλάτη σου;

Τα γενέθλια υποτίθεται ότι είναι μια χαρούμενη εκδήλωση, γεμάτη γέλιο, αγάπη και γιορτή. Ωστόσο, για ορισμένους αυτό φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα θλίψης, άγχους και ενδοσκόπησης. Τα λεγόμενα «Birthday Blues». Αλλά είναι μόνο λόγω ηλικίας; Mήπως επειδή τα 30, που ορίζονται ως το πρώτο δυνατό σοκ, απέχουν πολύ για αυτό δεν το κατανοοώ; Και ο Τζόι απ’ τα «Φιλαράκια», γιατί ούρλιαζε «Why God, why me?»;

Friends - Joey turns 30 and joey's new deal

Birthday Blues: Τι είναι και πώς θα το ξεπεράσετε 

Τα Birthday Blues μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους, όπως ο αυτοαναστοχασμός, το άγχος της γήρανσης, η κοινωνική πίεση και η μοναξιά. Η αυτοκριτική οδηγεί τα άτομα να αξιολογήσουν τα επιτεύγματα και τους ανεκπλήρωτους στόχους τους, γεγονός που μπορεί να επιφέρει συναισθήματα δυσαρέσκειας ή λύπης. Επιπλέον, ορισμένοι μπορεί να αισθάνονται ανησυχία για τη γήρανση και τις σωματικές και κοινωνικές αλλαγές που τη συνοδεύουν, οδηγώντας σε άγχος και θλίψη. Οι κοινωνικοί κανόνες, όπως η πίεση για την επίτευξη συγκεκριμένων ορόσημων μέχρι μια ορισμένη ηλικία, μπορεί να δημιουργήσουν άγχος και απογοήτευση όταν δεν επιτυγχάνονται. Αντίστοιχα, για πολλούς τα γενέθλια μπορεί να αναδείξουν συναισθήματα μοναξιάς αν δεν έχουν μεγάλο κοινωνικό κύκλο ή βρίσκονται γεωγραφικά μακριά από αγαπημένα πρόσωπα.

Για να ξεπεράσετε τα «Birthday Blues» είναι σημαντικό να εξασκήσετε την ενδοσκόπηση και την κατανόηση. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να αναγνωρίζετε ότι δεν πειράζει να έχετε ανάμεικτα συναισθήματα για αυτή την ημέρα, αρκεί να προσπαθήσετε να κάνετε ό,τι σας χαροποιεί.  

Αντί να θέτετε υψηλούς στόχους για εκείνη την ημέρα, επικεντρωθείτε σε μικρότερα, εφικτά πράγματα που φέρνουν χαρά. Γιορτάστε την προσωπική ανάπτυξη και πρόοδο, όσο μικρή κι αν είναι. Αντίστοιχα, η αποδοχή της αλλαγής είναι μια θεμελιώδης πτυχή της ζωής. Καθώς η ζωή εξελίσσεται, η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Αγκαλιάστε τις αλλαγές και τις προκλήσεις που έρχονται στον δρόμο σας, μετατρέποντάς τις σε ευκαιρίες για ανάπτυξη και μάθηση.

Όταν σχεδιάζετε τα γενέθλιά σας, κάντε το με προσοχή. Αν αισθάνεστε πιο άνετα να γιορτάζετε αθόρυβα, προγραμματίστε μια ημέρα που να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά σας. Δεν πειράζει να πείτε όχι σε εξωφρενικά πάρτι, αν δεν ταιριάζουν με τις συναισθηματικές σας ανάγκες. Η σύνδεση με αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εμπειρία των γενεθλίων σας, για αυτό επικοινωνήστε με φίλους και συγγενείς για να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας.

Τέλος, ασχοληθείτε με δραστηριότητες αυτοφροντίδας που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. Είτε πρόκειται για την αγαπημένη σας ταινία, είτε για μια μεγάλη βόλτα, είτε για μια μέρα σπα ή περιποίηση του εαυτού σας, είτε ακόμα κι ένα μικρό ταξιδάκι. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι οι κοινωνικές προσδοκίες και η πίεση δεν σταματάνε ποτέ, ειδικότερα σε όλες τις γιορτές, αλλά είναι στο χέρι σας πόσο θα τις αφήσετε να σας επηρεάσουν. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice