Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο
Επηρεάζει το παιδικό δωμάτιο, την όρεξη για διάβασμα;
Δημιούργησε το ιδανικό παιδικό γραφείο για την καινούργια σχολική χρονιά
Tips δημιουργίας του τέλειου παιδικού δωματίου.
Καθώς η νέα σχολική χρονιά βρίσκεται στην αρχή της, αρκετοί γονείς και ειδικότερα εκείνοι που έχουν πιο μικρά σε ηλικία παιδιά, αγχώνονται προκαταβολικά για την απόδοση τους στο σχολείο. Το άγχος αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις αλλά και σε παραλείψεις. Μια από τις πιο κοινές ερωτήσεις που γίνεται, είναι το πώς μπορεί ένας γονιός να δημιουργήσει το τέλειο παιδικό γραφείο.
Τα πράγματα εδώ είναι σχετικά απλά αν ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα. Για αρχή, όμως, έχε στο νου σου ότι το περιβάλλον στο οποίο ένα παιδί θα κληθεί να διαβάσει και να κάνει τις σχολικές του εργασίες επηρεάζει αρκετά την όρεξή του για μελέτη. Η συστηματική και καλή ανάγνωση δεν είναι μόνο η αποκωδικοποίηση λέξεων σε μια σελίδα. Χρειάζεται ένα παιδί να βυθιστεί στις λέξεις, να εξερευνήσει τη σημασία τους και να πυροδοτήσει μέσω αυτών τη φαντασία του. Ένα άνετο παιδικό γραφείο με τα κατάλληλα έπιπλα θα συντελέσει σταδιακά στην καλλιέργεια της αγάπης για το διάβασμα στα παιδιά. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τα βήματα.
Δημιούργησε το ιδανικό παιδικό γραφείο για την καινούργια σχολική χρονιά
Άνεση και σωστός φωτισμός
Όταν μιλάμε για σωστό διάβασμα, η άνεση του παιδιού αποτελεί το κλειδί. Θα πρέπει να έχουμε διαμορφώσει το χώρο μελέτης ή το παιδικό δωμάτιο με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι άνετος και φιλόξενος. Μια εργονομική καρέκλα, ένα μεγάλο και ευρύχωρο γραφείο, μια άνετη πολυθρόνα ή ένας χνουδωτός καναπές, είναι σε θέση να χτίσουν τα θεμέλια ενός ιδανικού χώρου ανάγνωσης. Μη φορτώνεις ένα παιδικό δωμάτιο με διάφορα περιττά αντικείμενα. Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, τότε απλώς δημιούργησε εντός του παιδικού δωματίου μια συγκεκριμένη γωνία μελέτης. Έτσι, ένα παιδί θα γνωρίζει το πότε θα παίζει και το πότε θα πρέπει να διαβάσει.
Ένα ακόμη απαραίτητο συστατικό για ένα καλό διάβασμα είναι ο σωστός φωτισμός. Πέρα από την πρακτικότητα του ζητήματος καθώς δεν μπορεί και κάποιος να διαβάσει στο σκοτάδι, ένας επαρκής φωτισμός είναι απαραίτητος. Όπως πιθανόν ήδη να γνωρίζεις, το φυσικό φως είναι το ιδανικό σε κάθε περίπτωση. Βέβαια, αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είναι βασικό να επενδύσεις σε έναν καλής ποιότητας και ρυθμιζόμενο φωτισμό. Καθώς ο αμυδρός ή ο σκληρός φωτισμός μπορεί να καταπονήσουν τα μάτια του παιδιού και να κάνουν το διάβασμα λιγότερο ευχάριστη διαδικασία, στόχευσε σ’ έναν ψυχρό φωτισμό αλλά όχι τόσο δυνατό. Καλό θα ήταν να υπάρχει και εναλλακτική με κάποιον θερμό, καθώς μπορεί το παιδί, αν μιλάμε και για μεγαλύτερες ηλικίες, να διαβάσει και πιο αργά το βράδυ εάν το θελήσει χωρίς να ενοχλήσει κάποιον.
Καθαριότητα και οργάνωση
Επειδή σε κανέναν δεν αρέσει να ψάχνει να βρει για ώρες επί ωρών τα βιβλία του κάτω από ένα βουνό ρούχων ή παιχνιδιών, ως γονιός θα πρέπει να φροντίσεις όχι μόνο για την καλή καθαριότητα του παιδικού δωματίου αλλά και για μια ορθή οργάνωση. Βεβαιώσου ότι όλα είναι τακτοποιημένα εντός δωματίου και οργανωμένα όπως πρέπει. Τα βιβλία και τα τετράδια θα πρέπει να βρίσκονται σε συγκεκριμένη θέση, άμεσα προσβάσιμη στο παιδί όπως και η γραφική του ύλη. Μετάφερε την κουλτούρα αυτή στο ίδιο το παιδί ώστε να μην αναγκάζεται να χάνει χρόνο ψάχνοντας για ένα μολύβι σε ολόκληρο το σπίτι.
Παιδικές πινελιές
Καθώς τα παιδιά λατρεύουν να αισθάνονται το χώρο προσωπικό τους και ότι τους ανήκει, επίτρεψέ τους, στο βαθμό που αυτό δεν θα επηρεάσει το διάβασμά τους και την άνεσή τους, να διαμορφώσουν εκείνα το χώρο τους. Άσε τα να κοσμήσουν έναν τοίχο με κάποιο έργο τέχνης ή μια ζωγραφιά τους. Δώσε τους τη δυνατότητα να τοποθετήσουν σε διάφορα σημεία προσωπικές τους πινελιές. Έτσι, όχι μόνο θα συνδεθούν περισσότερο με το χώρο ανάγνωσης αλλά θα ενθαρρύνονται κιόλας να περνούν περισσότερο χρόνο εκεί. Προσοχή εδώ μην δημιουργηθούν αρκετοί εν δυνάμει περισπασμοί από το επιθυμητό.
Τεχνολογία και χρόνος οθόνης
Όπως είναι λογικό, οι νέες γενιές μεγαλώνουν με την τεχνολογία. Από μωρά ήδη ξέρουν να χειρίζονται κινητά τηλέφωνα, tablets, laptops και PC. Σε μια τέτοια ψηφιακή εποχή λοιπόν, είναι σημαντικό να βρούμε ως γονείς την ιδανική ισορροπία μεταξύ του χρόνου οθόνης και του χρόνου ανάγνωσης. Αν και η τεχνολογία έχει σίγουρα θέση στο παιδικό γραφείο, βεβαιώσου πως όταν πρόκειται για τις ώρες ανάγνωσης αυτή δεν αποτελεί περισπασμό αλλά εργαλείο διαβάσματος. Κάνε σαφή τον διαχωρισμό αυτό στα παιδιά και βοήθησέ τα έτσι να επικεντρωθούν στο διάβασμα.