7 αναρριχώμενα φυτά, κατάλληλα για το μπαλκόνι σου
© Trong Truong / Unsplash
Lifestyle

7 αναρριχώμενα φυτά, κατάλληλα για το μπαλκόνι σου

Από τους κήπους και τις πέργκολες μιας αυλής, μετακομίζουν στα μπαλκόνια, βολεύονται στις γλάστρες, πλέκουν στα κάγκελα και τους τοίχους και τα «διακοσμούν» με τις πλούσιες πρασινάδες τους και τα εντυπωσιακά τους άνθη

Αναρριχώμενα φυτά κατάλληλα για το μπαλκόνι σου

Βουκαμβίλια
Την έχεις θαυμάσει να υψώνεται, πελώρια, από το χώμα σε ορόφους σπιτιών, να δημιουργεί φυσικούς φράχτες σε κήπους ή να προσφέρει σκιά πλεγμένη πάνω σε πέργκολες. Θα σε εκπλήξει και στη γλάστρα, όταν η πανέμορφη βουκαμβίλια με τα κόκκινα, μωβ, ροζ, λευκά ή πορτοκαλί λουλούδια της, ανάλογα την ποικιλία, πλέξει στα κάγκελα ή τον τοίχο του μπαλκονιού σου. Αγαπάει τον ήλιο που τη βοηθάει να αναπτυχθεί γρήγορα, γι’ αυτό την τοποθετείς σε ηλιόλουστες θέσεις, αλλά επειδή είναι και ευαίσθητη στο κρύο και τους ανέμους, το σημείο πρέπει να είναι προφυλαγμένο από τους δυνατούς βοριάδες.

Βουκαμβίλια
© Sj Objio / Unsplash

Γιασεμί
Τα χαρακτηριστικά μικρά λευκά ανθάκια και το μεθυστικό του άρωμα - αρκεί να αναφερθείς σε αυτό και θα έχεις περιγράψει απόλυτα τις νύχτες του καλοκαιριού - αποτελεί ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα λουλούδια που μπορείς να φυτέψεις και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, αρκεί να επιλέξεις σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Ανθίζει την άνοιξη με τις πρώτες ζέστες και διατηρεί την ανθοφορία του - για την οποία χρειάζεται μπόλικο ήλιο - μέχρι τον χειμώνα. Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά δεν αγαπάει την παγωνιά και τους δυνατούς βοριάδες.

Γιασεμί
© Aki Nakazawa / Unsplash

Ρυγχόσπερμο
Ιδιαίτερα ανθεκτικό, το ρυγχόσπερμο, με το εντυπωσιακό του φύλλωμα και τα άνθη με το ντελικάτο άρωμα, δεν το πτοούν η παγωνιά του χειμώνα και οι καύσωνες του καλοκαιριού. Αν και αγαπά τον ήλιο, θα αναπτυχθεί το ίδιο καλά και σε ημισκιερά σημεία. Στο μπαλκόνι, τοποθέτησέ το σε μεγάλη γλάστρα σε θέση με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Αν σου αρέσει το εφέ «κρεμαστών κήπων», φύτεψέ το σε γλάστρες κρεμαστές.

Ρυγχόσπερμο
© Naomi August / Unsplash

Φούλι
Το ξεχωριστό φούλι με το γυαλιστερό φύλλωμα ανθίζει από νωρίς την άνοιξη - όσο περισσότερος ο ήλιος τόσο πιο γενναιόδωρη η ανθοφορία του - μέχρι και το φθινόπωρο και θα απολαμβάνεις το γλυκό άρωμά των λουλουδιών του στο μπαλκόνι τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες. Το φούλι είναι αρκετά ευαίσθητο στο κρύο και τους δυνατούς βοριάδες, γι’ αυτό επιλέγεις σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

Φούλι
© Jasminum Sambac

Κισσός
Η πρώτη εικόνα που σχηματίζεται στο μυαλό σου όταν σκέφτεσαι αναρριχώμενα φυτά, είναι ο εντυπωσιακός καταπράσινος «όγκος» ενός κισσού. Ο κισσός αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και αναρριχάται με τις μικρές ρίζες-βεντούζες του, σε φράχτες, πέργκολες, τοίχους και κάγκελα. Είναι υπερ-ανθεκτικός και ευπροσάρμοστος σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και δεν θα του κακοφανεί η γλάστρα, στην οποία επίσης μπορεί να αναπτυχθεί και να πλέξει στο μπαλκόνι σου. Επιπλέον, δεν τον ενδιαφέρει αν «κοιτάζει» δυτικά ή νότια.

Κισσός
© Gabriella Clare Marino / Unsplash

Μπιγκόνια
Στον κήπο μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα προσφέροντας «ιδιωτικότητα» με έναν φυσικό, συμπαγή φράχτη. Τα παράξενα σωληνοειδή πορτοκαλο-κόκκινα λουλούδια της ανθίζουν στις αρχές του καλοκαιριού κάτω από τον ζεστό ήλιο που προτιμούν, και διατηρούνται έως τις αρχές φθινοπώρου. Η μπιγκόνια είναι εξαιρετικά ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες και σε συνθήκες ξηρασίας, αλλά αρκετά ευαίσθητη στα κρύα του χειμώνα και τους δυνατούς βοριάδες που τα συνοδεύουν, γι’ αυτό όταν τη φυτέψεις σε γλάστρα, επίλεξε προστατευμένο σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.  

Μπιγκόνια
© Robin Jonathan Deutsch / Unsplash

Καπένσια
Αν τη φυτέψεις στη γλάστρα μπορεί να μην μεταμορφωθεί στον εντυπωσιακό φράχτη των 10 μέτρων που είναι η δυναμική της στο χώμα, αλλά από την άνοιξη μέχρι και τα τέλη του φθινοπώρου θα πλέκει με άνεση στα καφασωτά γεμάτη πορτοκαλί «καμπανούλες». Είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες και σε ξηρά περιβάλλοντα, αλλά ευαίσθητη στο κρύο του χειμώνα και τον παγετό. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις αλλά αναπτύσσεται και σε ημισκιερά σημεία αρκεί να είναι προστατευμένα από τον δυνατό αέρα. Τον χειμώνα ρίχνει τα φύλλα της.  

Καπένσια
© Allison Astorga / Unsplash

3 χρήσιμα tips για τα αναρριχώμενα

  1. Τα αναρριχώμενα λουλούδια χρειάζονται «στήριγμα» για να αναπτυχθούν και να αναρριχηθούν. Λεπτά ξυλαράκια-οδηγοί και λίγο σχοινί θα βοηθήσουν το φυτό να αναπτυχθεί προς την κατεύθυνση που θέλεις χωρίς να κινδυνεύει να σπάσει. Εναλλακτικά χρησιμοποίησε καφασωτά για να πλέξουν πάνω τους.
  2. Τα περισσότερα αναρριχώμενα φυτά σε γλάστρες έχουν ανάγκη από περισσότερο νερό το καλοκαίρι γι’ αυτό και τα ποτίζεις σχεδόν καθημερινά κατά τους θερμούς μήνες.
  3. Μπορείς να τα κλαδέψεις στις αρχές της άνοιξης, ώστε να ενισχύσεις την ανάπτυξή τους, ενώ στα τέλη του καλοκαιριού τα απαλλάσσεις από ξερά κλαδιά και λουλούδια.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice