6+1 τρόποι να καθαρίσεις το σπίτι με ένα λεμόνι

Το λεμόνι έχει χρήσεις που δεν φανταζόσουν. Εάν αναζητάς φυσικούς, αποτελεσματικούς αλλά και οικονομικούς τρόπους για να καθαρίζεις, η εναλλακτική βρίσκεται στο μεθυστικό εσπεριδοειδές.

Λεμόνι: Οι ευεργετικές ιδιότητες του για την καθαριότητα του σπιτιού

Στον δίσκο κοπής
Η σκέψη ότι μένουν κατάλοιπα υγρού πιάτων επειδή δεν τον ξέπλυνες καλά ή επιβλαβή βακτήρια επειδή τον έπλυνες βιαστικά, σε ανησυχεί. Εκεί άλλωστε κόβεις κάτι, για να το φας. Ευτυχώς υπάρχει το λεμόνι με τις φυσικές, ισχυρές απολυμαντικές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες. Για να καθαρίσεις αποτελεσματικά και με ασφάλεια τον πλαστικό ή ξύλινο δίσκο κοπής, κόψε ένα λεμόνι στη μέση και στύψε τον χυμό του πάνω στον δίσκο. Τρίψε απαλά τον χυμό σε ολόκληρη την επιφάνεια χρησιμοποιώντας το ίδιο το λεμόνι και άφησε να δράσει για περίπου 20 λεπτά. Απόλυτη καθαριότητα και μια ευχάριστη εσάνς λεμονιού.

© Towfiqu Barbhuiya / Unsplash

Αντί για χλωρίνη
Είναι από τους γνωστότερους και αποτελεσματικότερους τρόπους να δώσεις στα λευκά ρούχα το χαμένο «λευκό» τους, αλλά αν η χλωρίνη δεν είναι από τα αγαπημένα σου, ο χυμός του λεμονιού θα κάνει εξίσου καλή δουλειά. Και για να καθαρίσεις τυχόν επίμονους λεκέδες από το λευκό, βάλε το λερωμένο ρούχο σε μια κατσαρόλα με νερό, κόψε και ρίξε στο νερό μερικές φέτες λεμονιού και άφησε να βράσει για λίγα λεπτά.

© Ryoji Hayasaka / Unsplash

Ενάντια στα λίπη
Φτιάξε το δικό σου σπρέι για να καθαρίσεις λίπη και βρωμιά από σχεδόν κάθε επιφάνεια της κουζίνας (εκτός του ξύλου). Σε ένα μπουκάλι ψεκασμού προσθέτεις 2 φλιτζάνια νερό, 2 μεγάλες κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού, μισό κουταλάκι του γλυκού σαπούνι γλυκερίνης και ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Ανακαίνισε και ψέκασε απευθείας στην επιφάνεια. Το λεμόνι αφαιρεί τη βρωμιά και απολυμαίνει, ενώ η μαγειρική σόδα λειτουργεί ως ήπιος λειαντικός παράγοντας που θα δώσει λάμψη. 

© Steven Ungermann / Unsplash

Για τα «γαριασμένα» πλαστικά δοχεία
Εκείνα τα πλαστικά δοχεία φαγητού στο ντουλάπι που έχουν αλλάξει χρώμα από τις κόκκινες σάλτσες που έχουν αμέτρητες φορές φιλοξενήσει, πριν τα πετάξεις, δώσε στο λεμόνι μια ευκαιρία να κάνει τα μαγικά του. Στύψε φρέσκο χυμό λεμονιού μέσα στο πλαστικό δοχείο και κατόπιν τρίψε το εσωτερικό του με το ίδιο το λεμόνι. Άφησε την υγρή επιφάνεια να στεγνώσει (κατά προτίμηση στον ήλιο) και ύστερα πλύνε το δοχείο όπως συνήθως. Ακόμη και οι πιο επίμονοι αποχρωματισμοί θα εξαφανιστούν. 

© Getty Images / Unsplash

Για αστραφτερή μπανιέρα
Ανακάτεψε ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και κρέμας ταρτάρ (αλλιώς κρεμόριο ή κρεμοτάρταρο - χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική) και πρόσθεσε και λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Τρίψε το μείγμα στα σημεία της μπανιέρας που θέλεις να καθαρίσεις από άλατα και βρωμιά, άφησε να δράσει για περίπου 30 λεπτά και έπειτα ξέβγαλε με άφθονο νερό. Η μπανιέρα θα αστράφτει ξανά. 

© Jared Rice / Unsplash

Ο «μπελαλίδικος» τρίφτης του τυριού
Πόσες φορές έχεις βλαστημήσει προσπαθώντας να πλύνεις τον τρίφτη του τυριού με το σφουγγαράκια των πιάτων. Όταν τελειώσεις με το τυρί ή άλλο τροφίμου που συνήθως «κολλάει», κόψε ένα λεμόνι στη μέση και πέρασε με αυτό τις οδοντωτές επιφάνειες του τρίφτη. Το λεμόνι θα κάνει τα δύσκολα υπολείμματα να φεύγουν αβίαστα κάτω από το τρεχούμενο νερό, ενώ αφήνει και ένα ευχάριστο άρωμα φρεσκάδας. 

© Sigmund / Unsplash

Στα μαυρισμένα μέταλλα
Κόψε ένα λεμόνι στη μέση, ρίξε πάνω στη σάρκα του λίγο αλάτι και τρίψε με αυτό μπρούτζινα ή χάλκινα αντικείμενα. Αφού τελειώσεις με το γυάλισμα, ξέπλυνε καλά τις επιφάνειες ώστε να μην μείνει πάνω τους λεμόνι, γιατί η οξύτητά του θα δημιουργήσει ξανά μαυρίσματα, και σκούπισε με στεγνό μαλακό πανί. Θα είναι σαν καινούργια.

© Petr Sidorov / Unsplash