Φυτά εσωτερικού χώρου
© Unsplash
Lifestyle

9 tips για «ευτυχισμένα» φυτά εσωτερικού χώρου

Πώς μπορείς να τα φροντίσεις σωστά και που είναι καλό να τα τοποθετήσεις για την δική σου ευημερία

Φυτά εσωτερικού χώρου: Tips για την αποτελεσματική φροντίδα τους 

Και ποιος δεν αγαπάει τα φυτά εσωτερικού χώρου; Εάν είσαι plant lover, τότε η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Υπάρχουν φυτά που είναι εντυπωσιακά, αλλά αναπτύσσονται πολύ αργά και άλλα πάλι που είναι όμορφα και με λίγη φροντίδα ευδοκιμούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το σημαντικό είναι ωστόσο, να τα κρατήσεις ζωντανά, υγιή και ...ευτυχισμένα. Πώς θα γίνει αυτό; Mε την κατάλληλη φροντίδα. Δες παρακάτω τους τρόπους φροντίδας των φυτών εσωτερικού χώρου, και χρήσιμα tips για την καθημερινότητα μαζί τους. 

Φυτά εσωτερικού χώρου
© Unsplash

Φυτά εσωτερικού χώρου: Tips για την αποτελεσματική φροντίδα τους 

1)Η καθαριότητα των φυτών είναι ...η μισή αρχοντιά

Θυμάσαι πόσο αναζωογονημένος αισθάνεσαι μετά από ένα καλό ντους; Το ίδιο ισχύει και για τα φυτά σου. Το να βάζεις τα φυτά εσωτερικού χώρου στο νιπτήρα ή στο ντους -ή αν είναι πολύ μεγάλα, να σκουπίζεις τα φύλλα τους με ένα μαλακό, υγρό πανί- αποτελεί μια λύση για να τα διατηρήσεις ευτυχισμένα και υγιή. Όταν σκουπίζεις ή ψεκάζεις τα φυτά σου, απομακρύνεις τα παράσιτα που μπορεί να έχουν εγκατασταθεί στα φύλλα αλλά και τυχόν συσσωρευμένη σκόνη. Αν θέλεις στο τέλος μπορείς να τυλίξεις τη γλάστρα με μια πλαστική σακούλα για να βοηθήσεις στη μείωση της ποσότητας χώματος που εκτοξεύεται.

2) Η ομαδοποίηση φυτών εσωτερικού χώρου είναι το κλειδί της ευτυχίας

«Η ομαδοποίηση φυτών εσωτερικού χώρου που αγαπούν την υγρασία μεγιστοποιεί τα επίπεδα υγρασίας στο νέο τους περιβάλλον, κάνοντάς τα πιο χαρούμενα και υγιή» λένε οι ειδικοί. Τα φυτά δημιουργούν, έτσι, ένα μικρο-κλίμα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ό,τι οι ανάγκες τους θα ικανοποιηθούν, χωρίς να χρειάζεται συνεχώς, απαραίτητα η δική σου συνδρομή. Χάρη στην ομαδοποίηση είναι επίσης, πολύ πιο εύκολο να τα έχεις συγκεντρωμένα σε ένα μέρος, από το να τρέχεις σε κάθε γωνιά του σπιτιού με το ποτιστήρι στο χέρι. Aυτό που είναι καλό να έχεις υπόψιν σου είναι ότι τα φυτά που θα ομαδοποιήσεις, θα πρέπει να έχουν το ίδιο πρόγραμμα ποτίσματος αλλά και παρόμοιες ανάγκες σε ηλιακό φως.

3) Παρακολούθησε τακτικά τις ρίζες τους

Ο έλεγχος των ριζών των φυτών σου σχετικά τακτικά και η μεταφύτευση τους πριν ριζοβολήσουν κρίνονται απαραίτητες διαδικασίες σε κάποιες περιπτώσεις. Ενώ τα περισσότερα κοινά φυτά εσωτερικού χώρου είναι αρκετά ανεκτικά στο να είναι ριζοβολημένα, η μεταφύτευση πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο προάγει τη βέλτιστη ανάπτυξη και ένα πιο ευτυχισμένο φυτό.

4) Συνδύασε το νέο χώμα με το παλιό και θα δεις την διαφορά

Όταν έρθει η ώρα να επαναφυτεύσεις το φυτό σου, ανάμειξε το νέο χώμα με το παλιό αντί να το αντικαταστήσεις πλήρως. Χαλάρωσε στη συνέχεια, τις ρίζες του φυτού για να συνδυάσεις τα δύο χώματα για την βέλτιστη αποστράγγιση του. «Όσο πιο αργά ρίχνεις το νερό, άλλωστε τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να απορροφηθεί» λένε μάλιστα οι ειδικοί. Για πιο αφυδατωμένα φυτά, ρίχνεις το νερό κατευθείαν στις ρίζες.

Φυτά εσωτερικού χώρου
© Pexels

5) Πώς θα βελτιώσεις την αποστράγγιση;

Τα φυτά σε γλάστρες περιβάλλονται από λιγότερο χώμα από ό,τι τα φυτά στο έδαφος, γι αυτό είναι σημαντικό να διασφαλίσεις ότι έχουν τη σωστή αποστράγγιση. Τόσο η γλάστρα όσο και το χώμα της πρέπει να επιτρέπουν στο νερό να αποστραγγίζεται από τις ρίζες του φυτού. Πολλοί φυσιολάτρες προσθέτουν γι αυτό πέτρες, φλοιό ή άλλο υλικό στον πυθμένα των γλαστρών για να βελτιώσουν την κατάσταση. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ σε κάποιες περιπτώσεις και να προκληθούν βλάβες στις ρίζες και μυκητολογικές ασθένειες. Καλύτερη είναι η επιλογή του γεμίσματος της γλάστρας με επιπλέον χώμα ώστε να γλιτώσεις σχετικά προβλήματα στο μέλλον.

6) Το πότισμα από κάτω βοηθά

Αν συνήθως ποτίζεις τα φυτά σου από πάνω, τα εκθέτεις στον κίνδυνο σήψης. Για να ποτίσεις τα φυτά από τον πυθμένα, τοποθέτησε τη γλάστρα σε έναν γεμάτο νεροχύτη ή μπανιέρα για περίπου ένα τέταρτο. Αυτό επιτρέπει στο χώμα να τραβήξει την υγρασία προς τα πάνω. Το πότισμα από κάτω οδηγεί σε καλύτερη ενυδάτωση του ξηρού ή υδρόφοβου εδάφους, βαθύτερη ανάπτυξη των ριζών και μικρότερο κίνδυνο μυκητολογικών ασθενειών. Το κύριο μειονέκτημα του ποτίσματος από κάτω είναι ότι τα άλατα από τα λιπάσματα μπορεί να συσσωρευτούν στο έδαφος και θα πρέπει να ξεπλένονται κάθε λίγους μήνες αποκλειστικά με πότισμα από πάνω. Τέλος, αν ποτίζεις φυτά που τους αρέσουν οι ξηρές συνθήκες π.χ κάκτοι προτίμησε μόνο πότισμα από κάτω.

7) Οι φλούδες από τα φρούτα κάνουν καλό στα αγαπημένα σου φυτά

Οι φλούδες από τα φρούτα που καθαρίζεις και πετάς στον κάδο με τα σκουπίδια, μπορεί να μην έχουν καμία αξία για εσένα, αλλά κάνουν καλό στα αγαπημένα σου φυτά. Μπανανόφλουδες, φλούδες πορτοκαλιού, φλούδες μήλου δοκίμασε τες και θα δεις την διαφορά. Για αρχή, αλέθεις τις φλούδες και προσθέτεις μισό φλιτζάνι νερό. Στη συνέχεια, προσθέτεις ένα κ.γ. κατακάθι καφέ και μόλις έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσεις, το αραιώνεις με νερό και το χρησιμοποιείς στα φυτά σου. Εάν είσαι από αυτούς που βαριούνται αυτή τη διαδικασία, απλώς προσθέτεις τις φλούδες απευθείας στο φυτό και τις αφήνεις να αποσυντεθούν μόνες τους.

8) Η κατάλληλη θέση είναι must

Φυτά εσωτερικού χώρου
© Pexels

Η γνώση των συνθηκών φωτισμού που χρειάζεται το φυτό εσωτερικού χώρου -και των συνθηκών του σπιτιού σου- είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ευτυχισμένων και υγιών φυτών. Τσέκαρε αν τα παράθυρά σου παρέχουν φωτεινό ή χαμηλό και άμεσο ή έμμεσο φωτισμό και, έπειτα, τοποθέτησε τα στην κατάλληλη θέση. Για παράδειγμα, το φως που παρεμποδίζεται ή φιλτράρεται -όπως το φως που περνά μέσα από μια κουρτίνα- είναι έμμεσο. Αν το φύλλωμα αρχίσει να χλωραίνει ή να αναπτύσσει καφέ άκρες, το φυτό πιθανότατα δέχεται πολύ φως. Aπό την άλλη, αν δεν καταφέρνει να βγάλει νέα βλάστηση ή τα φύλλα χάνουν τη ζωντάνια τους, δοκίμασε να αυξήσεις τη διάρκεια ή την ένταση του φωτισμού του. Έχε στο νου σου ότι «επικίνδυνες» τοποθεσίες όπως σημεία που «βλέπει» τα φυτά πάντα ο ήλιος, ή τοποθεσίες που «κάνουν ρεύμα», είναι ικανές να μαράνουν εντελώς το φυτό σου.  

9) Τα φυτά αποτελούν αγαπημένο family member

Υγιή και ευτυχισμένα φυτά είναι εκείνα που λαμβάνουν τακτική φροντίδα και προσοχή από τους ιδιοκτήτες τους σε εβδομαδιαία τουλάχιστον βάση. Είναι ωραία αίσθηση να παρακολουθείς την ανάπτυξή τους ενώ ταυτόχρονα αποτρέπεις τα παράσιτα ή άλλα τυχόν προβλήματα. Ο τακτικός έλεγχος τους μπορεί επίσης να σου δώσει μια ένδειξη εάν υπάρχει περιβαλλοντικό ή άλλου είδους στρες πριν αυτό προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στο φυτό. Tο χειμερινό στρες, το οποίο μπορεί να προκληθεί από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ νύχτας και μέρας, έχει τη δύναμη να τα καταβάλλει, οπότε φρόντισε το αγαπημένο οικογενειακό μέλος από πριν. Τώρα αν είσαι από αυτούς που τους αρέσει να μιλούν γλυκά στα φυτά τους ακόμη καλύτερα. Θυμήσου ότι η πρώτη επιστημονική εργασία άλλωστε πάνω στο θέμα που επιβεβαιώνει πως τα φυτά έχουν την ικανότητα επικοινωνίας δημοσιεύτηκε γύρω στο 1982-1984!

Φυτά εσωτερικού χώρου
© Pexels

Τα φύτα σου, τώρα είναι σίγουρα πιο ευτυχισμένα, εσύ όμως πώς θα γίνεις; Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι τα φυτά απορροφούν γενικά την αρνητικότητα και καλό είναι στους πολυσύχναστους χώρους του σπιτιού όπως το σαλόνι να υπάρχει τουλάχιστον ένα. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο αυτό. Η καλή υγεία και η περιποίηση τους, εκτοξεύει στα ύψη τη θετική ενέργεια chi. Μεγάλα, ψηλά φυτά και με πλούσιο φύλλωμα αντιπροσωπεύουν τη ζωντάνια, την υγεία σου και την ανάπτυξη ενώ συγκεκριμένα, τα φυτά που τοποθετούνται στη δεξιά πλευρά του καναπέ ενθαρρύνουν, την ενέργεια και τις αναζωογονητικές συζητήσεις στον χώρο. Και αυτά χαρούμενα και εσύ λοιπόν. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice