Γυμναστική για μεγάλα κορίτσια

Μεγαλώνοντας, το κλασικό γυμναστήριο δεν είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα σου. Τα μεγάλα κορίτσια έχουν δικαίωμα στη δική τους άσκηση, που σέβεται τις ιδιαίτερες ανάγκες μιας χρυσής ηλικίας.

Γυμναστική για γυναίκες άνω των 40 – Πώς βοηθάει η χοροκίνηση (dance streching)

Περνώντας το γεφύρι ανάμεσα στα τελευταία -άντα και τα πρώτα -ήντα, η γυμναστική δεν είναι πια αυτό που ξέραμε σαν ήμασταν τρυφερούδια, ένας τρόπος να κατακτήσεις τους ιδανικούς κοιλιακούς, για να λάμψεις στην παραλία, στο κλαμπ και στο φλερτ. Η άσκηση από μια ηλικία και πάνω μεταμορφώνεται σε φάρμακο, σε πανάκεια, κάτι που οφείλεις να μην αγνοήσεις, όπως δεν σου επιτρέπεται να λησμονήσεις το καθημερινό χάπι για την πίεση ή τη χοληστερίνη. Η γυμναστική είναι ο μονόδρομος για να αντιπαλέψεις τον χρόνο, τη φθορά, την οστεοπόρωση, το βούλιαγμα στον καναπέ, τον πόνο στη μέση, την αστάθεια, εκείνο το παλιό κάταγμα στον γοφό που δεν σε αφήνει να το ξεχάσεις κάθε που αλλάζει ο καιρός, την κατάθλιψη, την απομόνωση, τις ρυτίδες, αυτή την αίσθηση πως η θηλυκότητα και η γοητεία σου δεν φτουράνε πια στην αγορά με τις μάχιμες ωραίες και μοιραίες.

Το κακό νέο είναι πως τώρα χρειάζεται να προσπαθήσεις πιο πολύ, να αφιερώσεις τον διπλάσιο χρόνο για το ίδιο αποτέλεσμα που παλιά το ξεπετούσες με τρεις ανέμελες ώρες στο οποιοδήποτε γυμναστήριο. Άσε που δεν φτάνει μόνο η γυμναστική. Θέλει και περπάτημα, να πάρεις στα ενδιάμεσα τους δρόμους, τα βουνά, τη σκάλα της πολυκατοικίας ή ό,τι σου βρίσκεται πρόχειρο, καθότι άλλο η αεροβική, που τόσο έχουμε ανάγκη, και άλλο η ενδυνάμωση, που εξίσου άλλο τόσο έχουμε ανάγκη. Επίσης, χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω, οφείλω να σε ενημερώσω πως αν δεν το κατάφερες στα 30, στα 60 αποκλείεται να αποκτήσεις six pack. Διότι μαζί με τον χρόνο έρχεται και η χαλάρωση, αυτή που δεν έχει έλεος ούτε και για τον πιο καλογυμνασμένο μυ που κρύβεται αφανής πλην τέλειος, στο βάθος-κήπος του κορμιού σου.

Ας βάλουμε λοιπόν τη φόρμα και ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το καλύτερο γυμναστήριο, λένε, είναι το πιο κοντινό στο σπίτι σου. Ωστόσο, θα διαμαρτυρηθώ! Τα γυμναστήρια, πλέον, στην εποχή που μας θέλει όλους fit, φύονται σε κάθε γωνιά του δρόμου και φυσικά δεν είναι όλα αυτό που σου χρειάζεται. Κατ' αρχήν οι γυμναστές είναι σαν τους γιατρούς. Μέσα στο συρφετό, άντε να βρεις τον καλύτερο ΩΡΛ άμα δεν τον έχεις ήδη εντοπίσει. Επίσης, πρόκειται συνήθως για νέα παιδιά που το όραμά τους είναι ο μυς του Ποπάι και της Πάμελα Άντερσον στο Bay Watch, κάτι που δεν σε αφορά καθόλου προσωπικά, εκτός και θέλεις να προσθέσεις στα προβλήματά σου και έναν μηνίσκο ή μια εξαρθρωμένη μέση. Επιπλέον, η αμπιάνς στο γυμναστήριο δεν είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να σε εμπνεύσει, να σου δώσει κουράγιο, να σε εμψυχώσει. Τόνοι αδρεναλίνης, ευωδιά ιδρώτα, ξεφυσήματα, εκκωφαντικά ντεσιμπέλ από μουσικές των κλαμπ που αγνοείς, κοριτσάκια-μπουμπούκια με τροφαντούς γλουτούς και υπερυψωμένα στήθη, αγόρια φουσκωτά, στην ηλικία που  δεν θα διστάσουν να σου κοτσάρουν τον τίτλο της γιαγιάς-τί ταπείνωση!

Αν, λοιπόν, παρ’ όλα ταύτα βολεύεσαι, αφού το γυμναστήριο είναι στα δυο λεπτά από το σπίτι σου και πας με την παντόφλα, ο αποτελεσματικότερος μονόδρομος είναι τα ομαδικά ήπια μαθήματα και το πιλάτες σε κάθε μορφή του.

Αν, τώρα, την άσκησή σου την ονειρεύεσαι αποτελεσματική, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ηλικίας σου σαν ταγιεράκι sur mesure, υπάρχει και η Χοροκίνηση στα Ιλίσια. Αν τώρα εσένα τα Ιλίσια σου πέφτουν στην άλλη άκρη του Θεού, τα μαθήματα έρχονται μέσω zoom και στο σπίτι σου. Η ράχη μιας πολυθρόνας ή του καναπέ μιμούνται απολύτως αποτελεσματικά τη μπάρα, όποτε χρειαστεί. Για τα υπόλοιπα δεν έχεις να νοιαστείς. Εδώ ισχύει το «κάνε ό,τι κάνω».

Δυο κορίτσια που μου άλλαξαν τη ζωή

Η Μάγδα Γεροσίδερη είναι η μαμά, η Χριστίνα η αντάξια της μαμάς κόρη. Και αυτό που κάνουν λέγεται dance streching. Όλα ξεκίνησαν πολύ παλιά, όταν η Μάγδα (χορεύτρια, χορογράφος, μαθήτρια της διάσημης Κούλας Πράτσικα και μία εκ των ιδρυτών της Κρατικής Σχολής Χορού) προβληματίστηκε προσπαθώντας να βρει ένα νέο είδος άσκησης που θα γυμνάζει αποτελεσματικά, χωρίς να καταπονεί το σώμα, αναζητώντας πρωτίστως, ως παθούσα με προβλήματα στα ισχία και τη σπονδυλική στήλη, μια λύση στα δικά της θέματα. Και έτσι προέκυψε ένα μαγικό κοκτέιλ από μπαλέτο, σουηδική γυμναστική, πιλάτες και γιόγκα, που πέρασε από τη μαμά στην εξίσου εμπνευσμένη κόρη. Όταν πρωτοπέρασα το κατώφλι τους ήμουν 29 χρονών. Τότε ήθελα απλά να είμαι η πιο ωραία του χωριού, να κυκλοφορώ με μπουστάκι στα κλαμπ και να πέφτουν όλοι ξεροί με τους κοιλιακούς μου, να φοράω τάνγκα στην παραλία και να σηκώνεται αμμοθύελλα. Τις βρήκα όταν πια είχα απελπιστεί από τα γυμναστήρια-πασαρέλες από επώνυμες φόρμες και υφάκι, από τις βλακώδεις εξηνταεπτά επαναλήψεις στα όργανα, κάτι που πρόσβαλε τον υπέροχο, εξασκημένο εγκέφαλό μου, μαζί και την ανθρώπινη υπόστασή μου. Ήθελα κάτι πιο εγκεφαλικό, κάτι που να μην μετράει κιλά και βαράκια, κάτι που να κάνει θαύματα και φιδίσιο κορμί σε χρόνο εξπρές, κάτι που να μην σε λαχανιάζει -πάντα μισούσα τους ρυθμούς της αερόβιας-, κάπου να πάω με την τρύπια ξεθωριασμένη φόρμα μου και να μην με κοιτάνε σαν την τρελή του Σαγιό. Είμαι 60 και ακόμη εκεί. Με σώμα παραλίγο σαν εκείνο που έχτισα στα 29.

Γυμναστική για μεγάλα κορίτσια

Ποιον θα έχεις πλάι σου

Οι «συμμαθητές» είναι η πιο αταίριαστη παρέα του κόσμου και αυτό λειτουργεί λυτρωτικά. Πιστές 60άρες και 70άρες που έχουν περάσει εδώ τη μισή τους ζωή, μια διάσημη σταρ της τηλεόρασης, ένας επαγγελματίας χορευτής, το κοριτσάκι που στα 16 συλλαβίζει για πρώτη φορά έννοιες όπως έκταση και ανάταση, πολλά κορίτσια που έχουν προ πολλού καβατζάρει τα διάφορα -ήντα, ενίοτε μαζί με τις εγγονές, άλλη με ινδικό σαλβάρι και άλλη με το μαργαριταρένιο κολιέ και τα τακούνια στο αποδυτήριο, κορίτσια στα πρώτα -άντα με ευλυγισία μπαλετική και κορμιά χτισμένα από κλασικό χορό, η γειτόνισσα που αποφάσισε στα 50 να μπει πρώτη φορά σε πρόγραμμα και ψάχνεται κυνηγώντας την άσκηση. Η μια φοράει φόρμα, η άλλη το κορμάκι της Τζέιν Φόντα, μια τρίτη με φουστανάκι δαντελέ και μια τέταρτη -εγώ- με στολή μαύρη, μακό-κολάν, με την οποία στη συνέχεια θα βγω για φαΐ. Εδώ κανείς δεν κρίνει τον διπλανό του, το σεξ ντράιβ απέχει έτη φωτός από τη δική μας αίθουσα, το ίδιο και η περιέργεια για το αν σε βολεύει να γυμναστείς ξυπόλητη ή με καλτσάκι μίκυ μάους.

Και τι προκοπή θα δω;

Τούτη εδώ η άσκηση δεν σηκώνει βάρη, το βάρος του σώματός σου είναι αρκετό και κάνει θαύματα. Ακολουθείς τη δασκάλα και το μόνο που προσέχεις είναι να κρατάς σωστά τον άξονά σου, κοιλιά και κωλαράκια μέσα, κάτω οι ώμοι, το στήθος περήφανο. Η άσκηση δεν σε κουράζει, δεν ανεβάζει ρυθμούς, δεν ιδρώνεις, δεν λαχανιάζεις. Τη μαθαίνεις σιγά-σιγά, τη χειρίζεσαι ανάλογα με το πώς αισθάνεσαι κάθε μέρα: άλλοτε τα δίνεις όλα, άλλοτε σέρνεσαι, αλλά δουλίτσα γίνεται γενικώς. Όσο γυμνάζεσαι, αυτοσυγκεντρώνεσαι. Επικεντρώνεσαι σε κάθε σου μυ, με τον καιρό μαθαίνεις να βλέπεις μέχρι τα εσωτερικά σου όργανα, συκώτια, καρδιές και σπλήνες - κοινώς μαθαίνεις το κορμί σου, μέσα, έξω και ανακατωτά. Γεγονός που βοηθά να αποκτήσεις στήσιμο και χάρη μπαλαρίνας, να μην χάσεις αυτούς τους περίφημους πόντους που σου κλέβουν τα χρόνια, να πονάς λιγότερο σε αυχένα και μέση, να διορθώσεις τις κακοπάθειες που φέρνει η λάθος στάση και το καθισιό μπροστά στον υπολογιστή και να νικήσεις την αστάθεια που έρχεται με τα χρόνια - φοβίες που έρχονται από στραμπουλήγματα, σπασίματα, λουμπάγκο και ό,τι άλλο έχουμε στο μακρύ βιογραφικό μας. Ο καθρέφτης βοηθά να βελτιώνεσαι, να διορθώνεις τη στάση σου, να λες αχ! πόσο κούκλα δείχνω στο ντεβελοπέ και άλλα ενθαρρυντικά. Κυρίως, όμως, η άσκηση αυτή βοηθά το μυαλό: πριν μπω σκέφτομαι κάτι που με τρομάζει και... τρομάζω. Σκέφτομαι το ίδιο πράγμα βγαίνοντας από το μάθημα, όταν μιλούν οι ενδορφίνες και το μυαλό μου μού απαντά «έλα μωρέ, δεν τρέχει και τίποτα»! Επιπλέον, βγαίνοντας πετάω, μπαίνω σε παντελόνια που με στριμώχνουν, νιώθω Ουλάνοβα και Φοντέιν μαζί. Και σ' αυτή την ηλικία δεν γυμναζόμαστε για να γίνουμε ωραίες αλλά για να νιώθουμε ωραίες. Επιπλέον, μέσα στην τάξη όλες θα εξωτερικεύσουμε άφοβα και άνετα πολλά αχ και βαχ, από χαλασμένες μέσες, ώμους που «τσιμπάνε» και γόνατα που τρίζουν και θα το γελάσουμε παρέα - άντε κάν’ το αυτό μπροστά στον δίμετρο, χτιστό 25άρη γυμναστή του γυμναστηρίου της γειτονιάς...

Το πρότυπο

Για να προχωρήσεις σε κάθε προσπάθεια χρειάζεσαι μια έμπνευση, ένα πρότυπο, αυτό που θα σε ωθήσει να παρακούσεις τον καναπέ όταν αρχίζει τα ύπουλα «πού να τρέχεις τώρα». Όταν η δασκάλα Μάγδα, στο μάθημα του Σαββάτου, βάζει κάτω και εικοσάρες σε σώμα-μπρίο-ενέργεια-χάρη-ομορφιά και κάνει μαζί σου όλες τις ασκήσεις στα 80 της, δεν έχω κάτι πειστικότερο να σου παραθέσω.

Μια γυμναστική που σκέφτεται

Κάθε τι σ' αυτή τη ζωή έχει βάρος, εκτόπισμα, αξία και αποτελεσματικότητα, όταν συνοδεύεται και από λίγο, έως πάρα πολύ νιονιό. Κοινώς, το dance streching είναι έμπνευση και έργο δυο γυναικών που έχουν σπουδάσει κλασικό μπαλέτο, που παίζουν στα δάχτυλα την ανατομία του κάθε κορμιού, με καριέρα στο χορό, που έχουν μετρήσει χιλιάδες χιλιόμετρα πείρας πάνω στη δουλειά τους. Στα χέρια τους νιώθεις σιγουριά πως δεν θα σε σπάσουν, δεν θα σε φτάσουν σε όρια που δεν έχεις, δεν θα κακοποιήσουν τα τραύματα και τα πονάκια σου. Και έπειτα, είναι αλλιώς ο δάσκαλος να έχει class, πολιτισμό, κουλτούρα, αυτή την ωραία Old Athens αύρα. Και είναι και εξίσου σημαντικό στα αποδυτήρια να μοιράζεσαι κουβέντες και εμπειρίες κοινές με κορίτσια που διαθέτουν το απόλυτο κου-ντε-πιε στα 65 τους.

Χοροκίνηση, Αντιφίλου 42, Ιλίσια, 2107231957
facebook chorokinisi dance studio
www.chorokinisi.com

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice